Doğru Deneme Analizi Yapabilmek İçin 5 Pratik Öneri
Sınav dönemleri tüm adaylar için yaklaşıyor artık. Haziran ayında YKS, Temmuz ayında DGS ve KPSS yapılacak. Bu günlerde özellikle artık Sınav Yönetimi üzerine hazırlıklar yapılması önemli.
Konu bazlı çalışmalar sınav hazırlığının en yoğun kısmıydı. Diğer yarısını ise pratik hazırlıklar oluşturur. Bu anlamda ders ders branş denemeleri, geçmiş yıllarda çıkan soruların analizli çözümleri, soru bankalarının tamamlanması önemlidir. En önemli olan ise sık deneme sınavı yaparak durum tespiti yapmak ve gerekli önlemleri almaktır.
Deneme sınavları konu eksiklerini görmeyi sağlayan araçlardır. Fakat sadece bu boyutuyla değil tüm boyutları ile bakılması gerekir. Süre kontrolü, sınav stratejisi, heyecan kontrolü gibi sınavdaki tüm faktörleri görmek ve düzenlemek anlamında deneme sınavı yapmak önemlidir. Hemen herkes bu noktada bizimle aynı fikirdedir ve deneme çözmeye başlamıştır bile. Deneme çözmek konusunda tamam hepimiz ortak noktadayız ve uyguluyoruz. Peki ya sonrası?
Doğru Deneme Analizi Nasıl Yapılır?
Genelde gördüğümüz deneme sonrası yapılan analizlerin klasik şekilde olduğu ve yeterli yapılmadığı şeklindedir. Klasik analizde yapılan iş doğru-yanlış=net hesabının yapılması ve sonrasında yapılan yanlışların gözden geçirilmesi ile yetiniliyor. Oysaki her deneme prova niteliğindedir. Doğru yapılan her deneme analizi sonraki denemeler için performansın artmasına ve sınav hazırlığının nitelikli yapılmasına yardımcı olacaktır. Provalara ne kadar özen gösterilirse asıl sınavda o derece güzel geçecektir.
1- Yanlış Kaynaklarını Bul ve Ortadan Kaldır
Her deneme analizinde mutlaka yanlış analizlerini yapmalısınız ve hangi nedenlerden dolayı yanlışların çıktığını görmelisiniz. Yanlışların birden çok sebebi vardır. Yorum hatası, bilgi hatası, tahmin hatası gibi çeşitli nedenlerle yanlışlar çıkıyor olabilir. Hata kaynaklarını bulmak ve gidermek sonraki deneme için gelişmenize yardımcı olacaktır.
2- Kitapçığı Sakla ve Geri Dön
Deneme kitapçıkları genelde analiz yapıldıktan sonra çöpe atılır. Bu doğru bir iş değildir. Analizi yaptıktan sonra kitapçıklar saklanmalı ve yanlış yapılan sorulara daha sonra tekrar dönülüp bilginin kazanılıp kazanılmadığı kontrol edilmelidir. Her deneme bu anlamda kıymetlidir.
3- Eksik Bilgilerin Periyodik Tekrarı
Deneme analizinde tespit edilen eksik bilgiler varsa bu bilgiler sadece çözümleri okunarak geçilmemeli, düzenli aralıklarla en az üç kez bu bilgiler tekrar edilerek sağlaması yapılmalıdır.
4- Soru Defteri Tut
Denemelerde yanlış yapılan sorulardan varsa önemli görülen, yeni bilgi, sık karışan kavramlar gibi noktalar için soru defteri tutulmalı ve zaman zaman bu defter tekrar edilmelidir.
5- Zaman Kontrolü ve Heyecan Kontrolünü Geliştir
Sınavlarda yaşanan en büyük sıkıntı zaman yönetimi ve heyecan yönetimi konusunda olmaktadır. Yapacağınız denemelerde mutlak bu iki durum hakkında da analiz yaparak size en uygun yöntemi geliştirmeye çalışın. Unutmayın ki sınav strateji ve teknik işidir. Bu anlamda yapacağınız denemeleri mümkünse çevrenizde hazırlık kursları varsa bu kurumlarda yoksa kütüphane gibi ortamlarda yapmanız yararlı olacaktır.
Hayallerinize kavuşmanız dileğiyle kolaylıklar dileriz…