Öğrencilerine kavuşmak ve atanmak isteyen öğretmenlerimiz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin mesleki gelişimini desteklemek amacı ile kurulan Milli Eğitim Akademisi ile tanıştı. Akademi öğretmen adaylarının gündemine; mesleğe başlamadan önce yapılacak zorunlu eğitim içeriği ve akademiye giriş için yapılacak sınav ile dâhil olmuş oldu. Hayallerine kavuşmak için MEB-AGS başarısını yüksek tutmak isteyen öğretmenler, çalışma hızlarını artırarak devam ediyor. AGS ‘de hata yapmamak için 10 tavsiye ile, sürecin tüm gerekliliklerini ve düşülmemesi gereken hataları sizler için özetliyoruz.
1) AGS Nedir? Ve Neden Önemlidir?
MEB-AGS içeriğinde; Sözel yetenek, Sayısal yetenek, Türkiye coğrafyası, Tarih, Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ve Mevzuatı (Anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) konularını kapsayan 80 sorudan oluşmaktadır. Öğretmenlerin akademiye girişte kullanılacak gerekli puanı elde edebilmesi için öğretmenlik dallarına göre, YDS ya da Öabt sınavlarına ek katılmalarının gerekip gerekmediği belirlenmektedir. Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmenliği adaylıkları için ise AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) esas alınacak. Buna göre, AGS puanının yüzde 50’si ile YDS puanının yüzde 50’sinin toplanmasıyla adayların MEB-AGS puanı hesaplanacaktır. Ösym tarafından uygulanana YDS de 80soru bulunmaktadır. Daha önceki yıllarda ÖABT sınavı bulunan İngilizce Öğretmenliği için YDS +AGS sınavlarına giriş 2025 yılında ilk kez uygulanmış olacaktır. Biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek derslerinin öğretmen adaylıkları için AGS+ÖABT oturumuna katılma zorunluluğu vardır. Bu bölümler için AGS puanının yüzde 50’si ile ÖABT puanının yüzde 50’si alınarak MEB-AGS puanı belirlenecektir. ÖABT ya da YDS uygulanması planlanmayan diğer öğretmen adaylıkları için de MEB-AGS puanı, sadece %100 AGS puanı ile oluşturulacaktır. Bu sebep ile atanmak için ön koşul olan zorunlu akademi eğitimine hak kazanmak için öğretmenler meslektaşlarının arasında en iyi sıralamalar için ter dökecektir.
2)Bu Sınavdaki Başarıya Ulaşmanın Önemi Ve Doğru Stratejilerin Rolü
AGS’ de sık yapılan hatalar demek sınavın ilk kez uygulanacağı 2025 yılı için doğru bir ifade olmaz. Ancak her sınava hazırlık sürecinde ve öğretmenlerin daha önceki atanma sistemindeki merkezi sınav sisteminde sık görülen hatalara mutlaka değinilmelidir. Bu hatalar uzun çalışma süreci olan sınavlar için düzenli ve planlı çalışmanın sağlanamaması, sürecin mental yorgunluğu ile motivasyonun kaybedilmesi gibi sonuçları da beraberinde getirmektedir. Her ÖSYM sınavında olduğu gibi öğretmenlik içinde çalışmalarımızın planlı ve düzenli olmasının yanında, sistemli tekrarlarla ilerlemesi şarttır. Öğrenilen her bilgi eksiksiz bir şekilde hemen uzun süreli hafızaya aktarılmaz. Bu sebeple konuları yetiştirmek ve sorular ile pekiştirmek kadar, uzun süre birçok ders içeriğinde ki bilgilerin sistemli tekrarlarla öğrenilmesi de önemlidir. Unutulma oranı tekrar yapılmaz ise artmaktadır. Bu sebep ile bilginin ilk tekrarının, çalışmadan sonraki ilk 48 saat içerisinde mutlaka yapılması gerekmektedir. Konuların tümü tamamlandıktan sonra genel tekrarlarda önemli stratejik hamlelerdendir. Yine deneme sıklığının ayarlanması ve eksiklerin tespiti ile doğru stratejiler kurulmalıdır. “Peki nasıl yapacağım?” diyenler için diğer tavsiyelerde bu stratejilerin detaylı anlatımını bulabileceksiniz.
