Hazırlık Sürecinin Temel Dayanak Noktası: Doğru Program Yapmak
KPSS Hazırlık sürecinin vazgeçilmezi ve temel dayanak noktası “Doğru Programlama” yapmaktır. Program olmadan uzun hazırlık sürecini sürdürebilmek ve yönetebilmek mümkün değildir. Başlangıçta konular ve dersler azken plansız ilerleyebilirsiniz ama konular arttıkça plansız ilerlenemeyeceğini göreceksiniz. O yüzden sürecin başından sonuna kadar düzenli ve programlı ilerlemek gerekiyor. Yapılan programlar ihtiyaca göre düzenlenmeli, süreç boyunca sadık kalınmalıdır.
Programınız Gerçekçi Olmalı
Hazırlık çalışmaları başladıktan sonra adaylar bir şekilde program arayışına başlıyor. Bazen kendileri yaptıkları planları uygulamaya çalışırken bazen de çevrelerinden, sosyal medyadan araştırarak hazır programları uygulamaya çalışıyorlar. Program yapılırken en doğru yaklaşım kendi özel koşullarınıza göre yapmanızdır. Herkesin öğrenme yaşantısı, öğrenme algısı, zamanı ve ihtiyaç duyduğu konular birbirinden farklıdır. O yüzden siz kendinize uygun bir program yapmalısınız. Fakat burada önemli olan ise yapılan programın uygulanabilir olmasıdır. Yapılan çoğu program maalesef sadece kağıt üstünde kalıyor. Çoğu aday kendi yaptığı programa uyamadığı için dağınık bir sürece giriyor. Gerçekçi ve uygulanabilir bir plan yapmalı ve sürecin sonuna kadar düzenlemeler yaparak uygulamaya devam etmelisiniz.
Soru Çözümü Yapılmalı
Çalışılan her konudan sonra mutlaka pekiştirme amaçlı olarak soru çözümleri yapılmalıdır. Adaylar genelde bu konuda sıkça şu soruyu soruyorlar. “Kaç soru çözmeliyim?” Bu soruya verilecek rakamsal cevaplar yanlış olacaktır. Kaç sorunun çözülmesi gerektiği sizin o konuyu pekiştirmeniz ile ilgilidir. Eğer konuyu pekiştirmiş iseniz yaptığınız soru çözümü yeterli olmuş demektir. Konuyu pekiştirmek adına bol soru çözümü yapmayı ihmal etmeyin.
Programda 2-3 Farklı Derse Yer Verilmeli
Bazı adaylar haftayı eğitim bilimleri günü, GYGK günü, Alan günü gibi çerçeveler çizerek bölüyorlar. Çok doğru bir yöntem değildir. Günü tek bir ders çalışarak geçirmek te yine yanlış yöntemlerden birisidir. Programınızda 2-3 tane farklı derse yer vermelisiniz. Çok fazla ders ile uğraşacağınızı düşünürsek hepsine gereken zamanı ayırmak adına bu şekilde çalışmak daha doğrudur. Ayrıca programlarda Türkçe dersi için sabit olarak her gün 10-15 tane paragraf soru çözümü eklenmelidir.
Düzenli Tekrar Yapılmalı
KPSS’de yer alan derslere baktığımız zaman Matematik dışındaki derslerin tamamı sözel derslerden oluşmakta. Bu yüzden bu derslerdeki konuları uzun süreli bellekte kalıcı hale getirmek için mutlaka düzenli tekrarlar yapılmalıdır. Tekrarları günlük, haftalık ve aylık periyotlarda yapmalı ve soru çözümü ile pekiştirmelisiniz. Soru çözmek için konuyu iyice kavramak gibi bir yanılgı içinde olmayın. Konuyu özümsemenin en güzel yolu yine kısa tekrarlar yaparak daha çok soru çözümüne ağırlık vermektir.
İstikrarlı Olunmalı
Program size düzenli ilerlemeniz konusunda yardım sağlayacaktır. Çoğu aday programlı başlar ama sonra programsız bir döneme geçer. Oysaki programlı ilerlemek sizin paniklemenizi engeller ve kendinize olan güveninize katkıda bulunur. Programlı olmak; uzun vadede nereden başladığınızı, nerede olduğunuzu ve nasıl ilerlemeniz gerektiğini gösteren bir pusula vazifesi görürken, kısa vadede günlük olarak neler yapacağınızı, ne kadar soru çözeceğinizi belirlemenizi ve zamanı kontrol edebilmenizi sağlar. Ayrıca gün sonlarında ya da arada bir dönüp geçmişe baktığınızda ilerlediğinizi görmenizi ve sürece daha güvenli bir şekilde bakmanızı sağlayacaktır.
“Her başarılı insanın bir planı, her başarısız insanın bir mazereti vardır.” Henry Clausen