Bahar Temizliğini Bırak Zihin Temizliği Yap!
Sınav süreçleri her aday için yorucu süreçlerdir. KPSS, DGS, YKS, ALES. sınav sınav sınav ve hala sınav. Yetti artık bitsin şu çile dediğinizi duyar gibiyim son günlerde. Çok haklısınız fakat biraz daha sabırlı olup emeklerinizin karşılığını almalısınız. Bahar aylarında her adayda olumsuz düşüncelerden kaynaklı kopmalar yaşanır. Bunu geçmiş sınav deneyimleriniz ya da çevrenizde bu deneyimi yaşamış insanlarda çok rahatlıkla görebilirisiniz. Bahar aylarında hemen her sınav adayında bir zihin karmaşası yaşanır. Zihinde uçuşan bir ton olumsuz düşünce adeta adayların kafasında parti yaparlar. Sürecin getirdiği yorgunluk bu durumun en temel faktörüdür. En başta hem fiziksel hem zihinsel olarak yoğun bir tempoda çalışmaya başlandı. Yüksek bir enerji ve iştah ile başlayan çalışmalar bahar aylarına geldiğimizde enerjinin azalması ile birlikte isteksiz ve zoraki bir çalışmaya dönüşebilir.
Sınavlar yaklaştıkça fiziksel olarak baş gösteren yorgunluk hali zihinsel olarakta adayların direncinin azalmasına sebep olup beyindeki güvenlik duvarının yıkılmasına ve olumsuz düşüncelerin zihni doldurmasına yol açabilir.
Süreçte bu durumun ortaya çıkması kaçınılmaz bir durumdur. Her adayda belli oranda bu durum yaşanır. Bazı adaylar normal seviyelerde yaşarken bazı adaylar için ciddi anlamda sorun teşkil edebilir. Zihni meşgul eden bu gereksiz düşünceler stresi tetikleyerek öğrenme ve algı yaşantımızı olumsuz etkileyebilir.
Sizler de bende bu durumu hissediyorum diyorsanız, o halde bahar temizliğine zihin temizliğini de ekleme zamanınız gelmiş demektir. Eh öyleyse buyurun zihin temizliği için neler yapılması gerektiğine:
– Fiziksel yorgunluk zihinsel yorgunluğa da neden olur demiştik. O halde fiziksel olarak dinlendirici ve enerjiyi toparlayıcı aktiviteler yapmak lazım. Gün içinde yapacağınız 30 dakikalık yürüyüşler, spor yapıyorsanız eğer bunların sürdürülmesi enerjiyi tazelemek için iyi gelecektir.
– Çalışma ortamınızda yapacağınız küçük değişiklikler yeni bir heyecan ve istek yaratır. Mümkünse ortamınızı değiştirin ama mümkün olmayan durumlar için çalıştığınız ortam içinde basit değişiklikler bile etkili olacaktır.
– Olumsuz düşünceleri ortadan kaldırmak için, zihninizi gözden geçirip bunların neler olduğunu bir kağıda yazın. Somut olarak görmenizde yarar var. Bu düşünceleri mantık süzgecinden geçirip aslında sizler için hiçbir anlamı olmadığını, zihin üretimi olduğunu kavrayın.
– İçinde bulunduğunuz ana odaklanın. Sınav sonrasına ilişkin olumsuz düşüncelerden kurtulun. Unutmayın sınav hazırlık süreci devam ediyor ve siz hala bu sürecin içindesiniz.
– Sosyal medya ile aranıza mesafe koyup, dinlendirici ve rahatlatıcı faaliyetler yapın. Spor ile beraber yapabileceğiniz basit hobiler çok iyi gelecektir.