3)Zaman Yönetimindeki Eksiklikler
Konuların çalışılması ve tekrar sürecinin önemi kadar; tüm konuların pekişme aşaması olan soru çözümü ve deneme süreçlerinin planlanması da büyük önem taşımaktadır. Konuların tamamlandığı, soru çözümüne ağırlık verildiği, branş ve genel denemelerin planlamaları ile zaman yönetimi kurulmalıdır. AGS hazırlık sürecinde çalışma yapılacak dönemin verimli geçirilmesi için aylık, haftalık ve günlük planlamalarınızı önceden belirleyerek, zaman yönetiminizi sağlayabilirsiniz. Sınava hazırlık dönemi için yapılacak tüm planlamalar; sürekli birbirinin aynısı planlar olmamalıdır. Eksiklerinize ve sınava kalan süre ile orantılı şekilde yapılması gerekenler planlanmalıdır. Örneğin, sınava hazırlığın son aylarında daha sık deneme çözeceğiniz bir evreye geçmelisiniz. Sınava hazırlık sürecinde zaman yönetimi, çalışmadan alınacak verimi artırmaktadır. Zamanı doğru planlamanın sonucu olarak sınav stresinizin de minimuma indirildiği gözlemleyebilirsiniz.
4)Konulara Yüzeysel Hazırlanmak
Sınav içeriğinde ki tüm dersler için çalışma planları oluşturmak önemlidir. İçeriği çok daha uzun ve kapsamlı olan Tarih dersinden örnek verelim. Uzun yıllar hüküm sürmüş bir Osmanlı tarihini, kuruluş ve dağılma dönemlerini sadece ele alarak çalışamayız. Her ders için kapsamlı ve güvenilir bir konu anlatımı çalışması yapılmalıdır. Tabi ki tüm sınav içeriğini ezberlemekte detaylı çalışma yapmak demek değildir. MEB-AGS için gereksiz detaylara takılma ve her bilgiyi ezberlemek gibi bir yanılgıya düşmemeniz gerekmektedir. Ezber, kısa süreli hafızada kaydolan bir bilgi çalışmasıdır. Aylar sonra yapılacak bir sınavda, ezber çalışması yetersiz kalacaktır. Bunun yerine bilginin sık tekrarlanması ile zihne konun önemi vurgulanmış olur ve kalıcı hafızada kalması sağlanır.
Derslerin yüzeysel ele alınmasının dışında düşülen bir diğer hata ise bazı dersler için çalışma adımlarının atlanması olacaktır. “Konu anlatımı hiç dinlemeden bazı dersleri sadece soru çözümünden çalışıyorum” gibi sözler; yüksek başarı çıkarmak istediğimiz sınavımız için doğru bir yaklaşım değildir. Sınavda bulunan her ders için konu çalışması tekrar ve soru çözüm aşamaları gibi branş denemesi ve tüm analizlerin sağlanacağı deneme çözümü aşamaları da atlanmamalıdır. Etkili kaynak kullanımı konuları yüzeysel ele almanıza engel olacak; bu noktada daha çok eksiğiniz yer alan aşamaya geri dönmenizi de kolaylaştıracaktır.
5)Soru Tiplerini Yeterince Analiz Etmemek
ÖSYM sınavlarının çıkmış soruları, soru tiplerinin analizi ve soru kalıplarının öğrenilmesi için büyük önem taşımaktadır. Ancak 2025 de ilk kez yapılacak ve daha önce benzer sınavlarda örneği olmayan Türk Milli Eğitim Sistemi hakkındaki dersimiz için önceliğimiz eğitim bilimleri için tecrübeli hocaların yönlendirmeleri olmalıdır. AGS de Sözel Yetenek olarak karşımıza çıkan Türkçede, biraz daha okuduğunu anlama ağırlıklı ilerlenmektedir. Bu sebep ile anahtar kelimeler ve paragrafın ana konusunun tespiti, sorunun doğru cevaplanmasını da kolaylaştırılmaktadır. Sözel akıl yürütme becerisini, sınav içinde süre kontrolünde tutmak önemlidir. Süre tutarak soru çözümleri gerçekleştirme ve günlük rutinde düzenli paragraf soru çözümleri ile süreç desteklenmelidir. Yine sayısal yetenek kısmında ise aslında yine sayısal mantık ve temel matematik işlem yeteneği devreye girmektedir. Öğrenilen matematik