Meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş adaylar kariyerini yeniden yönlendirmek için lisans tamamlama amacı ile Dgs sınavına girmektedir. Üniversite sınavına oranla Dgs daha az konu ve dersten sorumlu olunan bir sınavdır. Bu ön lisans mezunları için büyük bir avantajdır. Lisansa tamamlama için girilen bu sınavda, elde edilen puan türü tamamlanabilecek bölümler arasından yapılan tercihler sonucunda açıklanmaktadır. Kontenjanlar üniversite sınavındaki kadar yüksek olmadığı için adaylar tercih edeceği üniversite ve bölümler için yüksek puan almaya gayret etmelidir. Sınavla ilgili adayların genel beklentisi bu sınavın çok kolay olduğu yönünde bir yanılgı içermektedir. Her ÖSYM sınavında olduğu gibi bu bir sıralama sınavıdır ve farklı zorluk derecesindeki sorulardan oluşmaktadır. Adaylar için konuların az olması, hızlı bir şekilde kısa sürede bu sınava hazırlık sürecinin tamamlanabileceği görüşü de yine yanlış düşünceler arasındadır. Soru dağılımını içeren konular birçok ÖSYM sınavına göre daha az olsa da özellikle bu sınav için hızlı soru çözmenin ne kadar önemli olduğu ile süreç içerisinde yüzleşilir. Sınava hazırlık süreci uzun bir yol olduğu için dönem dönem sınav için faydalanılacak kaynaklarda farklılık göstermektedir. Tek bir kitapla bu sınav kazanılır demek yerine gereken tüm emeği göstermek ve daha yüksek başarılara ulaşmak için ihtiyaç duyulan etkili kaynak seçiminde önemli noktaları sizler için anlatalım.
Anahtar Noktalar
Başarıya giden basamakta size eşlik etmesi gereken kaynaklar ve çalışma stratejileri için önce hedefinize yönelik adımlar atmak önemlidir. DGS çalışma materyallerinin ilk aşaması konu anlatımlı olan ders kitaplarıdır. Çoğunlukla konu anlatımlı ders kitapları içerisinde konunun pekişmesi sağlayabilecek birkaç soru testide bulundurmaktadır.
Kaynak seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de ÖSYM soru sorma mantığına yakın soru kalitesi ile hazırlanmış kaynaklardan faydalanmaktır. Her ÖSYM sınavında olduğu gibi tüm sıralama sınavlarından beş farklı zorluk derecesinden soru havuzlarından soru kullanarak sınav hazırlanmaktadır. İçerisin de yanlış bilgi veya yanlış soruların bulunduğu bir kaynak güvenilir değildir. Bu yüzden DGS ‘ye hazırlık aşamasında destek aldığınız öğretmenlerimizin branş yönlendirmelerini referans alabilirsiniz.
1) DGS İçin Önerilen Kaynaklar
DGS çalışma materyalleri sayarken önceliğimiz her zaman konu anlatım kitapları, soru bankaları, denemeler ve çıkmış soru dokümanları olmaktadır. Ancak günümüzde, uzaktan eğitim ya da online denemeler gibi teknolojiden de faydalanılmaktadır, yine bazı faydalı uygulamalar da sınava hazırlık sürecinde kullanılmaktadır. Çalışmalarımızın ilk aşaması konu çalışmasıdır. Bu sebeple konu anlatım setleri ilk yardımcı kaynak kabul edilmektedir. Konuların pekişmesini ve pratikte öğrenilmesini sağlayan aşama ise soru çözüm aşamasıdır. Burada soru bankaları, yaprak testler, karma çıkmış soru kitapları ile kaynak çeşitliliği sağlanmaktadır. Farklı kaynak taramanın sağlanmaya başlandığı bu aşama, aynı zamanda farklı zorluk derecelerini ve farklı soru kalıplarını öğrendiğimiz aşamadır. Dgs ‘e hazırlık sürecinde özellikle branş öğretmenlerinin yönlendirmesi ya da daha önce sınavda yüksek bir başarı göstermiş öğrencilerin referansı ile alınacak yardımcı kaynaklar belirlenebilir. Tabi ki önemli olan bir diğer konu ise bilgi düzeyine göre yayınların tercih edilmesidir. Kolaydan zora doğru bir ilerleyiş ile farklı yayınevlerinin farklı soru bankası kitapları tercih edilmelidir. Farklı kaynaklardan deneme çözme aşaması da sınav hazırlığımızda önem gösterilmesi gereken noktalardandır. Günümüzde mobil uygulamalar ya da online platformlar sayesinde konu anlatımını evinizden de dinleyebilirsiniz. Online platform ya da mobil uygulamalardan soru çözümleri ve denemelere katılabilirsiniz. Sınava hazırlık sürecimizin tümüne eşlik eden bu basılı ya da online tüm kaynaklar için öncelik güvenilir olması, doğru ve kaliteli içeriklerin bulunmasıdır.
