Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen olmak için atama sürecinin değişikliği ile öğretmenlerimizin hayatına Milli Eğitim Akademisi ve AGS (Akademi Giriş Sınavı) kavramları eklendi. Sınav hazırlığı konusunda yapılan her çalışma çok değerli olduğu gibi bu uzun sürecin planlanması da elde edilecek başarı için çok önemlidir. Çalışma aylarınızda öğrenilen tüm yeni bilgilerin uzun süreli hafızaya aktarılmasını sağlamak ister misiniz? İşte şimdi AGS konularının unutmamak için yapılacak taktikleri dikkate alma zamanı.
1)AGS Nedir ve Neden Önemlidir?
Öncelikle AGS içeriğinden bahsetmeli ve tekrarlarımızı hangi ders için nasıl yürütmemiz gerektiğini planlamalıyız. AGS’ de 80 sorudan sorumluyuz. Ancak öğretmenlik branşımıza göre YDS ya da Öabt sınavlarına katılmamız gerekip gerekmediği belirlenmektedir. Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmenliği adaylıkları için ise AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) esas alınacak. Buna göre, AGS puanının yüzde 50’si ile YDS puanının yüzde 50’sinin toplanmasıyla adayların MEB-AGS puanı hesaplanacaktır. Daha önceki yıllarda ÖABT sınavı bulunan İngilizce Öğretmenliği için YDS +AGS sınavlarına giriş 2025 yılında ilk kez uygulanmış olacaktır. Biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek derslerinin öğretmen adaylıkları için AGS+ÖABT oturumuna katılma zorunluluğu vardır. Bu bölümler için AGS puanının yüzde 50’si ile ÖABT puanının yüzde 50’si alınarak MEB-AGS puanı belirlenecektir. ÖABT ya da YDS uygulanması planlanmayan diğer öğretmen adaylıkları için de MEB-AGS puanı, sadece AGS ile oluşturulacak.
MEB-AGS içeriğini ve kapsamını biraz detaylandıralım ve sınava hazırlanmak isteyen öğretmen ve öğretmen adaylarımızın “Nasıl çalışacağım?”, “Tekrarlarımı Nasıl Yapmalıyım?” gibi endişelerini giderelim. AGS içeriğinde; Sözel yetenek, Sayısal yetenek, Türkiye coğrafyası, Tarih, Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ve Mevzuatı (Anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) konularını kapsayacaktır.
2) Etkili Tekrar Teknikleri
Bilginin tam öğrenilmesi için kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya geçişinin sağlanması gerekmektedir. Bir bilginin belirli aralıklar ile tekrar edilerek uzun dönem hafızada daha kolay yer edinilmesini sağlayan yöntemlerden biride “Spaced Repetition” kavramı olarak karşımıza çıkan aralıklı tekrar yöntemidir. Aslında bu aralıklı tekrar yöntemi hafıza/öğrenme yöntemi olarak düşünülmelidir. Öğrenilmesi gereken bir bütünün 5 bölüme ayırdığımızı düşünelim ve bilgileri sırasıyla ele alıp bölümleri sıralı şekilde öğrenmeye gayret gösterelim. Ancak öğrenilen bilgide eksikler olduğunu ya da sorularda yanlışlar çıktığı fark edildiğinde; en başa dönülmesidir. Tüm öğrenilenler tekrar ilk konudan başlatılarak yeniden ele alınmaktadır. Bu sayede konun eksik noktasının kalmaması ve tekrarlar sayesinde her bölümün pekişmesi sağlanmaktadır. AGS içeriğinde bulunan Tarih dersimiz için bir örnek verelim: Osmanlı da kuruluş aşamasını yükselme ve duraklama dönemlerini çalıştım ancak duraklama dönemi sorularında yanlış yaptığımı fark ettim. Aralıklı tekrar ile Osmanlı konusunu tekrar ederken en baştan başlayarak kuruluş ve sonrasında yükselme dönemi tekrarı sonrasında duraklama dönemi konusunu pekiştirmem gerekmektedir.
-Feynman Tekniği İle Öğrenmeyi Pekiştirme
Verimli ders çalışma denildiğinde akla gelen ilk uygulamalardan biri Nobel ödüllü Fizikçi Feymann ‘nın tekniğidir. Feynmann tekniğinde bir konuyu kavramak için hayatla ilişkilendirmek gerekmektedir. Konunun temel bir özetleme ile başkasına anlatacak gibi zihinde hazırlanması ve pratik anlatım yapılmasıdır. Teknikte birine anlatma aşaması şart değildir kişi konuyu kendi kendine de kaynaklara ve notlara bakmadan aklında kalanlar ile tekrarlayabilir. Bu tekrarlama pekişmeyi sağlayacaktır. Karmaşık konuları basitçe açıklayarak ve kendi zihninizde kaydedilen halini netleştirerek öğrenme sürecini güçlendirebilirsiniz.
