AGS yani Akademiye Giriş Sınavı Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullara sözleşmeli öğretmen olarak atanarak görevini yürütmek isteyen öğretmenlerin artık girmek ve başarılı sonuç elde etmek zorunda olduğu bir sınavdır.
Akademi Giriş Sınavı (AGS)’nin amacı ve kapsamı
Akademi Giriş Sınavı’nın amacı devlette öğretmenlik mesleğini devam ettirmek isteyen adayların seçilerek akademiye giriş yapmasını sağlamaktır. Atamalar akademide başarılı olan adaylar arasından yapılacaktır, yani ilk koşul Milli Eğitim Akademisi’ne girmek ve bunun için gereken başarıyı Akademi Giriş Sınavı’nda göstermektir. Bu sınav ilk olarak 13 Temmuz 2025 tarihinde uygulanacak ve ilk akademiye girişler de ondan sonra başlayacaktır.
Akademi Giriş Sınavı’nın kapsamı ise şu şekildedir:
MEB AGS konu ve soru dağılımının aşağıdaki şekilde olması beklenmektedir.
- Sözel Yetenek: 15 Soru
- Konu Dağılımı: Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Anlatımın Oluşması, Paragrafta Anlam ve Sözel Mantık – 18,75 (%)
- Sayısal Yetenek: 15 Soru
- Konu Dağılımı: Temel Matematik, Grafik ve Tablo Yorumlama, Mantıksal Muhakeme Problemleri – 18,75 (%)
- Tarih: 10 Soru
- Osmanlı Öncesi Türk Devletleri Tarihi (Siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)
- Osmanlı Tarihi (XIII. yüzyıldan XX. yüzyıl başlarına kadar yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (XX. yüzyıl başından XX. yüzyılın ortalarına kadar, Osmanlı Devleti’nin yıkılışından İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Türkiye tarihinde yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)
- Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi (XX. yüzyılın başlangıcından günümüze kadar dünyada; İkinci Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar Türkiye’de yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmeler)
Bu bölümde yaklaşık ağırlık – 12,5 (%)
- Türkiye Coğrafyası: 8 Soru
- Konu Dağılımı: Türkiye Fiziki Coğrafyası, Türkiye Beşerî ve Ekonomik Coğrafyası – 10 (%)
- Eğitimin Temel Kavramları ve Türk Milli Eğitim Sistemi: 24 soru
- Eğitimin Temelleri ve Türk Millî Eğitim Sistemi
- Eğitim Biliminin Genel Kavramları, Kuramları, Süreçleri ve Uygulamaları
- Eğitimin Temel Kavram ve Kuramları
- Eğitimin Tarihî, Felsefi, Toplumsal, Psikolojik, Ekonomik ve Politik Temelleri
- Türk Millî Eğitim Sisteminin Genel Yapısı
- Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin Genel Yapısı ve Temelleri
- Eğitim ve Öğretimde Etik
- Eğitim ve Öğretim Teknolojileri 30 (%)
- Mevzuat: 8 Soru
- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu – 10 (%)
Süre yönetiminin başarı üzerindeki önemi.
AGS çoktan seçmeli bir sınavdır ve verilen soruların belirli bir zaman içerisinde çözülerek tamamlanması gerekir bu sebeple zaman yönetimi hem sınava hazırlık aşamasında hem de sınav anında kurtarıcı bir öneme sahiptir.
Zaman paha biçilmez bir kaynaktır ve akan zaman elbette geri çevrilemez. Birçok kişi sınava hazırlanırken zamanının kendisine yetmediğinden yakınır.
Bunun bir sorun değil de, hedeflerinin belirsiz olduğu, önceliklerinin iyi sıralanmadığı ve zamanının iyi planlanmadığı yolunda bir belirti olduğunu anlayana kadar.
Fakat zamanı planlayamazsınız. O, belirli bir ritimde amansızca akıp gider. Aslında planlayabileceğiniz bir tek şey vardır, o da kendinizsiniz. ‘‘Kendinizi Planlamak” bu sürecin en önemli aşamasıdır. Yani konu sizsiniz, hayatınızı nasıl yaşadığınız…
Sınav hazırlığında olan öğrencilerin büyük çoğunluğunun düzensizlik sorunu vardır; bunun bir belirtisi de karışık bir masadır. Bazen hiç incelemeyeceğimiz şeyleri bile masamızın üzerine koyarız ve birçok dersin defter ve kitabıyla kaplı bir masamız olur.
Bunun çözümü, derslerin önceliğine göre, hemen inceleyebileceğimiz ve önemli olanları masanın üzerine koymak, sonra yapacaklarımızı veya yaptıklarımızı kaldırmaktır.
AGS’de Süre Yönetiminin Önemi
Akademi Giriş Sınavı 80 sorudan oluşan çoktan seçmeli yani test usulüne dayalı bir sınavdır. AGS için belirlenen toplam sınav süresi ise 120 dakikadır (2 saat). Bu süre, adayların her bir soruya yeterli zamanı ayırabilmesini ve sınav stresinden etkilenmeden soruları çözmesini sağlamak için tasarlanmıştır. Adayların zamanı verimli bir şekilde kullanması ve soruları dikkatlice çözmesi, sınavda başarı elde etmek için oldukça önemlidir.
Bunun için de elbette sınav anında zamanı doğru yönetme adımlarını bilmek gerekir.
Doğru süre yönetimi ile sınav stresini azaltma
Sınav anında süreyi doğru yönetirseniz sınav stesini de minimuma indirme anlamında kendinize büyük bir yardımda bulunmuş olursunuz. Bunun için de bazı adımları uygulamanız gerekir.
