KPSS Hazırlığında Normalleşme Adımları
Zor günlerden geçtiğimiz bir dönem yaşıyoruz. Bu kadar sarsıcı ve yıpratıcı bir dönemde günlük rutinlerimize dönmek gerçekten çok zor olacak. Afet durumlarında kişisel ve toplumsal olarak farklı etkiler görülmekle birlikte toplumsal olarak bir ortak bir travmatik etki oluşur. Bireysel anlamda kişisel özellikler, zorluklara karşı direnç gücü, psikolojik dayanıklılık gibi kişisel özellikler herkeste farklıdır, bu yüzden rutinlere dönme anlamında herkesin zamanlaması ve yapacakları da farklılıklar gösterecektir. Herkesin tabiri caizse “yeni normali” kendine özgü olacaktır.
Elbette acısı, etkisi uzun yıllar geçmeyecek, zihinlerde hep yer alacak çok büyük bir afet yaşadık. Fakat bizlere düşen görev artık normalleşme adımlarını da yavaş yavaş atmak olmalıdır. Bu anlamda KPSS hazırlığına dönük olarak naçizane önerilerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Yeterli Süreniz Var
Önümüzdeki bir hafta on günlük süreyi de geçiş evresi olarak görebiliriz. Mart ayının ortalarına kadar kendinize süre tanıyın. Hazırlık anlamında yeterli süre mevcut. O yüzden zaman kaygısı gütmeden kaldığınız yerden devam etmeye gayret edin.
Geçiş evresinde yoğun çalışmalar yapmak çok mümkün değil kimse için. O yüzden güne yayarak daha basit ve kısa süreli çalışmalarla yeniden adaptasyonu sağlayabilirsiniz. 10-15 dakikalık okuma şeklinde ders tekrarı, bir test çözümü gibi çok odaklanma gerektirmeyen kısa süreli çalışmalar yapılabilir.
Psikolojini Sağlam Tutmaya Çalış
Psikolojik anlamda kendinizi korumaya almanız gerekli. Bu anlamda hayatın akışında günlük rutinlerinizi olabildiğince yapmaya çalışmalı, sosyal olarak etkileşimde bulunmalısınız. Sürekli sosyal medya veya TV karşısında bulunmak ruhsal olarak olumsuz etki yaratıyor. Çaresizlik duygusu, suçluluk psikolojisine sürüklüyor. Kendi içimize kapanıp sadece sosyal medya/TV başında geçirmek yerine bu zamanları kısıtlayarak birbirimizle konuşmalı, paylaşımda bulunmalı, günlük işlerimizi yapmaya gayret etmemiz gerekiyor.
Öğretmenlik Mesleğinin Misyonunu Hatırla
Hayat akışında bir yandan devam ediyor. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ama mutlaka yaralar sarılacak, ülke yeniden ayağa kalkacaktır. Sonrasında öğretmenler olarak bizlere, o bölgede yaşayan ve yeni atanacak olarak öğretmenlere çok büyük görevler düşüyor. Depremde etkilenen çocuklara öğretmen olarak el uzatmak, hayatlarına dokunmak gibi bir sorumluluğumuz var. Bu bilinçle hareket ederek çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Artık kendi bireysel hedefleriniz dışında, toplumsal anlamda önemli ve kutsal bir görev üstlenmiş durumdayız. Bu sizler için KPSS hazırlığında belki de en önemli motivasyon kaynağıdır.