2) Etkili Kaynak Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Kaynak seçiminde dikkat edilmesi gerekenler birkaç maddede belirtilebilir. Bu maddelerden ilki yardımcı kaynağın kaliteli ve güvenilir olmasıdır. Dgs de yıllara göre farklılık gösteren soru sayıları olduğu gibi soru kalıplarının da yıllar içindeki değişimini net olarak görebiliyoruz. Bu sebep ile güncel yayınları takip etmek öncelikli olmalıdır. Ancak konu dağılımında farklılığı bulunmayan ve bilgi değişikliği içermeyen dersler için özenli hazırlanılmış her soru değerlidir. Tabi ki hemen akla “Kaliteli ve güvenilir kaynakları nasıl tanımlayabiliriz?” sorusu gelmektedir. Burada öncelik içeriğin doğru olmasıdır; bu konuda öğretmen tavsiyelerinden faydalanmak gerekmektedir. Örneğin, Dgs konu anlatım kaynakları veya Dgs soru bankası önerileri için öğretmenimiz farklı kaynaklar önerebilir. Yine aynı farklılık dersler arasında da farklı yayın tercihi ile ortaya çıkabilir. Uzun yıllardır sınava hazırlık sürecinde basım yapan yayınevlerini de yine kaynak seçiminde önceliklendirebilirsiniz.
Diğer bir önemli madde ise, çalışma stilinize ve ihtiyaçlarınıza uygun kaynakları belirlemedir. Kaliteli soru zor soru demek değildir. ÖSYM stilinde soru sormak ise sadece kolay soru sormak değildir bu sebeple soru çeşitliliğinin iyi ayarlandığı kaynaklar tercih edilmelidir. Konuyu yeni öğrendiğiniz anlarda hemen zor ya da orta-zor kaynaklardan soru cevaplamayı beklemeyiniz.
Sınavın her yıl güncellenen yapısı ve soru kalıplarının çerçevelerin genişletilmesi ile güncel bir kaynak kullanmanın önemini her yıl daha fazla görmekteyiz. Örneğin, Dgs sınavının 10 sene önceki soru kalıplarına göre günümüzde sorular biraz daha uzun metinlerden oluşmaktadır.
Görsel öğrenmeye yatkın bir bireyseniz çalışma stilinize uygun bir kaynak olarak daha çok görsel anlamda zengin olan içeriklerinin bulunduğu kaynakları tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Online konu anlatımı yapan öğretmenlerden ve uzaktan eğitim kurumlarından da yine sınava hazırlık sürecinizde takviye alabilirsiniz.
DGS Kaynak Seçiminde Yapılan Yaygın Hatalar ve Bu Hatalardan Nasıl Kaçınılabilir?
DGS hazırlığınız boyunca “Tüm kaynakları çözmeliyim. 3 farklı kitaptan konu çalışması yapmalıyım.” gibi yaygın hatalardan kaçının. Kaynak seçiminde asıl doğru olan seviye ve ihtiyaca göre sürecin belirlenmesidir. Ancak başarılı olan adayların çoğunun tavsiyesi en az 2 farklı yayının soru bankası kitaplarını taramak ve olabildiğince çok deneme çözebilmek olmaktadır. Tabi ki bu aşamada en temel soru çözüm kaynağı çıkmış sorular kaynakları olmalıdır. Çok fazla kaynaktan özet çıkarmaya çalışmak, konu anlatımı yapmış birçok hocadan aynı konuyu dinlemek gibi fazladan yapılan hatalı davranışlar stres seviyemizi artıracaktır. Yetersizlik hissi ile artan stres seviyesi odaklanma güçlüğü yaşamanıza sebebiyet verebilmektedir. Fazla kaynak kullanımı da yine bu dönemde sanki bir zorunlulukmuşçasına adayları hatalara sürükleyebilir. DGS çalışma rehberinde, DGS soru bankası önerilerinin tümünü almak zorunda değilsiniz. DGS için çıkartılmış her yayınevinin her kaynağını, çözmek zorunda kendinizi hissetmeniz büyük bir yanılgıdır. Tüm zorluk derecelerinden 2 kitap bitirmek zorunda değilsiniz. Doğru ve ÖSYM mantığı ile hazırlanmış bir kaynakta farklı zorluk derecelerinin tümünden soru örneklerini bulabilirsiniz; bu şekilde hazırlanmış 2 farklı soru bankası taramak yeterli olacaktır. Aynı çalışmayı yine farklı yayınevlerinden denemeler çözerek devam ettirebilirsiniz. Bir kaynakta takılı kalmak veya çok fazla kaynaktan çalışma yaparak kafa karışıklığına sebep olabilecek şekilde bölünmek yanlış olacaktır. Yetersizlik hissi yerine kendinize güven ve başarı için küçük hedefler belirleyerek, kademeli olarak ilerleyerek kendine inanmak motivasyonunuzu artıracaktır.