konularının farklı soru kalıpları ile pekiştirilmelidir. Bol soru çözümü ile sürecin desteklenmesi gerekmektedir. Sınavda bulunan Türkiye Coğrafyası zaten aşina olduğumuz görsel hafıza teknikleri ve harita çalışmaları ile zenginleştirilerek çalışılmalıdır. Tarih dersi ise unutulması kolay tekrara çok ihtiyaç duyulan noktalardandır. Soru sayısının yüksek olduğu ve kronolojik bir düzende ilerleyen Osmanlı konuları için kavram haritaları ve kısa özetlemeler ile çalışmalar, süreci zevkli hale getirmektedir. Aralıklı tekrar metodundan en çok faydalanabileceğiniz derslerden biri olarak Tarihi, sık ve geniş kapsamlı tekrarlar ile kalıcı hale getirebilirsiniz. Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ve Mevzuatı içeriklerinde çalışmaları hızlandırmak için; özet bilgiler, ders videoları- online eğitimler ve video ders notları gibi daha hızlı güncellenmiş kaynaklarla hazırlık süreci yönetilmektedir. Tabi ki unutulmaması gereken bir diğer nokta ise her ÖSYM sınavının kendine has bir sınav anlayışı olmasıdır. Örneğin, DGS ve ALES sınavlarının her ikisi de sözel yetenek ve sayısal yetenek derslerini barındırır ama her iki sınav içinde sorunun soruluş usulleri ya da soru uzunlukları farklılık göstermektedir. Bu sebep ile AGS de karşımıza gelecek bu derslerimizin de soruluş düzeyi, bu iki sınavdan biri ile birebir aynı olamaz. Öğretmenlerimizin düzeyine uygun soruluş stilleri ile karşımıza gelecek bu sınavımızda farklı soru kalıplarına aşina olmak bu sebep ile daha da önem kazanmaktadır.
6)Deneme Çözmeyi İhmal Etmeyin
Deneme sürecinden korkmak ve kendini deneme çözmek için hazır hissetmemek en yaygın düşülen hatalardan biridir. Sınava hazırlık yılındaki birçok öğretmen için deneme, sınava yakın aylarda çözülmesi gereken son aşama gibi düşünülmektedir. Deneme sınavlarının öneminin göz ardı edilmesi yanılgısı, yıl içinde kendinizi sınama ve sınava hazırlıklı olmaktan sizi alıkoymaktadır. Deneme sınavının önemi her girilen sıralama sınavı için çok yüksektir. Deneme çözmek her zaman, gelecekte yapılacak olan sınavın bir ön provası olarak düşünülmelidir. Yapılmış ve yapılacak tüm çalışmalarımız soru çözüm ile pekişmediği müddetçe daima havada kalır. Soru kalıplarının ya da sınav uygulayıcı kurumun soru sorma mantığının çözülmemesi bilginin uygulama evresine engel olmaktadır. Öğretmenler mutlaka belirli aylardan sonra, haftalık programlarında da belirli bir deneme sayısına ulaşmalıdır. Hazırlık sürecinde aylık olarak kaç deneme çözüleceği ve haftanın hangi günü deneme yapacağı gibi aylık-haftalık hedeflerde önceden belirlenmelidir. Branş denemelerinin yerini yavaş yavaş genel denemelerin alması ile düzenli pratik yapmaya başlamış oluruz. Sınav provaları ile sınav stresine de kendimizi alıştırmış oluruz.
-Peki Gerçek Sınav Öncesi Denemeleri Nasıl Yapılmalı?
Son aylarda yapılan denemelerin hangi konularda eksiklerin olduğunun saptanması için vazgeçilmez olduğunu biliyoruz. Aslında denemelerinizi hangi ayda çözerseniz çözün; hangi ders için güçlendirme ve destek ihtiyacı duyduğunuzu deneme analizleri ortaya çıkartacaktır. Örneğin son 3 denemedir tekrarınıza rağmen yine de hata çıkartmaya devam ettiğinizi düşünelim. Çözüm yanlış cevaplar üzerine çalışma, olarak düşünülmelidir. Bunun sonucunda edinilmesi gereken ek kaynak ya da izlenmesi gereken konu videoları gibi takviyelerin saptanması kolaylaşır.
