Sınav Esnasında Zaman Yönetimi için 7 Farklı Öneri
Sınava sayılı günler kala, sene başından bu yana problem yaşamış olabileceğiniz ya da yaşamıyor olsanız bile sizlere katkı sağlayacağını düşündüğümüz bir konuya değinmek istedik. Sınavda etkili zaman kullanımı, sınav esnasında zaman yönetimi… Tabii ki buna farklı soru çözüm tekniklerini de ekledik çünkü aslında sınavda etkili zaman yönetimini sağlayabilmenin yolu, sınavdan evvel bu çözüm tekniklerini prova etmekten geçiyor.
Öncelikle bu tekniklerin hepsini aynı anda uygulamak zorunda olmadığınızı söyleyerek başlayalım. Öte yandan sınava kalan süre göz önünde bulundurulduğunda prova etmeden, bu teknikleri kendinizce uygulamaya koymadan sınavda bir anda karar vererek uygulamanızı da önermiyoruz. Konularınızın tamamını bitirdiğinizi ya da bitirdiğiniz branşlarda gelişme kaydedebilmek adına yapabileceğiniz hamleler olarak sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Alanına Göre İlerle!
Sayısal, eşit ağırlık, sözel ya da dil bölümlerden birinin öğrencisisiniz. Evet, AYT’de ya da YDT’de sorumlu olduğunuz alanlar farklı olsa da TYT içerisinde tüm sorulardan sorumlusunuz ve her branş sizin için artı bir net getirebilir. Fakat kendi hâkim olduğunuz alana öncelik vermek gerekir. Bu farkında olmadan sizi sınavda motive eder! (Örnek: Sayısalcıların Türkçe-Sosyal gibi bir sıralamadansa Türkçe-Fen şeklinde ilerlemesi.)
Ellerin Titrerse Basit Olana Koş!
Sınavın ilk 15 dakikası odaklanmak, kendinizi sınava vermek çok güç olabilir. Başladığınız ders fark etmez, sınavda doğru yapabileceğinizden emin olduğunuz 5 soru belirleyip bu soruları işaretleyerek odaklanmayı deneyin. Heyecandan titreyen ellerinizin soruları işaretledikten sonra sakinleştiğini göreceksiniz!
Her Soruyu Görmek İçin Turla!
Turlama tekniği herkesin malumu! Sebebi ise süre ile yarıştığınız sınavlarda her soruyu görebilmenin önemli olması. Çünkü yapabileceğinizi düşündüğünüz soruların “Süre yetişmedi.” cümlesine kurban gitmesini istemeyiz. O esnada yapamadığınız soruya bir işaret koyun, sonrasında dönebilecek vakit olmadığını düşünseniz bile yerine yapabileceğiniz bir soruyu belki de görmüş ve işaretlemiş olacaksınız!
Süre Tutarak Soru Çöz!
Sınavdan önce denemeniz gereken bir teknik olduğunu hemen bildirelim! Özellikle Türkçe paragrafları ve matematik problemleri gibi uzun; okuma, anlama, muhakeme etme, işlem vb. gerektiren soruların çözümünde öncelik hep bol soru çözmektir. Bu bol soruları çözerken bol vakit ayırmaktansa kronometre ile kendinize sınavdaymış gibi süre tutarak sınava dair idmanlar yapabilirsiniz. Sınav sırasında ise bu kontrol ettiğiniz sürenin farkında olarak örneğin Türkçede bir soruya 2 dakika ayırmak formatında ilerleyebilirsiniz.
Denemeyi Erken Bitir!
Bu da yine sınavdan önce mutlaka gerçekleştirmeniz gereken bir öneri! 165 dakikalık TYT’yi 140-145 dakika gibi bir sürede her soruyu görecek şekilde çözerseniz sınavda süre ile kendinize olan güveninizin arttığını, bu konuda sıkıntı yaşamayacağınızı düşünerek girdiğinizi fark edeceksiniz. O yüzden deneme serilerinizde hemen buna yer verin ve prova edin! Tek şart: HER SORUYU GÖRMEK!
Göz, Sınavda Kalemi Yener!
Kalemle tüm sorunun altını çizmek size hız kazandırmaz. Öte yandan dikkat etmeniz gereken noktaların diğerleriyle karışmasına sebep olabilir. Göz, hangi sınav olursa olsun kalemi yener. Bu sebeple, kalemi yalnızca anahtar kelimeler ya da dikkat edilmesi gereken noktalar için kullanın! Gözle takibe başlamayanlar hemen başlasın lütfen!
Optik’e Bir Tik!
Önerilerimizin hiçbirinde “kesin” ifadesi kullanmadık fakat bu öneri “kesinlik” içerir. Şimdiye dek sayfa sayfa, branş branş ya da tüm sınavı optiğe işaretlemiş olabilirsiniz. Fakat bu boşlarınızı, geri dönmeniz gereken soruları size unutturabilir. Kaydırma yapmanıza sebep olabilir. Bugünden itibaren optik okuyucularınıza soru sonrasında hemen kodlama yapmaya başlayın. Boş bıraktığınız soruları optiğe işaretlemeyin. Kaydırmaya mahal vermemek için soru numarasını kitapçık ve optikte karşılaştırın. Hatta sınavın son 3 ya da 5 dakikasını TYT-AYT fark etmeksizin buraya ayırın ki gün sonunda doğrularınızdan olmayın!
Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!