Sınav hazırlığı olan hemen hemen herkesin yakındığı konulardan biridir konuyu anlamasına rağmen soruları bir türlü çözememek.Peki çoğu kişinin yakındığı bu durumun sebebi sizce ne olabilir? Soruları çözememek mi yoksa çözmek için gereken sabrı göstermemek mi? Gelin bu konuyu madde madde ele alalım ve soruları çözememe sorunundan birlikte kurtulalım.
1- Konunun Hemen Ardından Kendinizi Soru Çözmeye Zorlayın.
Öncelikle konuları öğrendiğimize emin olduktan sonra hemen ışık hızıyla diğer konuya geçiyorsak ilk olarak burada yanılıyoruz. Konuyu öğrendiysek önce konuyla ilgili pekiştirme sorularımızı çözmeli, sonra sıradaki konuya geçmeliyiz.
2- Soruları İlk Çözüşünüzde Kendinizi Biraz Daha Özgür Bırakın.
Konuyu öğrendikten sonraki ilk soru çözüşünüzde kendinizden mucizevi bir performans beklememelisiniz. İlk kez çözüyor olmanın bilinciyle yapamadığınız sorularda notlarınıza, gerekirse sorunun çözümüne bakmalı; nasıl çözüldüğünü iyice kavramalısınız.
3- Yanlışlarınızı Sevin. İtiraf edin ki çoğunuz yanlış yapmaktan korktuğunuz için ya da yanlışlarınız çoğalmaya başladığından soru çözmüyordunuz. Yanlış yaptıkça sıkılıp bunalıp soru çözmeyi bırakmaktansa yanlışlarımızı sevip onların doğrusunu öğrenirsek bu bizim için bir kayıp değil aksine kazanç olur. Unutmayın ki kimse yaptığı hatayı -şayet doğrusunu öğrenirse- bir kez daha tekrarlamaz.
4- Soruları Kolaydan Zora Doğru Çözün.
Çözdüğünüz ilk sorular zor seviyeli sorular olursa motivasyonunuzun düşmesi ve soru çözmekten uzaklaşmanız çok doğaldır. Ama kolaydan zora doğru çözerseniz veriminiz artarak ilerlersiniz ve her seferinde seviyenizdeki artışı görerek daha da motive olursunuz.
5- Soru Çözüm Takibi İçin Bir Defter Ya da Çizelge Tutun. Yaptığımız çalışmaların takibini yapmak, çalışmaya devam etmek için teşvik edici bir rol oynar. Bu sebeple soru çözümlerinden sonra her ders için günlük kaç soru çözdüğünüzü, doğru- yanlış ve boş sayılarınızı, netlerinizi not alırsanız bu sayıları iyileştirmek için her gün daha yüksek bir çaba göstermeye başlarsınız. Bir de bakmışsınız ki günden güne çözdüğünüz soru sayısı artmakla beraber; doğru sayılarınızda artış, yanlış ve boş sayılarınızda düşüş olmaya başlamış ? Kısaca test usulüne dayalı bir sınav olduğunu unutmadan soru çözümüne gereken önemi vermeli bunun için de ‘’soru çözemiyorum’’ bahanesinin ardına saklanmadan kendinizi soru çözmeye zorlamalısınız. Yanlışlarınız da çıksa, boşlarınız da çoğalsa yılmadan devam etmelisiniz ki her bir yanlış ve boş sorunuz gerçek sınavda ‘’doğru’’ ya dönüşsün.
Farklı Uzem Rehberlik Birimi