Tarih dersi bilgi açısından yoğun ve fazla alt başlıklara sahip bir derstir. AYT Sosyal Bilimler 1’de 10 soru, AYT Sosyal Bilimler 2’de de11soru ile karşımıza çıkmaktadır. Özellikle çalışırken bilginin kalıcı hale gelebilmesi ve unutulmaması için dikkat edilmesi gerekenleri birlikte inceleyelim😊
- AYT Konu ve Soru Dağılımını Bilmek
Önceki yıllarda hangi konudan kaç soru sorulduğu yıllara göre değişkenlik göstermekle birlikte, en azından son 5 senenin konu-soru dağılımını bilmek, çalışma planı hazırlarken yardımcı olacak, hangi ünitelere daha çok ağırlık vermeniz gerektiğini analiz edebileceksiniz.
- Kendin Not Al ve Sık Tekrar Et
Tyt-Ayt tarih konularında keskin konu ayrımları olmamakla birlikte daha önce Tyt tarihe nasıl çalışılacağını ifade ettiğimiz yazımıza ek olarak Ayt tarih çok daha bilgi yoğunluklu olduğu için tekrar aralıkları daha sık olmalı ve kendiniz anahtar kelimeler çıkararak, kendi yazı dilinizi oluşturmalısınız. Böylece hatırlamanız daha kolay olacaktır.
- Kodlama Yapmak
Kendi notunuzu oluşturduğunuzda hatırlatma araçları da kendiliğinden oluşacaktır. Bunlardan biri de kodlama yapmaktır. Üniteleri, anlaşmaları, kişileri vb. önemli yerleri baş harfleri ile kendinize *anlamlı bir kelime* şekline getirmek, bilgiyi kalıcı hale getirecektir.
- Kaynak Taraması
Sık tekrar edilen bilginin akılda kalıcılığını ölçmenin en güzel yolu soru çözmektir. Dolayısıyla kaynak taramaya başlarken kolay- orta- zor şeklinde bir sıra izlenmelidir ki bilgiyi kullanmak daha etkin olabilsin. En az 2-3 kaynak taraması yapılırsa bilgiyi daha verimli ve etkin hale getirebiliriz. Unutmamalıdır ki Ayt daha çok bilgi yoğunluklu bir alandır ve ancak soru tarzları taranarak hakim olunabilir.
Tabiki bunların hepsini yaparken bir planlama yapmak ve düzenli aralıklarla çok soru çözmek,çıkmış soruları değerlendirmek çalışmalarınıza ivme kazandıracaktır, hepinize iyi çalışmalar dilerim😊