3) Başarılı Bir DGS Hazırlığı İçin İpuçları
Çalışma programı ve kaynakların etkili kullanımı DGS başarı öykülerinde çok sık duyduğumuz önemli konulardandır. Çünkü planlı çalışma, var olan çalışma düzenin kat ve kat fazlasına kademeli olarak çıkabileceğinizi size göstermektedir. Ayrıca hangi konuda eksiğiniz var ise bu duruma uygun bir çözüm oluşturacak kaynak ile ilerlenmelidir. Örneğin, adayın konu eksiği yok ama konunun bazı sorularını çözemiyor olabilir. Çözümlü soru bankasından soru kalıbının nasıl çözüldüğünü öğrenebilir ya da canlı ya da videodan soru çözüm kampları ile hocaların soru çözümlerini izleyebilir. Kaynaklardan maksimum fayda sağlamak için adaylar, çıkmış soruları birden fazla kez çözmeyi tercih edebilmektedir. Çözümlü soru bankaları ayrıca size mini bir tekrar şansı da sunmaktadır. Unuttuğunuzu fark etmediğiniz konu veya formülleri, soru çözümlerinden hızlıca hatırlayabilirsiniz.
Çıkmış soruları ya da yıl yıl ayrılmış, geçmiş bir yılın sorularını deneme yapmak için doğru zaman sınava hazırlık sürecimizin ilk ayları olmamalıdır. İlk dönem konu çalışması yapmadan bu soruları önceden harcamamalıyız. Bu sınavın yalnızca soru çözümü yapılarak kazanılması gibi bir yanılgıya da adaylar yine düşmemelidir. Etkili bir çalışma programı aynı zamanda eksiklerinin de farkına vararak ilerlemeyi gerektirmektedir. Bu sebep ile soru çözümlerinde ya da denemelerde daha çok yanlışın çıktığı konuların tekrar ele alınması genel tekrarlar ya da konuya geri dönüşlerin de yine ders programlarına eklenmesi gerekmektedir. Yani bir program durağan şekilde, sürekli tekrar edilerek rutinleştirilemez. Etkili bir program olabilmesi için dönemin gerekliliklerine göre güncellenmelidir.
Düzenli çalışma alışkanlığı kazanmak aynı zamanda motivasyonu koruma ve yüksek verim almayı doğurmaktadır. Uzun bir maraton olan sınava hazırlık süreci sırasında, plansız çalışıldığında daha sık süreçten uzaklaşma ve kopmalar dönem dönem yaşanabilmektedir. Sınava hazırlık süreçlerinin gerekliliklerinin yerine getirilmesi gerektiği ve hayallerine ulaşmak için geçici bir süreç, olarak sınava hazırlık dönemine bakarak motivasyonunuzu yüksek tutabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
DGS İçin En Etkili Çalışma Kitapları Hangileridir?
Başarıya giden yolda adaylar hedefinize yönelik adımlar atmalıdır. Seviyenize göre kaynak seçiminde ilk nokta, konu anlatımlı kitaplardır. Sonrasında soru banakları daha sonraki süreçte denemeler çok daha fazla süreçte önem kazanmaktadır. Tüm Dgs hazırlık süreci düşünüldüğünde adayların hızlanma sürecini pekiştiren ve son basamağa hazırlığında net artışının sağlandığı denemeler büyük önem taşımaktadır.
Online Kaynaklar Arasından Nasıl Seçim Yapılmalı?
DGS sınav stratejileri arasında günümüzde çalışma dönemlerinde özellikle online içeriklerden de sıklıkla faydalanılmaktadır. Dgs sınava hazırlık konu anlatımları için yapılan canlı dersler veya video kayıtları ile konu çalışmaları yapılabilir. Canlı ya da video kayıtlarından soru çözüm kampları izlenebilir. Yine günümüzde birçok aday online denemelere katılarak, denemede yarıştığı ekip arasında sıralamasını daha objektif bir şekilde görmeyi tercih edebilmektedir. Türkiye’nin her yerinden online sınava katılmış adaylar arasında başarı sıralaması süreç için ön görüde bulunmak açısından faydalı olmaktadır.
Çalışma Programı Oluştururken Hangi Kaynaklar Öncelikli Olmalı?
Çalışmalarımızın ilk aşaması daima konu çalışmasıdır bu sebeple konu anlatım setleri ilk rehber kabul edilmektedir. Konuların pekişmesini ve pratikte öğrenilmesini sağlayan aşama ise soru çözüm aşamasıdır. Burada soru bankaları, yaprak testler, karma çıkmış soru kitapları kaynak çeşitliliğinin ve farklı kaynak taramanın sağlanmaya başlandığı aşamadır. Yine farklı kaynaklardan deneme çözme aşaması da sınav hazırlığımızda en çok çeşitliliğe gidilmesi gereken noktasıdır.