-Görsel Hafıza Kullanımı- Zihin Haritaları
Özellikle şekiller ile bilginin daha kalıcı hale geldiğini fark ettiren, görsel hafızanın kullanımının baskın bulunduğu tekniklerden biride zihin haritası oluşturma tekniğidir. Bu teknik çok bilgi içeren dersleri ya da karışan kavramları, konuları basite indirgemek için kullanılır. Ayrıca oluşturulan zihin haritaları sonrasında hızlı tekrar yapabilmek için idealdir. Görsel olarak algılamayı sağlamak için renk şekil ve resimlerden faydalanarak konunun akılda kalması gereken zihinde ki önemli noktaları kısaca birkaç kelime ile belirtilerek şema haline getirilerek oluşturulmaktadır. AGS konuların da özellikle Türk Milli Eğitim Sistemi ile ilgili konularda ya da Tarih dersinde bulunan dönemler için ayrı ayrı görselleştirmeler yapılabilir. Akılda tutma yöntemi olan zihin haritalarından birçok AGS dersimizde faydalanılabilir.
3) MEB-AGS konularını özel çalışma taktikleri
MEB-AGS bize yabancı bir sınav olsa bile, içeriğinde bulunan bazı dersler bize biraz daha tanıdık geliyor. Neredeyse hepimiz zaten, öğretmen atamaları için daha önce girdiğimiz genel yetenek genel kültür oturumları bulunan KPSS ‘e aşinayız. Türkçe, matematik, tarih, coğrafya, vatandaşlık derslerimiz eski sınavımızda vardı. Artık KPSS ‘e öğretmenlik için girmiyoruz ama bu derslerin birçoğu AGS içerisine zaten dâhil edilmiş. Bundan faydalanarak derslerimizin çalışma metotlarını ve tekrar mantığını oluşturmamız doğru olacaktır. Sözel Yetenek ve Sayısal Yetenek derslerinin içeriğini bizler diğer bir ÖSYM sınavı olan DGS‘den tanıyoruz. ÖSYM sözel yetenek kısmını zaten ikiye ayırıp okuduğunu anlama ve yorumlama kabiliyetinin yanında, mantık yürütmeye dayalı çözümler içinde sorulara yer vermektedir. Bu sebeple AGS de Sözel Yetenek olarak karşımıza çıkacak Türkçede biraz daha okuduğunu anlama ağırlıklı ilerlenmemiz gerekmektedir. Anahtar kelimeler ve paragrafın ana konusunun tespiti gibi, kolaylaştırıcı paragraf hamleleri de sorunun doğru cevaplanmasında büyük önem taşımaktadır. Akıcı okuma- anlama ve kavrama ölçen sorular ile sözel akıl yürütme becerisinin bu sınavda süre kontrolü açısından da değerlendirilmesi çok önemlidir. Süre tutarak soru çözümleri gerçekleştirilmeli ve günlük rutinde düzenli paragraf soru çözümleri ile süreç desteklenmelidir. Yine sayısal yetenek kısmında ise sayısal mantık ve temel matematik işlem yeteneği devreye girmektedir. Öğrenilen matematik konuları farklı soru kalıpları ile pekiştirilmelidir. Bol soru çözümü ile sürecin desteklenmesi gerekmektedir. Sınavda bulunan Türkiye Coğrafyası zaten aşina olduğumuz görsel hafıza teknikleri ve harita çalışmaları ile zenginleştirilerek çalışılmalıdır. Tarih dersi ise unutulması kolay tekrara çok ihtiyaç duyulan noktalardandır. Soru sayısının yüksek olduğu ve kronolojik bir düzende ilerleyen Osmanlı konuları için kavram haritaları ve kısa özetlemeler ile çalışmalar, süreci zevkli hale getirmektedir. Aralıklı tekrar metodundan en çok faydalanabileceğiniz derslerden biri olarak Tarihi sık ve geniş kapsamlı tekrarlar ile kalıcı hale getirebilirsiniz. Yine tarihsel olayların hikayeleştirilmesi, zihinde uzun süreli hafızada kalmasını kolaylaştırmaktadır.
