KPSS A Grubu sınavlarına hazırlanmak isteyen adayların öncelikle kendilerini ve sınavı çok iyi tanımaları gerekmektedir. KPSS A grubu sınavı hem içerdiği ders adedi olarak hem hesaplanan puan türleri ve başvurulabilecek kurumlar olarak hem kurumların aradığı şartlar ve kendi içerisinde düzenlediği hem yazılı hem sözlü sınavlar olarak adaylara hayli karışık gelebilmektedir. Özellikle sınava ilk kez girecek adaylar sınavı bütünüyle anlamadan sınava hazırlanmaya kalktıklarında süreç içerisinde çok fazla kafa karışıklığı yaşayabilmekteler. Bu sebeple KPSS A grubu sınavlarına hazırlanacak tüm adaylara öncelikle sınavı çok iyi tanımaları için kapsamlı bir araştırma yapmalarını, geçmiş yılların sınav sorularını ve muhakkak sınav müfredatını çok iyi incelemelerini öneririz. Aynı zamanda yine geçmiş yıllarda açılan kurum ilanlarını, hangi kuruma kaç kişi alındığını ve son alınan adayın hem taban KPSS puanını hem de sözlü sınav taban puanını incelemeleri fazlasıyla faydalı olacaktır. Bununla birlikte elbette her ders için net ortalamaları ve standart sapmanın da bilinmesi, sınava giren kişi sayısının kaç olduğunun bilinmesi gibi detaylar da hem kaç kişiyle yarıştığınızı bilmenize olanak sağlar hem de başarı şansınızın yüzdesini öğrenmiş olursunuz. Bir de kurum sınavlarında sorulan soruları hem yazılı hem sözlü sınav için araştırmak da adaylara süreç içerisinde büyük kolaylık sağlar. Çünkü bilinmelidir ki bu tarz sınavlar belirli yıllar içerisinde sorulan soru bazında kendini tekrar etmeye başlar. Yani çok fazla aynı mantığa dayanan benzer sorularla üst üste karşılaşıldığı için geçmiş yıllardaki sorular adaylar için büyük bir referans kaynağıdır. Şimdi gelelim KPSS A Grubu sınavlarına hazırlanmak için hangi adımları ve önerileri uygulayabileceğimize:
Sınav Başarısı İçin Kritik Öneme Sahip Konular ve Alanlar
Maliye
Öncelikle konu ağırlıklarına bakalım. Maliye dersinde soru sayısı 40 süre ise 50 dakikadır.
- Maliye Teorisi %10
- Kamu Gelirleri %15
- Kamu Giderleri %15
- Kamu Borçları %15
- Bütçe %15
- Vergi Hukuk %15
- Maliye Politikası %15
Maliye dersine çalışan çoğu aday maliyede belirli netlerin üstüne çıkmaktadır. Burada diğer adayların daha da önüne geçmeniz için özellikle maliye politikası, vergi hukuku gibi çok karıştırılan veya çoğu adayın yapmış olduğu hatalardan biri olan konu elemeyi yapmayıp bu konulara özen göstermeniz gerekmektedir. Maliye dersinde yüksek net yapmak isteyen adaylar özellikle bütçe, borçlanma, maliye politikası, vergi sistemi ve vergi hukuku gibi konulara ayrı önem vererek çalışmalıdır. KPSS A grubu adaylarının maliye dersi için yüksek net hedefi koymaları gerekmektedir.
Adaylar, maliye dersinde çıkmış sorulara ağırlık vererek konu bütünlüğünü sağlamalıdır. A grubunda çok kaynaktan ziyade az ama etkili kaynaklar her zaman öğrenciyi hedefe götürmüştür.
Muhasebe
Maliye dersinde yine soru sayısı 40 süre ise 50 dakikadır. Konu ağırlıkları ise aşağıdaki gibidir:
- Genel Muhasebe %70
- Mali Tablolar Analizi %20
- İhtisas Muhasebesi (Maliyet Muhasebesi, Yönetim Muhasebesi, Denetim,tms) %10
Bazı yıllarda maliyet muhasebesi kısmından çok fazla soru çıkarken bazı zamanlarda Denetim-Tms kısmından çok fazla soru çıkmaktadır. Bu yüzden her konuya aynı önemle çalışmanız gerekmektedir. Özellikle genelde muhasebe dersinin son zamanlarında görülen mali tablolar analizi ve Türk Muhasebe Standartları konusunu elememelisiniz. Yüksek net yapmak istiyorsanız son günler bu iki konuya ağırlık verebilirsiniz. Muhasebe dersinde yüksek net yapan öğrencilerimizi analiz ettiğimizde bu iki konuyu iyi yaptıklarını görmekteyiz.
Muhasebe dersinde hazırlık döneminde adayların en çok yaptığı hataların başında soruları çözerken süre tutmamaları olmuştur. Böylelikle adaylar hız kazanamamış ve sınavda kötü sonuçlar almışlardır.
