Çalışmalarımızın verimini artırabilmek için bir planımızın olması gerekiyor. Çalışma planı oluştururken nasıl yapmalıyım? Nelere dikkat etmeliyim? İçeriği ne ve nasıl olmalı? Gibi sorulara cevap arıyorsanız gelin birlikte bu sorulara yanıt arayalım.
- Bireysel plan hazırlamak; çalışma planınızın birisi tarafından hazır bir şekilde size verilmesi planın sürdürülebilirliği açısından pek mümkün değildir. Bunun yerine ders ders, konu konu eksikliklerinizi belirlemeli ve bu eksikliklerinizin üzerine gitmelisiniz. Eksik olduğunuz ders ve konulara planınızda yer vermeyi unutmayın.
- Uygulanabilirlik; öğrencilik hayatınız boyunca pek çok zaman bir öğretmeninizden veya güvendiğiniz birilerinden kendiniz için bir çalışma programı oluşturmasını istemiş olabilirsiniz. Ancak pek çok kişi bu çalışma planlarına daha haftası bile dolmadan uygulamayı bırakmıştır. Neden? Çünkü planlar sizin gerçekliğinizden uzak oluyor. Plan hazırlarken ne konular hemen bitsin düşüncesiyle çok ağır ve yoğun olmalı, ne de çok yüzeysel. Çalışma planı sizin konu hakimiyetinize, odak sürenize ve çalışma alışkanlıklarınız ile hedeflerinize uygun bir şekilde hazırlanmalıdır.
- Zaman aralığının belirlenmesi; çalışmak için herkesin ayırabileceği zaman aralığı farklıdır. Kendi rutinimize göre çalışmalarımız için günün belli saatlerini belirleyip bu saatlere uygun olarak çalışılacak ders ve konuyu belirlemeliyiz.
- Pekiştirmelere yer verilmeli; öğrenilen bilgilerin kalıcı olması için tekrar yapmak önemlidir. Bu tekrarları günlük ve haftalık olarak programımıza eklemliyiz. Her dersin sonunda o dersin günlük tekrarını kısada olsa yapmak bilgilerin unutulmasını engelleyecektir. Bu nedenle tekrarın bir plan dahilin de düzenli olarak yapılması önemlidir.
- Sağlam bir analize yer verilmeli; çözdüğümüz soru ve deneme sınavlarının sonunda yanlış sorularımızın analiz edilmesi önemlidir. Bu analizi ertelemeden zamanında yapmaya özen gösterilmelidir. Yanlış sorunun öncelikle nedeninin tespit edilmesi ve sonrasında bu soruya benzer soru tipleri üzerinden ilerlenmesi eksiklerinizi kapama konusunda size destek olacaktır. Çözdüğünüz sorunun niceliğinden çok niteliğine dikkat etmelisiniz.
Çalışma programınızı hazırlarken bir uzmandan destek alabilirsiniz. Fakat tamamen başkaları tarafından hazırlanmış bir program sizin çalışmalarınıza uymayabilir. Bu nedenle gerçekçi ve konu hakimiyetinize göre yukarıda belirttiğimiz aşamalara dikkat ederek hazırladığınız program sizin için verimli olacaktır. Sınav hazırlığı yapan herkese başarılar dilerim.