Türkiye’de birçok öğretmenin atanma hedeflerine ulaşmasını sağlayacak yeni sınavımız artık memurluk sınavından ayrılarak AGS olarak adlandırıldı. Akademiye Giriş Sınavı çalışmalarınıza yön verecek olan doğru kaynakları ve sınava yönelik çalışma hamlelerini öğrenmek ister misiniz? AGS içeriği nedir? Gireceğiniz sınava yönelik etkin kullanılabilecek kaynakları seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Bu soruların cevapları ve AGS sürecinizde yönelik rehberiniz olacak önerilerimize hazır olun.
1) AGS Nedir Ve İçeriği Nasıldır?
MEB-AGS içeriğinde; Sözel yetenek, Sayısal yetenek, Türkiye coğrafyası, Tarih, Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ve Mevzuatı (Anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) konularını kapsayacaktır. MEB-AGS’ de 80 sorudan sorumluyuz. Öğretmenlerin akademiye girişte kullanılacak gerekli puanı elde edebilmesi için öğretmenlik dallarına göre, YDS ya da Öabt sınavlarına ek katılmalarının gerekip gerekmediği belirlenmektedir. Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmenliği adaylıkları için ise AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) esas alınacak. Buna göre, AGS puanının yüzde 50’si ile YDS puanının yüzde 50’sinin toplanmasıyla adayların MEB-AGS puanı hesaplanacaktır. Ösym tarafından uygulanana YDS de 80soru bulunmaktadır. Daha önceki yıllarda ÖABT sınavı bulunan İngilizce Öğretmenliği için YDS +AGS sınavlarına giriş 2025 yılında ilk kez uygulanmış olacaktır. Biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek derslerinin öğretmen adaylıkları için AGS+ÖABT oturumuna katılma zorunluluğu vardır. Bu bölümler için AGS puanının yüzde 50’si ile ÖABT puanının yüzde 50’si alınarak MEB-AGS puanı belirlenecektir. ÖABT ya da YDS uygulanması planlanmayan diğer öğretmen adaylıkları için de MEB-AGS puanı, sadece %100 AGS puanı ile oluşturulacaktır.
2) Kaynak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Başarıya giden basamakta size eşlik etmesi gereken kaynaklar ve çalışma stratejileri için önce hedefinize yönelik adımlar atmak önemlidir. Özellikle yenilenen sınavımız için kaynaklarımızda ilk dikkat etmemiz gereken güncel müfredata uygun olmasıdır. MEB-AGS çalışma materyallerinin ilk aşaması konu anlatımlı olan ders kitaplarıdır. Sınavın yenilenmesi sonrasında, daha önce gündemimizde olmayan derslerimiz hakkında ne kadar eksik olduğumuzu net olarak görebiliriz. Sıfırdan bir başlangıç şeklinde yaklaşacağımız bu derslerimizde dâhil, tüm derslerimizde konu anlatımı sonrasında konunun pekişmesini sağlayabilecek soru çözümlerinin yapıldığı test taramaları gerçekleştirilmelidir. Kaynak seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de ÖSYM soru sorma mantığına yakın soru kalitesi ile hazırlanmış kaynaklardan faydalanmaktır. İçerisin de yanlış bilgi veya yanlış soruların bulunduğu bir kaynak güvenilir değildir. Bu yüzden AGS ‘ye hazırlık aşamasında destek aldığınız öğretmenlerimizin branş yönlendirmelerini referans alabilirsiniz.
AGS çalışma materyalleri sayarken önceliğimiz her zaman konu anlatım kitapları, soru bankaları, denemeler ve çıkmış soru dokümanları olmaktadır. Ancak günümüzde, uzaktan eğitim ya da online denemeler gibi teknolojiden de faydalanılmaktadır, yine bazı faydalı uygulamalar da sınava hazırlık sürecinde kullanılmaktadır. Çalışmalarımızın ilk aşaması konu çalışmasıdır. Bu sebeple konu anlatım setleri veya video ders notları ilk yardımcı kaynak kabul edilmektedir. Video ders notları sayesinde ilk kez duyduğunuz konunun önemli noktalarını ve her bilgiyi yazmak zorunda kalmadan ilerleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu notları daha pratik bir özetten ilerleme için kullanabilirsiniz. Konuların pekişmesini ve pratikte öğrenilmesini sağlayan aşama ise soru çözüm aşamasıdır. Burada soru bankaları, yaprak testler, karma çıkmış soru kitapları ile kaynak çeşitliliği sağlanmaktadır. Günümüzde mobil uygulamalar ya da online platformlar sayesinde konu anlatımını evinizden de dinleyebilirsiniz. Farklı kaynak taramanın başlandığı aşama ise aynı zamanda farklı zorluk derecelerini ve farklı soru kalıplarını öğrendiğimiz aşamadır. Yani farklı kaynaklardan deneme çözme aşaması da sınav hazırlığımızda önem gösterilmesi gereken noktalardandır. Kolaydan zora doğru bir ilerleyiş ile farklı yayınevlerinin farklı soru bankası kitapları tercih edilmelidir.
