Ramazan Ayında Nasıl Verimli Çalışabilirim?
Ramazan ayına sayılı günler kalmışken sınava hazırlanan birçok öğrencimizden ‘’oruçluyken nasıl verimli çalışabilirim, nasıl bir programla devam edersem başarılı olabilirim?’’ sorularını duymaya başladık. Biz de ramazanda oruç tutacak sınava hazırlık öğrencilerimiz için verimli ders çalışma stratejilerini adım adım paylaşmak istedik. Gelin birlikte göz atalım…
Uyuma ve Uyanma Saatlerinizi Değiştirebilirsiniz.
Eğer iş okul vb. sorumluluğunuz yoksa sabah erken kalkma alışkanlığını bu ay devam ettirme zorunluluğunuz yok. Sahurdan sonra yatıp öğlen saatlerinde kalkabilir çalışmaya daha geç başlayabilirsiniz.
Uyandıktan Sonra Ne Yapacağınızı Planlayın.
Öğlen saatinde uyandığınızı varsayarsak ortalama 2 – 2 buçuk saat ders çalışabilirsiniz. Açlığın henüz yoğun hissedilmediği saatleri verimli kullanmamız çok önemlidir. Bu kısımda paragraf çözebilir, sözel derslere çalışabilir ya da dünün tekrarlarını yapıp sorularını çözebilirsiniz. Tabi soru çözdükten sonra analizleri yapmayı, yanlış ve boşlarınızın doğru cevaplarını öğrenmeyi ihmal etmeyin.
Öğleden Sonrayı Daha Hafif Geçirebilirsiniz.
Açlığın yoğun hissedildiği öğleden sona vakitlerini daha çok kitap okumaya, sabah çözmediyseniz paragraf çözmeye ayırmanız daha sağlıklı olacaktır. Enerjimizin tükendiği bu saatlerde zorlandığımız konuların çalışmalarını yapmak verimsizleşmeyi de beraberinde getirecektir.
Birkaç Saat Çalışmanın Ardından İftara Kadar Dinlenebilirsiniz.
Gün boyu ortalama 2 – 2 buçuk saat çalıştıktan sonra iftar saatine kadar istirahate çekilebilirsiniz. Başarılı olmak ve sağlığımızı korumak için vücut ve beynin dinlenmesine de bir o kadar ihtiyacımız olduğu unutulmamalıdır.
İftardan Sonra Yoğun Çalışma Periyoduna Geçebilirsiniz.
İftardan sonra ortalama yarım saat- 45 dakikalık bir dinlenmenin ardından asıl çalışmaları yapmaya başlayabilirsiniz. Canlı dersiniz varsa derse katılabilir, eksik konularınızın çalışmalarını yapabilir, notlarınızı temize geçebilir, sorularınızı çözebilirsiniz. İftardan sahura kadar olan süreçte 40 dakika ders- 10 dakika mola periyoduyla dinlenmeyi de ihmal etmeyerek ortalama 5 – 6 saate kadar çalışmalar yapabilirsiniz. Sahur vaktine kadar olan sürede; en yoğun ve en verimli çalışmalarımızı yapacağınız için sahurdan sonra öğle saatine kadar uyumanızda bir sakınca yoktur. Ramazan ayında da zamanı verimli kullandığınız sürece çalışmalarınızdan rahatlıkla verim alabilir, eksiklerinizi ay içerisinde kapatabilirsiniz. Yeter ki çalışma azminizi ve istediğinizi kaybetmeden kendinize güvenerek ve planlamanıza uyarak devam edin. Hepinize çalışmalarınızda başarılar ve hayırlı ramazanlar dileriz.