Hukuk
Hukuk dersinde toplamda 7 branştan hukuk testiyle sorumlu tutuluyorsunuz. Yine toplam soru sayısı 40 iken Hukuk testi içen ayrılan toplam yanıtlama süresi 50 dakikadır. Kamu Hukuku ve Özel Hukuk olarak ayrı kategorilerde yer alan derslerden sınavda soru gelmektedir. Bu ayrım aşağıdaki gibidir:
Kamu Hukuku Özel Hukuk
Anayasa Hukuku Medeni Hukuk
İdare Hukuku Borçlar Hukuku
Ceza Hukuku Ticaret Hukuku
İcra İflas Hukuku
Hukuk testi için konu dağılımları ve yüzdelik oranlar ise aşağıdaki gibidir:
- Anayasa Hukuku %10
- İdare Hukuku ve İdari Yargı %15
- Ceza Hukuku %15
- Medeni Hukuk %15
- Borçlar Hukuku %15
- Ticaret Hukuku %15
- İcra ve İflas Hukuku %15
ÖSYM tarafından her yıl yapılan alan grubu sınavlarında belirleyici derslerden biri olan hukuk grubu derslerine ağırlık verilmesi gerekmektedir. Hukuk dersinde başarı elde edebilmek için temel şartımız bu derse karşı olan önyargılarımızı bir kenara bırakarak verimli çalışma ile sınavda 20 ile 30 arası nete ulaşabilmektir.
Ezberlenmesi gereken ve bol bol tekrar gerektiren bir ders olarak bilinir. Hukukun birçok alt dalı mevcuttur. Bu dersi sona bırakmamanız gerekmektedir, Sona bıraktığınız takdirde konuları yetiştirememe gibi bir sıkıntının çıkması büyük ihtimaldir.
Derslerde anlatılan gerekli detaylar üzerinde yoğunlaşarak ders bitiminin ardından anlatılmış olan konu başlığını en az iki kez okuyarak o konuya ilişkin çözümlü soruları çözmek, ardından çıkmış sınav sorularını çözmek gereklidir. Konu tamamen bitmeden soru çözümü yapılmamalıdır.
İktisat
KPSS A grubu öğrencilerinin en çok zorlandığı derslerin başında gelen iktisat dersinde 40 soru çıkacaktır. Süre olarak yine iktisat dersi için süreniz 50 dakikadır. İktisat için KPSS A grubu sınavında sorumlu olunan konular ve konuların yüzdelik ağırlıkları aşağıdaki gibidir:
- İktisadi Doktrinler Tarihi %5
- Mikro İktisat %30
- Makro İktisat %25
- Para-Banka-Kredi %10
- Uluslararası İktisat %10
- Kalkınma-Büyüme %10
- Türkiye ekonomisi %10
Bilen öğrencilerin çok rahat yaptığı bilmeyen öğrencilerin ise büyük sıkıntı çektiği iktisat dersini matematik dersi gibi düşünebiliriz. Yani birden değil zamanla oturan bir derstir. Bu yüzden öğrenciler iktisat dersini sezonun başından itibaren çalışmaya başlamalı ve kendileri güncel tutmalıdırlar.
KPSS A grubu sınavında İktisat dersinde her konuya karşılık gelen soru sayısı aşağıda verilmiştir.
- Mikro: 12 Soru
- Makro: 10 Soru
- Para-Banka: 4 Soru
- Uluslararası İktisat: 4 Soru
- Kalkınma-Büyüme: 4 Soru
- Türkiye Ekonomisi: 4 Soru
- İktisadi Düşünceler Tarihi: 2 Soru
Diğer yandan iktisat dersine çalışırken bir bütünlük içinde çalışmalı ve buna göre hareket etmelisiniz. Öncelikle Mikro İktisat dersini daha sonra makro iktisat dersini en sonunda ise kalan kısımları halletmeniz sizde konu bütünlüğü sağlayacak ve dersi daha rahat anlamanızı sağlayacaktır. Mikro İktisat dersini bitirip Makro İktisat dersine başladığınızda Mikro İktisat dersini bırakmamalı belirli aralıklarla tekrar ederek ilerlemesiniz.
KPSS A grubu iktisat soru dağılımında iyi bir ortalamayı yakalamak isteyen öğrenciler mikro ve makro iktisat kısımlarına daha ağırlık vermelidir. Gerek sınavda bu alanlarda daha çok soru çıkmasından gerek kurum sınavlarında da bu alanlardan çok soru gelmesinden dolayı mikro ve makro iktisat kısımlarını iyi öğrenmeniz sizi diğer adayların önüne geçirecek en büyük etkenlerden biri olacaktır.
Anlayamadığınız veya oturtamadığınız konuları özellikle grafikleri ise her gün yeni bir kâğıda yazarak, çizerek çalışmanızı tavsiye ederiz. Örneğin tam rekabet piyasası konusunu anlamadınız. Her gün önce kitabınızdan o konuyu çalışıp arkasına beyaz bir kâğıda grafiğini çizerek yanına o konu ile ilgili bütün bildiklerinizi yazmalısınız. Daha sonra ise yazdığınız kâğıdı ve kitabınızı karşılaştırarak hangi kısımları yazmadığınız veya unuttuğunuzu görebilirsiniz. Böylelikle o konular zor olmaktan çıkacak bilinçaltınızda yer edecektir. En önemlisi ise tekrarları aksatmamanızdır.