Çözeceğiniz ilk denemeden itibaren her deneme mutlaka sınav ciddiyeti ile çözülmelidir. Yani deneme mutlaka sınav ciddiyetinde masa başında çözülmelidir. Örneğin kulağınızda müzik, karşınızda televizyon açıkken deneme çözemezsiniz. Aynı gerçek sınavda olacağı gibi yanınıza sadece içme suyu alarak denemenizi çözebilirsiniz. İhtiyaç molası da dâhil olmak üzere sınavda mola hakkı bulunmadığı için denemeler molasız çözülmelidir. Sıkılıp denemenin yarım bırakılması ise sadece soru çözümü yapmak olacaktır. Unutmayın denemelerinizi sınav ciddiyeti ve kuralları ile çözmek alışmanızı sağladığı için vazgeçilmezdir.
7)Psikolojik Hazırlık Eksikliği
Sınav motivasyonundaki motivasyon düşüşlerinin görülmesi sıklaştıkça, uzun dönemli kopuşlara sebep olabilmektedir. Dönem dönem çalışma isteğinizi kaybetseniz de bu rehavet döneminin uzun tutulması derslerden kopmaya ve sonrasında süreçten uzaklaştığı için başarısızlık korkusuna dönüşebilmektedir. AGS çalışma stratejileri ile gözünüzde çok büyüttüğünüz tüm çalışmalarınızı planlama ve önceliklendirmeler sayesinde daha rahat tamamlanabilirsiniz. Çok ağır bir tempoda, dinlenme zamanları olmadan, fazlasıyla yorularak; çok uzun bir dönem geçiremeyeceğinizi mutlaka bilmelisiniz. Özellikle ertelemelere sebep verecek sıkılma dönemlerine, bu gibi motivasyon sorunlarına sebep olabilecek durumlardan kaçınmamız gereklidir. Dolayısıyla çalışırken belirli aralıklarla mola vermek, haftalık programlarınızda dinlenme sürelerini ihmal etmemek gerekmektedir. Ayrıca netlerinizi artırdığınız bir deneme içinde kendini ödüllendirebilirsin. Çalışmakta veya anlamakta zorlandığın konuyu, çalışmayı bitirdiğinde bu başarını kutlayabilirsin. Gözünü korkutan her çalışmayı bölerek basitleştirmeye çalış ve küçük görevlere dönüştür. Ön yargılarından bu şekilde sıyrılarak başarma motivasyonuna ulaşabileceksin.
-Sınav Stresini Azaltacak Yöntemler
AGS çalışmalarınızın sürekli ve programlı ilerlemesin; yetişme korkusu erteleme gibi sınav stresi yaratan konulardan sizi uzaklaştırır. Günlük, haftalık ve aylık hedefler koyarak başarı ivmenizi artıracak ve motivasyonuzun başarma hazzı ile yükselişe geçtiğine tanık olacaksınız. Uzun vadeli bir çalışma dönemi içerisinde bulunduğunuz da motivasyonunuzun yüksek kalmasını sağlamakta zorlanabilirsiniz. Ancak hedefinize yönelik çalışma yaptığınızı unutmayarak olumsuz düşüncelerle başa çıkabilirsiniz. Hayallerinize kavuşacağınıza odaklanarak ve öğrencilerinize kavuşma hayalleriniz gibi pozitif düşünceler sizi motive edecektir. Odaklanmayı artıracak çalışma ortamları ve alışkanlıklar oluşturmak verim almanızı sağlayacaktır. Düzenli ve planlı çalışma motivasyonunuzu da yerine getirecektir. İşte bu noktada plansız çalışmanın sınav hazırlığında kopuşlar oluşturabileceği uyarısında mutlaka bulunmamız gerekmektedir. Özellikle bir plan kurmasına rağmen AGS hazırlığı içerisinde yetişme korkusu ile plana uyamayıp endişeye kapılan öğretmenlerimiz ile bazı dönemlerde daha çok karşılaşmaktayız. Kütüphaneler gibi toplu çalışma alanlarında herkesi ders çalışıyorken görmekte yine ertelemek yerine sizi harekete geçirecektir. Özellikle evde çalışmakta zorlandığınız, bir türlü masanın başına geçemediğinizi düşündüğünüz zamanlarda özellikle kütüphaneleri tercih edebilirsiniz. Sınavda değişikliğe gidilmesi ile oluşabilen bu korkuya yenilmek yerine başarabileceğiniz inancı ile ilerlemeniz ve kendinizi motive etmeniz gerekmektedir. Eksiğiniz olan her konu için ara tekrarlar ile sürecin eksiklerini kapatmaya gayret gösterin. Planlamalarınızda eksiklerinize odaklansanız bile çalışmalarınızda ve sınav hazırlığınızda ki ilerleyişinize ve başardıklarınıza odaklanın. Atanmak isteyen tüm öğretmenlerimizi etkileyen bu değişikliklerin her öğretmeni etkilediğini unutmayın; planlı çalışmalar ve düzenli tekrar ile hazırlığınıza daha iyi motive olduğunuzu görebileceksiniz.