3) En İyi AGS Kaynakları Ve Önerileri
ÖSYM tarafından 2025 yılında ilki uygulanacak olan AGS için güncel ve güvenilir kaynak bulma zorluğu memurluk sınavından sürecin ayrılması ile ortaya çıkmıştır. Açıklamanın sonrasında belli olan içerik ile deneyimli eğitimciler ve yayınevleri süreçte yeni kaynaklar ile öğretmenlerin çalışma süreçlerine eşlik etmektedir. KPSS sınavındaki benzer içerikleri sayesinde sınavın bir bölümü için yeni kaynak arayışı hemen oluşmamış olabilir. Ancak özellikle sınavın tam kapsamından soru çözümü ve ilerleyen süreçlerde deneme çözümleri için mutlaka kaynaklara ihtiyaç duyulacaktır. Örneğin; DGS sınavından aşina olduğumuz Sayısal ve Sözel Yetenek bölümleri için AGS soru çözümlerimizde de DGS sınavında da hizmet vermekte olan yayınevlerinden faydalanılabilir. Bu örneğe uygun olarak Sayısal ve Sözel Yetenek bölümleri için Data Yayınları tercih edilebilir. Yine KPSS içeriğine yakın olarak AGS içeriğinde karşımıza çıkan Tarih ve Türkiye Coğrafyası derslerimiz için KPSS de hizmet vermekte olan yayınevlerinden faydalanılabilir. Yine bu derslerimiz için düşünebileceğimiz yayınevlerinden biride Pegem Yayınları olabilir. Farklı zorluk dereceleri için; Yedi İklim Yayınevleri gibi uzun yıllardır ÖSYM sınavlarında hizmet veren yayınlarda tercih edilebilmektedir. Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ve Mevzuatı konuları için AGS eğitiminin ilk kaynaklarının öncüsü olan Retro Yayıncılık ders notu ve soru bankası, öğretmenlere destek olarak önerilen kaynaklardandır.
Konu anlatım setleri ve ders notlarından bilgi ilk öğrenilmesi sağlanır; konuların pekişmesini ve pratikte öğrenilmesini sağlayan aşama ise soru çözüm aşamasıdır. Burada soru bankaları, yaprak testler, karma çıkmış soru kitapları ile kaynak çeşitliliği sağlanmaktadır.2025 de ilk kez uygulanacak bir sınav olduğu için çıkmış soru çalışmaları benzer içerikte bulunan ÖSYM sınavları ile yapılmalıdır. Ekstra çalışma kaynaklarına mutlaka ihtiyaç duyulan bu derslerde deneme çözme süreci de planlamalarımızda atlanmamalıdır.
4) Çalışma Taktikleri Ve Stratejiler
Artık KPSS ‘e öğretmenlik için girmiyoruz ama bu derslerin birçoğu AGS içerisine zaten dâhil edilmiş. Bundan faydalanarak derslerimizin çalışma metotlarını ve tekrar mantığını oluşturmamız doğru olacaktır. Sözel Yetenek ve Sayısal Yetenek derslerinin içeriğini bizler diğer bir ÖSYM sınavı olan DGS‘den tanıyoruz. ÖSYM, sözel yetenek kısmını zaten ikiye ayırıp; okuduğunu anlama ve yorumlama kabiliyetinin yanında, mantık yürütme dayalı çözümler içinde sorulara yer vermektedir. Bu sebeple AGS de Sözel Yetenek olarak karşımıza çıkan Türkçede, biraz daha okuduğunu anlama ağırlıklı ilerlenmektedir. Bu sebep ile anahtar kelimeler ve paragrafın ana konusunun tespiti, sorunun doğru cevaplanmasını da kolaylaştırılmaktadır. Sözel akıl yürütme becerisini, sınav içinde süre kontrolünde tutmak önemlidir. Süre tutarak soru çözümleri gerçekleştirme ve günlük rutinde düzenli paragraf soru çözümleri ile süreç desteklenmelidir. Yine sayısal yetenek kısmında ise aslında yine sayısal mantık ve temel matematik işlem yeteneği devreye girmektedir. Öğrenilen matematik konularının farklı soru kalıpları ile pekiştirilmelidir. Bol soru çözümü ile sürecin desteklenmesi gerekmektedir. Sınavda bulunan Türkiye Coğrafyası zaten aşina olduğumuz görsel hafıza teknikleri ve harita çalışmaları ile zenginleştirilerek çalışılmalıdır. Tarih dersi ise unutulması kolay tekrara çok ihtiyaç duyulan noktalardandır. Soru sayısının yüksek olduğu ve kronolojik bir düzende ilerleyen Osmanlı konuları için kavram haritaları ve kısa özetlemeler ile çalışmalar, süreci zevkli hale getirmektedir. Aralıklı tekrar metodundan en çok faydalanabileceğiniz derslerden biri olarak Tarihi sık ve geniş kapsamlı tekrarlar ile kalıcı hale getirebilirsiniz. Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ve Mevzuatı konuları içeriklerine çok hâkim olmadığımız, soru çözüm anlamında nitelikli kaynak ve eğitim bulmakta zorlanılabilen yeni konu başlıklarımızdır. Özellikle mevzuat kısmında; Anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu gibi içeriği ve anlaşılması zor kanun maddeleri ve içeriklerinde sorumlu olmak bizi yıl boyunca bol okuma ve tekrara yönlendirecektir. Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ve Mevzuatı içeriklerinde çalışmaları hızlandırmak için; özet bilgiler, ders videoları- online eğitimler ve video ders notları gibi daha hızlı güncellenmiş kaynaklarla hazırlık süreci yönetilmektedir. Sınava kalan sürenin iyi planlanması ve günlük ve haftalık hedeflerin bulunduğu çalışma programları ile düzenli çalışma sağlanmalıdır. Zaman yönetimi sadece bir gün içinde yapılan maksimum verimli çalışma için değil sürecin tümünün doğru planlanması içinde önemlidir. Bu sebep ile konu çalışmaları olduğu kadar, soru çözümü, tekrar ve deneme çözümleri için planlamalar yapılmalıdır.
5)Sıkça Sorulan sorular
-Hangi Yayınevinin Kaynakları Daha Güvenilir
Yenilenen bir içerik olan öğretmen alımı sınavımız için kaynaklarımızda ilk dikkat etmemiz gereken, güncel müfredata uygun olmasıdır. MEB- AGS için aşina olduğumuz derslerin kapsamlarında yapılmış değişiklik ve daralmaya dikkat edilmedir. Daha önceki dönemlerde öğretmen atamaları için puan alınması gereken sınav olan KPSS de konu içeriği ve soru sayısının daha çok olduğu unutulmamalıdır. Yine aynı şekilde ÖABT+ AGS oturumuna katılması gereken öğretmenler içinde soru sayısı azalmıştır. 2025 yılı itibari ile ÖABT oturumunda 50 soru olacağı açıklanmıştır. Bu daralmaları dikkate alarak güncel kaynaklar oluşturan yayınevleri, güvenilir yayınevleri olarak düşünülmelidir. Ders kapsamının daraldığı noktalar olduğu gibi Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ve Mevzuatı (Anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) konuları içinde, alanında uzman eğitmenlerin anlatımları ve kaynakları tercih edilmelidir.
-AGS Hazırlık Sürecine Ne Kadar Süre Ayırmalıyım
MEB-AGS hazırlık süreci uzun aylar boyunca yürütülmesi gereken tempolu bir çalışma maratonu olarak düşünülmelidir. Özellikle Öğretmen Akademisine giriş için AGS sınavına ek ÖABT ve YDS ‘e girmesi gereken öğretmenlerimiz için ay olarak çalışma süresi ve günlük çalışma süresi olarak daha uzun sürelere ulaşılmalıdır. AGS sınavı için tüm uygun olan bir öğrencinin minimum 4-5 saatlik çalışmaları yapması beklenmektedir. Sınavın yaklaştığı aylarda çalışmalar kademeli olarak artış ile 7-8 saatlere artırılabilir. Çalışma yapılacak ay süresi artıkça, sınav için çözülen soru-tekrar ve deneme sayısı da artış göstermektedir.
-Soru Bankalarımın Video Ders Notlarımı Daha Etkili
Sınavın bu iki vazgeçilmez aşaması için önce içeriklerini açıklayalım. Çalışmalarımızın ilk aşaması konu çalışmasıdır. Bu sebeple konu anlatım setleri veya video ders notları ilk yardımcı kaynak kabul edilmektedir. Video ders notları sayesinde ilk kez duyduğunuz konunun önemli noktaları üzerinden ilerleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu notları daha pratik tekrarlar içinde kullanabilirsiniz. Konuların pekişmesini ve pratikte öğrenilmesini sağlayan aşama ise soru çözüm aşamasıdır. Öğrenmenin pekişmesi için bol soru çözümü de yine bu süreç için en az öğrenme aşaması kadar önemlidir. Sınav hazırlığındaki öğretmenimiz seviyesine göre ihtiyaç duyulan kaynak belirlenmelidir. AGS sınavına hazırlanan tüm öğretmenlerimiz için tüm çalışma adımlarında ve sınavımızda başarılar dileriz.