Kaynak Seçimi Nasıl Yapılmalı?
KPSS A grubu sınavlarına hazırlanırken doğru bir kaynak seçimi de başarıyı artırma yolunda en önemli adımlardan biridir. Bu kapsamda seçeceğiniz kaynağın öncelikle güncel olmasına önem vermelisiniz. Özellikle Hukuk testi için güncel olmayan bir kaynak ne yazık ki işe yaramaz ve faydadan çok zararını görebilirsiniz. Bu sebeple hazırlandığınız sınav yılına ait bir kaynak edinmeniz çok daha önemli olacaktır. Aynı zamanda piyasada çok fazla kaynak görmekteyiz. Bu durum sınava hazırlanan öğrenciler için avantaj olarak görülse de aslında doğru kaynak seçimi için bazen dezavantaj olabilmektedir. Doğru kaynak seçimi için piyasada daha bilindik büyük yayınevlerini tercih etmek güvenilirlik açısından çok daha sağlıklı olacaktır.
Bir de altyapısı daha zayıf olan öğrencilerin süreci yürütürken profesyonel anlamda da bir eğitim desteği almasını önerebiliriz. KPSS A dersleri uzman bir destek ile daha kolay halledilebilmekte ve stres kaygı gibi sorunlarla da daha kolay baş edebilmemize olanak tanımaktadır. İmkânı olanların destek alması süreci kolaylaştıracak etkenlerden biri olacaktır.
Verimli Not Alma ve Özet Çıkarma Teknikleri
KPSS A grubu sınavlarına hazırlanırken özellikle sözel derslere çalışmak bizi yazarak çalışmaya teşvik edebiliyor. Ama elbette yazarak çalışmanın belli kuralları olduğunu söylemek gerekir.
Bu kurallar:
- Öncelikle not tutarak yazacağınız konuları olduğu gibi değil kendi cümlelerinizle ve anlayacağınız şekilde kısaltmalar yaparak defterinize geçirmeniz akılda kalıcılığı artırması açısından çok önemlidir.
- Yazarken renkli kalemler kağıtlar kullanabilirsiniz.
- Kavram haritaları, tablolar ve şekillerden yararlanabilirsiniz. Yazdıklarınızı ara ara okuyarak tekrar çalışmaları yapabilirsiniz.
- Başlıkları soru haline getirerek not alırsanız dikkat çekiciliği artacağı için aklınızda daha uzun süre kalmasına da yardımcı olmuş olursunuz.
Sınav Öncesi ve Sınav Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Sınav Günü İpuçları
Sınava girmeden önce yapılması gerekenler ile sınav sırasında siz adayların dikkat etmesi gereken detaylar, sizin motivasyonunuzu sağlayacak, sorularda hata yapmanızı da en aza indirecektir.
Sizi sinirlendirecek ve moralinizi bozacak olaylardan uzak durmanız son günlerde çok önemlidir. Sınavı bir ölüm-kalım meselesi gibi gören aşırı panik arkadaşlarınızın tesirinde kalmamalısınız. Psikolojinizi olumsuz etkileyen bu arkadaşlarınızın yerine, pozitif enerji aldığınız kişilerle vakit geçirmeniz sizi dinlendirecektir. Sınav günü sınavın başlamasına en az bir saat kala sınavın yapılacağı binada olmalısınız. Eğer büyük şehirde yaşıyorsanız trafik faktörü de düşünülmelidir.
Sınavın ilk 15 dakikasında heyecanlanmanız normaldir. Bunun bir sorun olmadığını ve hemen herkesin az ya da çok bu heyecanı yaşadığını bilmeniz sizi rahatlatacaktır.
Seçici sorular, testin hemen ilk sayfasında karşınıza çıkabileceği gibi son kısma da denk gelebilir. Dolayısıyla daha ilk sorularda zor sorularla karşılaşırsanız motivasyonunuzu kaybetmemelisiniz.
Bir soruyu yanıtlarken belirli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamadıysanız, o soruyla boğuşarak zamanınızı boşa harcamayın. Hakkında hiçbir bilginizin olmadığı soruları boş bırakın. Çünkü Adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.
Çok iyi bir nedeniniz olmadıkça, doğru olduğundan emin olduğunuz seçeneği değiştirmeyin.
Çok sık aralıklarla saate bakmayın. Bu sizi iyice telaşlandırabilir. Sınavdan koptuğunuzu fark ederseniz birkaç saniye zihninizin dinlenmeye ihtiyacı vardır demektir. Kaleminizi bırakın, gözlerinizi kapatın, alnınızı ve şakaklarınızı ovarak veya sizi rahatlatacak başka bir dinlenme egzersizi yaparak 10-15 saniye gibi bir süreyi bu amaçla kullanın. Dinlendiğiniz bu süreyi kayıp olarak düşünmeyin.
Sınav günü öncesi yatmadan önce son kez belgelerinizi kontrol ediniz, gözünüzün önünde bir yere koyduğunuzdan ve sabah unutmayacağınızdan emin olunuz.
Hepinize başarılar dileriz.