Mayıs Ayını İyi Değerlendirmek İçin 5 Çalışma Önerisi
KPSS, DGS, YKS… hemen herkesin bu yaz gireceği mutlaka bir sınav var. Hazırlıklar bu aşamada tüm hızıyla devam ediyor. Hangi sınava hazırlanıyor olursanız olun, mayıs ayı önemli bir aydır. Artık yavaş yavaş konu bazlı çalışmalar biter, dersler tamamlanır, işin teorik boyutu büyük ölçüde bitmiş demektir. Hal böyleyken sınav hazırlığı yapan adayların kafası biraz karışmaya da başlar. “acaba öğrendiklerim aklımda kalacak mı?”, “bildiklerimi sınavda hatırlayabilecek miyim?”, “sanki her şeyi unuttum gibi hissediyorum” gibi cümleler bu dönemde adaylar tarafından sık sık dile getirilen cümlelerdir. Sınavın yaklaşması ile birlikte bu sorular adayların kafasını daha çok meşgul etmeye başlar. Bu konu ile ilgili birkaç cümle söyleyerek mayıs ayında yapılmasını önerdiğimiz çalışmaları paylaşalım.
Bu dönemde adaylar sınavın yaklaşmasının getirdiği hafif heyecan hali ile öğrenilen bilgileri, hala zihinlerinde mevcut mu diye yoklama eğilimi içine girerler. Tarihten bir konu çalışırken bu konunun çağrıştırdığı başka bir bilgiyi hemen anlık hafızada var mı görmek isteyebilirler. Ya da çalışma masalarında başka bir dersin kitabını gördüklerinde o dersle ilgili hemen bir soru akıllarına gelir ve bu bilgiyi acaba hatırlıyor muyum endişesi gelişebilir. Bu bilgi anlık hafızada olmadığı için bir panik havası oluşur. Oysaki şimdiye kadar çalışılan ve öğrenilen tüm bilgiler uzun süreli hafızada kaydedilmiş bir şekilde duruyor ve adaylar sınavda ihtiyaç duyduğu sürece beyin bu bilgileri sunacaktır.
Kısa bir açıklamadan sonra gelelim mayıs ayında nasıl bir çalışma düzeni kurmak gerekiyor, bununla ilgili önerilerimize.
1- Konu Bazlı Çalışmalarını Tamamla
Varsa devam eden dersler, konu eksikleri, gözden geçirilmesi gereken noktalar bu ay içerisinde tamamlanmalıdır. Bu hem son aylar için tekrar ve soru çözümü için zaman yaratacak hem de konuların bitmiş olması düşüncesi adayların kafasını çok rahatlatacaktır.
2- Deneme Sınavı Sayısını Artır
Deneme periyodu sıklığını artırmak “Sınav Yönetimi” anlamında çok önemli bir çalışmadır. Yapılan çalışmaların ne durumda olduğunu görmek, bilgi kaybı olan noktalar varsa görüp gidermek ve özellikle sınav süresini kontrol edebilmek için deneme sınavları en önemli araçlardır.
3- Pratiğe Dayalı Çalışmalar Yap
Konu bazlı çalışmaları sürdürürken soru çözümleri ile desteklemek önemlidir. Bu dönemde geçmiş yıllarda çıkmış ÖSYM sorularını çözmek, soru bankalarını bitirmek, branş denemelerini tamamlamak sonraki aşamaya hazırlık için iyi olacaktır.
4- Tekrarlarını Yap
Biten dersler, konular için kısa tekrarlar yapmak eksikleri gidermek için gereklidir. Bunun dışında genel olarak ders notlarını okumak bilgileri tazelemeye yardımcı olacaktır.
5- Programlı İlerle
Heyecan ve buna bağlı stres nedeniyle çalışma planlarında dağılmalar, bozulmalar olabiliyor. Güncellemeler, değişiklikler, ekleme çıkarmalar yapılabilir ama mutlaka planlı ilerlemek gerekiyor. Plansız ilerlemek, dağınık bir çalışma dönemine girmek yararlı olmadığı gibi daha çok endişeye neden olur. Mutlaka plan yapılmalı ve olabildiğince sadık kalınmalıdır.
Çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.