8) Kaynak Seçimi Ve Çeşitliliği
ÖSYM tarafından 2025 yılında ilki uygulanacak olan AGS için güncel ve güvenilir kaynak bulma zorluğu, memurluk sınavından sürecin ayrılması ile ortaya çıkmıştır. Açıklamanın sonrasında belli olan içerik ile deneyimli eğitimciler ve yayınevleri süreçte yeni kaynaklar ile öğretmenlerin çalışma süreçlerine eşlik etmektedir. Ancak özellikle sınavın tam kapsamından soru çözümü ve ilerleyen süreçlerde deneme çözümleri için mutlaka yeni kaynaklara ihtiyaç duyulacaktır. Örneğin; DGS sınavından aşina olduğumuz Sayısal ve Sözel Yetenek bölümleri için AGS soru çözümlerimizde de DGS sınavında da hizmet vermekte olan yayınevlerinden faydalanılabilir. Yine KPSS içeriğine yakın olarak AGS içeriğinde karşımıza çıkan Tarih ve Türkiye Coğrafyası derslerimiz için KPSS de hizmet vermekte olan yayınevlerinden faydalanılabilir. Farklı zorluk dereceleri için; uzun yıllardır ÖSYM sınavlarında hizmet veren yayınlarda tercih edilmelidir. Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ve Mevzuatı konuları için AGS eğitiminin ilk kaynaklarının öncüsü olan Retro Yayıncılık ders notu ve soru bankası, öğretmenlere destek olarak önerilen kaynaklardandır.
Konu anlatım setleri ve ders notlarından bilgi ilk öğrenilmesi sağlanır; konuların pekişmesini ve pratikte öğrenilmesini sağlayan aşama ise soru çözüm aşamasıdır. Burada soru bankaları, yaprak testler, karma çıkmış soru kitapları ile kaynak çeşitliliği sağlanmaktadır. AGS yeni bir sınav olduğu için çıkmış soru çalışmaları benzer içerikte bulunan ÖSYM sınavları ile yapılmalıdır. Ekstra çalışma kaynaklarına mutlaka ihtiyaç duyulan bu derslerde deneme çözme süreci de planlamalarımızda atlanmamalıdır. Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ve Mevzuatı içeriklerinde çalışmaları hızlandırmak için; özet bilgiler, ders videoları- online eğitimler ve video ders notları gibi daha hızlı güncellenmiş kaynaklarla hazırlık süreci yönetilmelidir. Bu sebep ile konu çalışmaları olduğu kadar, soru çözümü, tekrar ve deneme çözümleri için planlamalar yapılmalıdır. Zayıf noktaların tespit edildiği deneme çözme evresinin önemini yazımızda yine belirtmiştik. Farklı yayınevlerinden deneme çözümünü de tekrar tekrar özellikle siz öğretmenlerimiz için vurgulamalıyız. Mutlaka yapılamayan soruların çözümüne ve yapılamayan konuların tekrarına deneme analizleri ile ulaşacağınızı hatırlatmalıyız.
