Kamuya Memur Alımları Ne Şekilde Yapılır?
Yorucu bir yılın ardından 2022 KPSS Lisans sınavı tamamlandı. Sınav sonuçları 21 Ekim 2022 tarihinde açıklanacak. Adaylar artık bekleme sürecine geçti ve artık atamalar için haberleri takip etmeye başladılar. Lisans düzeyinde yapılan KPSS ile A-Grubu kadrolar, B-Grubu kadrolar, Öğretmen atamaları yapılmaktadır.
A-Grubu Kadro Nedir ve Alım Süreçleri Nasıl Yapılıyor?
Kamuda uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı, denetmen gibi kadrolar genel olarak A-Grubu kadro olarak adlandırılır ve kariyer meslekleri olarak kabul edilir. Genel olarak İİBF mezunlarına yönelik kadrolar olarak bilinse de mühendislik mezunları, fen-edebiyat fakültesi, iletişim fakültesi mezunları için de kadrolar açılmaktadır.
A-Grubu kadrolara alım süreci kurum ilanı yolu yapılmaktadır. KPSS Lisans sınavı sonuçlarının açıklanmasından sonra kurumlar ilan yayınlamaya başlarlar. Bu ilanlarda kurumlar genel başvuru koşulları ile birlikte kendi özel şartlarını da belirtirler. KPSS Puan türü, KPSS taban puanı, alınacak kişi sayısı, giriş sınavının konuları ve ne şekilde yapılacağı gibi bilgiler ilanda yer alır. Adaylar kendilerine uygun olan ilanlara şahsi başvuru yaparlar. Giriş sınavına girmeye hak kazanan adaylara kurumlar yazılı, sözlü veya ikisinin de olduğu bir sınav uygularlar.
A-Grubu kadrolarda ilk aşamada bir yetiştirme programı uygulanır. Bu programın bitim süresinde yeterlilik sınavı yapılır ve sınavda başarılı olan adaylar asıl unvanları ile görevlerine başlarlar.
B-Grubu Kadro Nedir ve Alım Süreçleri Nasıl Yapılıyor?
B-Grubu memurluklar, genel olarak bilinen adıyla “düz memurluklar”, A-Grubu memurlukların dışında kalan tüm memurlukları kapsar. Hemşire, öğretmen, polis vs. memurluklar B-Grubu kadrolardır.
B-grubu kadrolara atamalar iki şekilde yapılmaktadır.
1) Merkezi Atama: merkezi atamalar ÖSYM kanalı ile yapılan atamalardır. Yıl içerisinde 2 dönemde yapılmaktadır. İki yıl içerisinde toplam dört kez merkezi atama yapılır. Aralık ve Haziran aylarında ÖSYM tarafından çıkarılan kılavuzda kadrolar ve şartlar belli olur. Adaylar kendi bölümleri ve kılavuzda yazan özel şartlara göre tercih yaparlar. Tercihlere göre puan üstünlüğü esas alınarak ÖSYM tarafından yerleştirme işlemi yapılır. Herhangi bir kadroya hak kazanan adaylar belirtilen süre içerisinde işe alım evraklarını teslim ederek görevlerine başlarlar. Ayrıca herhangi bir sözlü ya da yazılı sınav yapılmaz.
2) Kurum İlanı Yolu İle: Bir başka işe alım yolu da açıktan ilan yolu ile olmaktadır. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra adaylar kurum ilanlarını takip ederek kendilerine uygun olan ilanlara şahsi olarak başvuru yaparlar. Kurumlar yazılı, sözlü ya da her ikisinin de olduğu bir sınav uygulayabilir. Tamamen puan üstünlüğüne göre bir sıralama yaparak ta alım yapabilirler.
Öğretmen Kadrolarına Atama Süreci Nasıl Yapılıyor?
Öğretmen kadrolarına atamalar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Yönetmelikte yer aldığı şekliyle atama dönemi Şubat ayıdır. Bakanlık ihtiyaç doğrultusunda alım sayısını artırabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Sözleşmeli Öğretmen olarak atama yapmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı branş bazında dağılımın yer aldığı, atama takvimin yer aldığı ve diğer koşulların yer aldığı ilanını yayınlar. Sonrasında mülakat süreci başlar, mülakat sonucunda başarılı olan adaylar toplam 40 tercih yaparlar. 41.seçenek olarak tercihleri dışındaki eğitim kurumlarına atanıp isteyip istemediklerini belirtirler. Atamalar sözlü puan üstünlüğüne göre yapılmaktadır. Atama sonuçlarına göre herhangi bir eğitim kurumuna ataması çıkan öğretmenler belirtilen süre içerisinde işe alım evraklarını atandıkları İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim ederek görevlerine başlarlar.
Emek veren herkesin hayaline kavuşması dileğiyle…