KPSS Çalışmaya Yeni Başlasam Konuları Yetiştirebilir miyim?
KPSS hazırlığı, adayların planlı ve programlı çalışması gereken, disiplini elden bırakmamaları gereken ve süreklilik isteyen bir süreçtir. Dolayısıyla uzun vadeli bir hazırlık süreci gerektirir. KPSS’ye 1-2 aylık bir çalışmayla sınavdan yüksek puan almak ne yazık ki çok zordur.
Peki KPSS’ye Kaç Ay Çalışmak Gerek?
KPSS’ye çalışılması gereken toplam süre adayların seviyesine ve girecekleri sınavın yoğunluğuna göre değişkenlik gösterse de ortalama seviyedeki bir adayın en az 5-6 ay düzenli bir şekilde çalışması şarttır. Bu zaman diliminde önemli olan çalışmaları aksatmamak ve günü gününe çalışmaktır. Kalan sürenin kısıtlı olması çalışmalarda keyfi aralar verilmemesi gerektiğini vurgular. Yani bir gün çalışıp iki gün ara vermek gibi bir yöntemle maalesef ki konuların yetişmeme ihtimali çok yüksektir. Ama gün içerisinde ortalama 5-6 saat ayırıp her gün düzenli bir şekilde çalışılırsa o zaman konular tam zamanında yetişebilir.
Bütün Konulara Aynı Ağırlıkta mı Çalışmalıyım?
KPSS’de sorumlu olunan çok fazla konu vardır. Fakat bütün konuların sınavdaki ağırlığı, yani çıkan soru sayısı aynı değildir. Bazı konular vardır ki soru sayısı çok daha fazladır ve çok daha kolay öğrenilir. Bazı konular da çok zor ve uzun bir zamanda öğrenilmesine rağmen çıkan soru sayısı çok azdır. Bu sebeple tüm konulara aynı yoğunlukta çalışmak doğru değildir. Örneğin; Genel Yetenek – Genel Kültür testi içerisinde yer alan Tarih dersini ele alacak olursak içerisinde çok fazla konu vardır ve çoğunun öğrenme süresi çok uzundur. Fakat ilk ünite olan İslamiyet Öncesi Türk Tarihi’nden ortalama 1 soru gelirken Osmanlı Tarihi’nden 9 soru gelmektedir. Adayların çoğu İslamiyet Öncesi Türk Tarihi konusuna çok uzun süre çalışarak çoğu zaman Osmanlı Tarihi ya da 12 soru gelen başka bir konu olan İnkılap Tarihi gibi konulara gereken önemi veremezler. Bu sebeple daha çok soru çıkan konuları riske atmış olurlar. Özellikle sınava çalışma süremiz daha kısıtlıysa bu tarz konu elemeleri yapabiliriz ama bunun için de ya sınavı çok iyi tanımalıyız ya da bir uzman desteği almalıyız.
Kalan Sürede Konuları Yetiştirebilmek İçin Nasıl Bir Program Uygulamalıyım? KPSS hazırlığında herkesin uygulaması gereken çalışma programı elbette değişiklik gösterir. Fakat konuları yetiştirmek isteyen ortalama seviyedeki bir adayın günde en az 6 saat kadar çalışarak başlaması, sınava 2-3 ay kala 8-9 saate kadar çıkması konuları yetiştirmesi ve gerektiği kadar tekrar edip soru çözebilmesi için yeterli olacaktır.
Bu süreçte uygulayacağınız programın gerçekçi olması, uyabileceğiniz ağırlıkta olması ve eksiklerinize yönelik olması çok önemlidir. Eğer ÖABT’ye de girecekseniz gün içerisinde bir GYGK, bir EB ve bir de alan çalışması yaparak ilerlemeniz gerekmektedir. Ayrıca her gün paragraf sorusu çözmeniz, tekrarlarınızı aksatmamanız ve konu çalışmaları sonrası konu bitiminde muhakkak pekiştirme soruları çözmeniz veriminizi artırmanıza ciddi oranda yardımcı olacaktır. Özetle hala vakit varken yeniden başlama niyetiniz varsa bir an önce doğru bir planla başlamanızı ve kalan süreyi riske atmamanızı öneririz. Unutmayın ki başladıktan sonra gerisi çok daha kolay gelecektir. André Gide’nin de söylediği gibi: ‘’ İyi bir başlangıç, yarı yarıya başarı demektir.’’ Doğru bir planlamayla bir an önce başladığınız ve çalışmalarınızdan verim aldığınız harika bir dönem dileriz.
Farklı Uzem Rehberlik Birimi