Öncelikle sınava en iyi bildiğiniz alandan başlamalısınız ki sınavın daha ilk dakikalarını en zorlandığınız alanda zaman kaybederek geçirmeyin. Böyle olursa yapabileceğiniz çoğu soruyu görememe dezavantajı yaşarsınız. Bu sebeple en iyi bildiğinizle başlamak en doğru karardır.
Bilmediğiniz soruları yanına bir işaret koyup geçmelisiniz,soruyla inatlaşmamalısınız. Bu da sınavda zaman kaybetmenize sebebiyet verir. İşaret koyup geçerseniz sınav bitiminde arta kalan süre olduğunda tekrar dönüp bakma fırsatınız olacaktır.
Optik forma kodlama işlemini en sona bırakmamalısınız her sorudan sonra kodlama işlemini de soru soru tamamlamalısınız.
Sürekli saate bakmak da sınav esnasında sizi maalesef yavaşlatan bir durumdur. Sürekli saate bakmak yerine 10 15 soru sonra bakmak gibi bazı sınırlar belirleyebilirsiniz.
Soruları dışınızdan ya da dudak kıpırdatarak okumayın gözle okumak en hızlı okuma şeklidir. Olabildiğince gözle okumaya kendinizi şimdiden alıştırmanız gerekmektedir ki sınavda bu sebepten kaynaklı herhangi bir süre problemi yaşamayın.
Soruları Hızlı ve Doğru Çözmenin Temel Stratejileri
Soru çözümünde hızlanmak için sınava hazırlık aşamasında uygulayacağınız taktikler büyük önem arz etmektedir. Çözeceğiniz her soruyu önemsemek ve sanki sınavda size soruluyormuş gibi o soruya önyargıyla yaklaşmadan çözmeye çalışmak da taktikleri uygulayabilmeniz açısından çok önemlidir.
Hızlı ve doğru soru çözüm tekniklerini bilmek ve uygulamak sınav esnasında diğer adaylardan fark yaratmamızı sağlayacak çok önemli bir aşamadır. Bu taktikleri aşağıdaki gibi ele alabiliriz.
Soru köklerinde ve cevap şıklarında bulunan “hiçbiri, yalnızca, gibi, ulaşılamaz, çıkartılamaz, değildir, en doğrusu vb. “ifadelere dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle altı çizili, italik, kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.
Bazen 4 yanlışı bulmak bir doğruyu bulmaktan daha kolaydır. Yanlış şıkları eleyerek doğru cevaba ulaşabilirsiniz.
Bütün şıkları okumadan şıkları işaretlemeyin. Doğru cevap diğer şıklarda olabilir.
Karşılaştığınız zor sorularla inatlaşıp zaman kaybetmeyin, çünkü zor soruyu yapan değil çok soruyu yapan sınavı kazanır.
Bazı sorular özellikle uzun sorular ilk bakışta zor gözükebilir. Ancak uzun sorular iyi açıklanmış sorulardır. İyi okunduğunda sanıldığı gibi zor olmadığı görülür. Bu nedenle uzun sorulardan korkmayın.
Soru çözümünden sonra yanlış yaptığınız, boş bıraktığınız soruları inceleyerek hatanın bilgi eksikliğinden mi, yanlış bilgiden mi yoksa dikkatsizlikten mi kaynaklandığını tespit ederek çalışmalarınıza yön verin.
Hangi bölümden başlamak istiyorsanız ondan başlayın, deneme sınavlarında izlediğiniz yolu gerçek sınavda da izlemelisiniz.
Süre Yönetimi için İpuçları
Stratejik çalışma planı nasıl yapılır?
AGS programı hazırlanırken tüm derslere aynı anda başlamak yerine başlangıç için üç ya da dört ders seçilebilir. ÖABT’si ya da YDS’si olan adaylar her gün bir de alan çalışması yapmalılardır.
Örneğin; AGS’den Tarih, Türkçe, Eğitimin Temelleri’ne başladınız diyelim bunları götürürken her gün de alan çalışması muhakkak programa eklenmelidir.
Odaklanmayı Artırma Teknikleri
AGS’de başarılı olmak ve süre problemi yaşamak istemiyorsak odaklanmayı da artırmamız konsantrasyonumuzu korumamız gerekir.
Görev listesi oluşturmak ve birden fazla işi aynı anda yapmamak konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir.
Sağlıklı beslenmek konsantrasyon gücü sağlar.
Kişinin alışkanlığı olan, daha önce yediğinde vücutta reaksiyon vermeyen besinler alınmalı. Besin zehirlenmeleri riski olduğu için hazırlık döneminde çok fazla dışarıda yemek yenmemelidir.
Düzenli ve tam uyku uyumak konsantrasyon gücü sağlar; konsantrasyon bozukluğu faktörlerini azaltır.
Düzenli beyin egzersizleri yapmak, bulmaca çözmek ve zeka oyunları oynamak çok güçlü bir şekilde konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir.
Konsantrasyon çalışmaları arasında spor yapmak, yürüyüş ve benzeri fiziksel aktiviteler de çok önemlidir.
Yani özetle AGS’de hızlı ve doğru soru çözümü yapabilmek için;
Doğru bir plan programla ilerlemeli,
Hızlı ve doğru soru çözüm tekniklerini bilmeli ve uygulamalı,
Bol bol soru ve deneme çözmeli,
Dikkat artırıcı uygulamalardan uzak durmalı ve odaklanmayı artırmalı,
Özgüveni yükselterek stres ve kaygıyı azaltmalısınız.
Böylece sınavı en iyi şekilde başarılı sonuçlarla sonlandırmanıza fırsat tanımış olursunuz.
Hepinize AGS’de başarılar.