Sevgili gençler, LGS İnkılap Tarihi dersine nasıl çalışmanız ve nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Öncelikle İnkılap Tarihi dersinin de İngilizce ve Din Kültürü gibi kat sayısının “1” olduğunu hatırlatalım ve tavsiyelerimizi sıralamaya başlayalım.
- Kavramları tanımalısınız. İnkılap Tarihinde ders içeriğinde bazı kavramlar vardır. Bu kavramlar günlük hayatta da kullanılan kavramlar olmasına rağmen bazen anlamlarını karıştırabiliyoruz. Veya yanlış biliyor olabiliriz. Bu durumda soruları yanlış yorumlamamıza ve küçük hatalar yapmamıza neden oluyor. Kavramları doğru öğrenerek sorulardaki hatalarımızı en aza indirebiliriz.
- Kronolojik sıralamaya dikkat! Tarih çalışırken kronolojik sıralamaları iyi bilmek gerekiyor. Aksi halde olaylar arasında bağlantı kurmamız zorlaşacaktır. Bunun için çeşitli kodlamalar yapabilirsiniz. Kronolojik sıralamayı kodlayarak zihninizde tutmaya çalışmaya dikkat etmelisiniz.
- Ön yargılara kapılmayın! Soruların uzunluğu veya kısalığı kolaylığı veya zorluğu hakkında bize bilgi vermez. Soruların şekline göre kolay, zor algısına kapılmadan sadece soruya ve sizden istenilene odaklanın.
- Tekrar! Tekrar her ders başarısı için gereklidir. Fakat tarihte tekrarın düzenli yapılması konuların unutulmasını engeller. Ders işlendikten hemen sonra ve bir sonraki gün ile haftalık yapılacak tekrarlar konuların pekişmesini sağlar.
- Soru çözümü, tarihte konu ezberlemek tek başına başarı getirmez. Çok iyi bildiğinizi düşündüğünüz bir konuda hiç soru çözemeyebilirsiniz. Veya sanki o konuya daha önce hiç çalışmamış gibi bir hissiyata sahip olabilirsiniz. O nedenle konu tekrarıyla sınırlı kalmadan bol bol soru çözmelisiniz.
- Örnek sorular, yayınlanan örnek soruları çözmeli ve yanlışlarınıza hemen dönüş yapmalısınız.
- Sorudan istenene odaklanın, Tarih dersinde sorularda bazen sorudan istenilene değil, kendi yorumumuza göre odak değişebiliyor. Özellikle soruda geçen “metne göre, parçaya göre, yalnızca parçaya göre” gibi ifadelere dikkat etmelisiniz. Yoksa bu ifadeler güzel bir çeldirici olabilir.
- Bilgi kumbarası, çözdüğünüz sorulardaki yanlış ve boş sorularınızdan öğrendiğiniz yeni bilgileri bir defter, ajanda veya not defterlerine yazarak oradaki bilgileri de haftalık tekrar ederek ilerleyebilirsiniz. Bu yöntemle tarih netlerinizi artırabilirsiniz.
Hepinize LGS hazırlık sürecinde başarılar dilerim. Sizler için sağlıklı ve başarılı bir hafta diliyorum. Hoşça kalın.