Denemelerde Netlerim Neden Artmıyor?
Bu dönemde en fazla duyduğum cümlelerden bir tanesi bu oluyor. Çoğu aday deneme sınavlarında yaptığı netlerin belli bir noktada takıldığını, bir türlü bu netlerin artmadığını dile getiriyor ve haliyle sonrasında sınavda da acaba bu kadar mı yapabileceğim endişesi baş gösteriyor. Bu durumun nedenlerini ve asıl sınava yansımasının ne olacağını sizlerle paylaşmanın önemli olduğunu düşünüyorum.
Deneme Sınavı Provadır
Öncelikle denemelere asıl sınav için yaptığınız bir prova gözüyle bakmalısınız. Birçok aday için deneme sınavları bile stres nedeni olabiliyor. Oysa ki denemeler size asıl sınav öncesi bilgi eksiklerinizi gösteren bir kılavuzdur. Her denemeden sonra tespit ettiğiniz bilgi eksikleri varsa bunları mutlaka gidermelisiniz.
Denemeler Daha Zorlayıcıdır
Denemeler asıl sınavlara göre soru güçlük düzeyi daha yüksek olan sınavlardır. Yayın denemelerinin soru güçlük düzeyleri 0,40 civarlarında olurken asıl sınavda bu oran 0,50-0,60 civarlarında olur. yani soruların çoğu orta hatta kolaya yakın seviyede çıkar. O yüzden denemelerde belli netlerde takılıp kalmanız çok normaldir.
Denemelerde Sıkça Yeni Bilgi Vardır
Yayın denemelerinde her bilgi, konu, kavram sorulur ve sorulmak zorundadır. Gördüğünüz yeni bilgiler nedeniyle netleriniz artmayabilir. Bu durumda ben bu soruyu neden yapamıyorum demek yerine bilgi hanenize artı kazanç olarak düşünmelisiniz. Yani denemelerin bir görevi de size bilgi boşluklarını tamamlatmaktır.
Asıl Sınavda Daha Yüksek Puan Alırsınız
Denemelerde belli net ve puan baremlerinde takılıyor olmanız asıl sınav için bir limit göstergesi değildir. Deneme sınavlarındaki soruların güçlük düzeylerinden bahsetmiştik. Deneme sınavlarındaki sorular zaman zaman belirsiz, kapalı ve çeldiricileri çok güçlü olabiliyor. Asıl sınavda ise daha net sorular göreceksiniz çoğunlukla. Beklentimiz asıl sınavda deneme sınavında yaptığınız netlerden 10-15 netlere kadar fazlasını yapabilmenizdir.
Son olarak bu dönemde deneme yaparken önem vermeniz gereken noktaları söyleyelim:
– Denemeleri asıl sınav saatinde çözmelisiniz.
– Mutlaka süre tutarak çözmeli ve asıl sınavdakine benzer olarak ara ara kontrol etmelisiniz.
– Mümkünse optik forma kodlamanız pratik kazanmak için yararlı olacaktır.
– Sınavdakine uygun olarak kurşun kalem kullanmalısınız.
– Eğer imkan varsa kurumlarda yapılan sınavlara katılmalısınız, bu imkan yoksa kütüphane ortamları da tercih edilebilir.
– Bir sınav yöntemi belirlemeli ve denemeleri buna göre yaparak iyice geliştirmelisiniz.
Şimdiden emek veren herkese başarılar dileriz…