9) Dengeli Bir Yaşam Tarzı Sürdürme
AGS çalışma dönemi uzun ayları içerdiği için fiziksel sağlığımızda, mental sağlığımızı da korumamız bu sürecin önemli noktalarındandır. Çok ağır bir tempoda, çalışmak değil verimli çalışmak asıl önemli olandır. Bu sebeple günlük temel ihtiyaçlarımızdan kısmak gibi bir yanlışa bu dönemde düşülmemelidir. Motivasyonumuz çalışma süresini artırdığında, yapacağım inancımız ile hatalarımızı daha kolay telafi ettiğimizde, başarımız da artış göstermektedir. Yine sınav sırasında ve hazırlık süresinde rahatlama amaçlı nefes egzersizlerine de sık başvurulmaktadır. Bu süreci ya da girdiğiniz denemeyi ne kadar rahat çözerseniz stres düzeyinizi de dengeleyebildiğinizi göreceksiniz. Rahatlamak için kullanılan birçok nefes egzersiz seçeneği vardır. Örneğin stresli bir çalışma gününde rahatlama için 4-7-8 tekniğini rahat bir pozisyonda oturup deneyebilirsiniz. Nefes alırken 4 saniye boyunca burnunuzdan derin nefes alın. Bu nefesi 7 saniye boyunca tutun ve bu nefesi 8 saniye boyunca yavaşça ağzınızdan verin. Dengeli bir yaşam için motivasyon artırıcı alışkanlıklardan biri de düzenli uykudur. Bilim insanları minimum 6 saat uykunun mutlaka günlük uyunması gerektiğini söylemektedir. Bilim insanlarınca zihin, 4 saatte dinlenmeyi tamamlanmaktadır. Her ne kadar durağan, ev içerisinde bir çalışma düzeniniz olsa da mutlaka bedeninizin de uykuya ihtiyacı olduğunu unutmamanız gerekir. Düzenli uyku aynı zamanda bağışıklığınızın yüksek kalması, yani vücut sağlığınız içinde önemlidir.
Fiziksel sağlığınızı sınava hazırlık döneminde de kuvvetli tutmak için; besin, uyku düzeninize ve günlük egzersiz alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Fiziksel aktivitenin mental sağlık üzerindeki etkileri ispatlanmıştır; hafızayı geliştirir ve odaklanmayı kolaylaştırır. Endorfin salınımın artması kendinizi daha iyi hissetmenize ve daha rahat konsantre olmanıza yardımcı olur. Düzenli egzersiz, alışkanlık haline geldiğinde daha iyi bir uyku düzeni sahibi olabilirsiniz. Egzersiz, beden sağlığınızı iyileştireceği için uyku kalitesinin de artmasına yardımcı olur. Bilim insanları egzersizin, vücudun merkezi ve sempatik sinir sistemlerini birbirleriyle iletişim kurmaya zorlayarak vücudun genel olarak strese tepki verme yeteneğini geliştirdiğini iletmiştir. Fiziksel aktiviteler sayesinde stres seviyenizi azaltabilir, dengeli ve düzenli yaşamı daha rahat uygulayabilirsiniz.
10) Sık Sorulan Sorular
-AGS İçin İdeal Çalışma Süresi Nedir?
Kendinize güvende zorlandığınız anlarda ihtiyacınız olan motivasyon için hedefinize uygun çalışmaları yeterince yaptığınızdan emin olmanız gerekir. Bu sebeple çalışma sürelerimizin kademeli olarak artırılması gerekmektedir. Tüm gün uygun olan bir öğrenci için 6 saatlik çalışmalar yapılabilir. Ancak ilk dönemde hemen 6 saatlere çıkmayı beklememelisiniz. Odaklanma sürenizi uzatmak zaman alacaktır. 2-4-6 gibi her bir hedefinizin artışını zamanla görerek motivasyonunuzu da artırabilirsiniz.
Motivasyonu arttırıcı alışkanlıklardan uzaklaştığınız ve molaları planlamakta zorlandığınız dönemlerde çalışma bloklarınıza daha çok dikkat etmelisiniz. Dolayısıyla çalışırken belirli aralıklarla mola vermek, haftalık programlarınızda dinlenme sürelerini ihmal etmemek; tekrar motive olmanızı kolaylaştıracaktır. Bu sebeple toplam sürelerinizi hesaplarken aralara hak edilmiş molaları koymayı unutmayın. Çalışmakta veya anlamakta zorlandığın konu için daha uzun çalışma aralıkları veya blok çalışmalar belirleyin. Aynı zamanda zorlandığınız konuları başarmak için kendinize bir başarma süresi tanıyabilirsiniz. Günlük veya haftalık programlar veya aylık hedefler belirleyerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.. Ancak en yoğun günlerde bile minimum zorlandığınız ders ya da varsa alanınıza göre ÖABT ya da YDS hazırlığınız için en az 2 saat çalışma yapın. Gözünüzü korkutan her çalışmayı bölerek basitleştirmeye çalışın ve küçük görevlere dönüştürün. Ön yargılarından bu şekilde sıyrılarak başarma motivasyonuna ulaşabilirsiniz.
-Hangi kaynaklar AGS hazırlığı için en uygundur?
