ARA TEKRARLAR NASIL YAPILMALI
Bahar aylarına girdiğimiz şu günlerde doğanın kendini yenilemesi gibi bizlerinde kendimizi yenilemek, yaşam enerjimizi güçlendirmek gibi bir ihtiyacımız doğuyor. Özellikle uzun sınav süreçlerinde oluşan yorgunluğu atmak, enerjiyi yeniden kazanmak, bundan sonraki süreci tamamlamak adına önemli bir faktördür. Normal programlara kısa bir mola verip ara tekrar yaparak geçen sürede yapılan çalışmaları gözden geçirmek, eksik olan noktaları tespit etmek, süreci analiz ederek yolun aştığınız kısmını görmek sizleri moral olarak üst seviyeye taşıyacaktır.
Sınav hazırlığının yarısı tamamlandı sayılır. Geriye dönüş yapmak, çalışılan konuları gözden geçirmek, eksik olan noktalar varsa onları tamamlayarak yola devam etmek gerekli. Hem ders çalışma düzenini gözden geçirmek hem de bu geriye dönüş ile birlikte geçtiğiniz aşamaları değerlendirerek motivasyonu tazelemek sizlere iyi gelecek, çalışma isteğinize olumlu katkı yapacaktır.
Ara tekrar yapma şekli de sizlerin çalışma tarzınıza göre olacaktır. Çevrenizdekilerin ne şekilde yaptığından ziyade sizin için uygun olan hali çok daha önemlidir. Kimi adaylar soru çözümü ile yaparken kimi adaylar notların okunması ile daha rahat bu tekrarları yapmaktadır.
Ara tekrarın amacı bitirilen ya da devam eden derslerde gelinen noktada son durum nedir bunu görmek, bilgilerin beyine kalıcı olarak kodlanmasını sağlamak ve konular arasındaki ilişkileri daha sağlam oturtmaktır.
– Eksik konu var mı,
– Konular tamamsa pratikte durum nedir,
– Geriye kalan konular nelerdir ve tahmini bitiş süresi nedir,
– Denemelerden çıkan sonuçlar ve sınav yönetimi nasıl yapılmalı
gibi konularda durumu incelemek ve yol haritasını yeniden belirlemektir.
Aştığınız yolu görmek sizi olumlu anlamda motive edecek, çalışma isteğinizi artıracaktır. Programların güncellenmesi:
1- Bitirdiğiniz dersler için 2 hafta süresince ara tekrarlar yapabilirsiniz.
2- Dersleri günlere paylaştırmalı, ihtiyaç doğrultusunda zaman ayırmalıdır.
3- Genel deneme ve branş denemeleri haftada 1 en az çözülmelidir.
4- Türkçe ve Matematikte hız kazanmak adına ALES çıkmış sorular çözülebilir.
5- Matematik zayıf olanlar için problemler ve temel işlem yeteneği çalışılabilir.
6- Tekrarlar notların bölüm bölüm okunması şeklinde olabileceği gibi soru çözüm şeklinde de olabilir. Uzun uzun saatlerce okumaya çalışmak doğru değildir.
Ara tekrar bitiminde genel deneme çözülerek, durum değerlendirmesi yapılmalıdır. Oturmayan konular varsa programa dahil edilmeli, hızlı bir şekilde eksiklikler giderilmelidir.
Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.