AGS için benzer içeriklerde bulunan dersler için KPSS sorularından, konuları iyi kontrol ederek faydalanılabilir. Ancak özellikle sınavın tam kapsamından soru çözümü ve ilerleyen süreçlerde deneme çözümleri için mutlaka yeni AGS kaynaklarına ihtiyaç duyulacaktır. Sayısal ve Sözel Yetenek bölümleri için bol bol branş denemelerinden faydalanılmalıdır. Yine Tarih ve Türkiye Coğrafyası derslerimizde sık tekrar için video ders notları ve özetlerden faydalanılmalıdır. Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ve Mevzuatı konuları yabancı olduğumuz konuları içerdiğinden yayınevleri ve eğitim içeriklerinden faydalanmanız gerekmektedir. AGS eğitiminde ders notları ve soru bankası gibi öğretmenler tarafından önerilen kaynaklardan faydalanılabilir.
-AGS’ De Çıkmış Sorulara Ne Kadar Ağırlık Vermeliyim?
ÖSYM sınavlarının tümünde; soru bankaları, yaprak testler, karma çıkmış soru kitapları ile kaynak çeşitliliği sağlanmaktadır. Ancak AGS yeni bir sınav olduğu için çıkmış soru çalışmaları benzer içerikte bulunan ÖSYM sınavları ile yapılmalıdır. Uyumluluk gösteren derslerin konuları için karma çıkmış soru çalışmaları da çalışmalara eklenmelidir. Ancak daha önce benzer sınavlarda örneği olmayan Türk Milli Eğitim Sistemi hakkındaki dersimiz için önceliğimiz eğitim bilimleri için tecrübeli hocaların yönlendirmeleri olmalıdır. Ekstra çalışma kaynaklarına mutlaka ihtiyaç duyulacaktır. İlgili mevzuatların detayları içinde yine çıkmış soru şansımız olmadığı için içerik özet okumaları daha öncelikli çözüm halindedir.
-Sınav Kaygısını Nasıl Yenebilirim?
Her sıralama sınavında olduğu gibi çalışma sürecinde sınav kaygısı sık görülebilmektedir. Uzun süren motivasyon kayıpları, dönem dönem derslerden kopuşları doğurmaktadır. Sınava hazırlık sürecinizde size tüm süreç boyunca eşlik edecek profesyonel bir destek alabilirsiniz. Rehberlik uzmanları tarafından; sizin için, sürecinize eşlik edebilecek ders çalışma programları ile ilerleyebilirsiniz. Uzun dönemde çalışma götürmek isteyen öğrenciler için planlı ders çalışma düzeni motivasyon dalgalanmalarını minimuma indirecektir. Anlık motivasyon kayıplarında ise hedefinize ulaşmak için kısıtlı bir sürenin kaldığını kendinize hatırlatmalısınız. Sınav kaygısında ki dönem dönem artışın olması sürecin sağlıklı devam ettiğini gösterir. Ayrıca kendimize olan güven ve yapabileceğimize olan inanç artıkça kaygının azalması gibi düşüşlerinde görüldüğü, motivasyon dalgalanmaları normaldir. Stresin başarımıza ket vurmasını engellemek için bol deneme provası yapılmalıdır. AGS de kendimizi daha hazır hissetmemizi sağlayacak çalışmalara ek denemeler ile kaygınızı minimumda tutabilirsiniz.
-AGS’ye Hazırlanırken Kaç Deneme Çözmeliyim?
Deneme sınavları ile düzenli pratik yapmak sınava alışmamızı sağlamaktadır. Denemelerin dönemin sonuna kalması gerektiğini düşünmeyin. Deneme çözmeye başlamak için konuların bitmesini ya da hazır olmayı beklemeyin. Çalışmalarınızın ne aşamasında olursanız olun mutlaka seviyenizi tespit etmenizi sağlayarak denemeyi çözün. Deneme analizleri ile eksiklerinizi görüp, yol haritanızı belirleyerek başarıya daha hızlı ulaşabileceğiniziz unutmayın. Sınav sıklığınızı, derslerdeki seviyenize göre şekillendirin. Başlangıç döneminde ayda bir, sonra iki haftada bir, deneme çözümleri ile sıklığınızı git gide artırmanız gerekmektedir. Hazırlık sürecinizin son aylarına doğru haftada bir deneme, sınav ayında her gün ya da iki günde bir deneme şeklinde planlanabilir. MEB-AGS sınavına hazırlanan tüm öğretmenlerimiz için tüm çalışma adımlarında ve sınavımızda başarılar dileriz.