4) Zaman Yönetimi Ve Motivasyon
MEB-AGS çalışma rehberinin belirlenmesinde; planlı ve düzenli çalışmayı öncelikle alışkanlıklar haline getirmeliyiz. Sınava hazırlık sürecinin bir bütün olduğu ve konu çalışmasının da bu bütünün ilk adımı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Konu çalışmalarının tamamının bitirilmesi beklenmek yerine sorular ile konu öğrenme süreci pekiştirilmelidir. Planlamanın büyük bir bölümü soru çözüm etkinliklerine ayrılmalıdır. Özellikle çıkmış soru kalıpları iyi analiz edilmelidir. Unutulmamalıdır ki soru çözümlerinde de konulara kısa süreli geri dönüşler tekrarlar ile yapılabilmektedir. Ne olursa olsun her ders için elinizden geleni yaptığınıza emin olun. Örneğin, emek verilen her konuda olduğu gibi sayısal yetenek dersi içinde, günlük ve haftalık programlarınızda belirli bir çalışma süresi ayırdığınızda mutlaka zamanla gelişim gösterilecektir. Ancak her öğrencinin başlangıç seviyesi bu konuda farklılık göstermektedir. Özellikle sınavın aşina olmadığımız yeni dersleri ve mevzuat bilgisi için bol tekrar ve düzenli okumalar bu dönem için vazgeçilmez çalışmalar olmalıdır. Her gün yapamayacağınız imkânsız hedefler yerine kademeli olarak çalışma sürecinizi artırabilirsiniz. Her bir hedefinizin yapıldı işaretlemeleri ile dolduğunu görmek sizi motivede edecektir.
5) AGS‘ ye Hazırlıkta Yapılan Hatalar
Her ÖSYM sınavında olduğu gibi öğretmenlik içinde çalışmalarımızın planlı ve düzenli olmasının yanında sistemli tekrarlarla ilerlemesi şarttır. Unutulma oranı tekrar azlığından artmaktadır. Bu sebep ile bilginin ilk tekrarının, çalışmadan sonraki ilk 48 saat içerisinde mutlaka yapılması gerekmektedir. Hatta tekrar sayesinde akılda kalıcılık oranı ilk 24 saatte yapılan tekrarda çok daha yüksektir. Bu sebep ile sabah görülen bir dersin kısa bir tekrarının, akşam; akşam öğrenilmiş bir bilginin, bir gün sonra sabah saatlerinde tekrarına haftalık programlarınızda yer vermelisiniz. Gereksiz detaylara takılma ve her bilgiyi ezberlemek gibi bir yanılgıya bu dönemde düşmemenizde önemlidir. Ezber kısa süreli hafızada kaydolan bir bilgi çalışmasıdır. Eksiksiz ezberlenen bilgi kısa süreli hafızada olduğu için; aylar sonra yapılacak bir sınavda, ezber çalışması yetersiz kalacaktır. Bunun yerine bilginin sık tekrarlanması ile zihne konun önemi vurgulanmış olur ve kalıcı hafızada kalması sağlanır.
6)Plansız Çalışma Ve Tekrarın Eksikliği
Uzun vadeli bir çalışma dönemi içerisinde bulunduğunuz da motivasyonunuzun yüksek kalmasını sağlamakta zorlanabilirsiniz. Ancak hedefinize yönelik çalışma yaptığınızı unutmayarak olumsuz düşüncelerle başa çıkma ve hayallerinize kavuşacağınıza odaklanarak pozitif düşünme sizi motive edecektir. Odaklanmayı artıracak çalışma ortamları ve alışkanlıklar oluşturmak verim almanızı sağlayacaktır. Düzenli ve planlı çalışma motivasyonunuzu da yerine getirecektir. İşte bu noktada plansız çalışmanın sınav hazırlığında kopuşlar oluşturabileceği uyarısında mutlaka bulunmamız gerekmektedir. Özellikle bir plan kurmasına rağmen AGS hazırlığı içerisinde yetişme korkusu ile plana uyamayıp endişeye kapılan öğretmenlerimiz ile bazı dönemlerde daha çok karşılaşmaktayız. Kütüphaneler gibi toplu çalışma alanlarında herkesi ders çalışıyorken görmekte yine ertelemek yerine sizi harekete geçirecektir. Özellikle evde çalışmakta zorlandığınız, bir türlü masanın başına geçemediğinizi düşündüğünüz zamanlarda özellikle kütüphaneleri tercih edebilirsiniz. Sınavda değişikliğe gidilmesi ile oluşabilen bu korkuya yenilmek yerine başarabileceğiniz inancı ile ilerlemeniz ve kendinizi motive etmeniz gerekmektedir. Yapılan her çalışmanın; günlük, haftalık ve uzun vadede bulunan geniş tekrarı için planlamalarınızda yer açın. Eksiğiniz olan her konu için ara tekrarlar ile sürecin eksiklerini kapatmaya gayret gösterin. Planlamalarınızda eksiklerinize odaklansanız bile çalışmalarınızda ve sınav hazırlığınızda ki ilerleyişinize ve başardıklarınıza odaklanın. Atanmak isteyen tüm öğretmenlerimizi etkileyen bu değişiklik sonrası; planlı çalışmalar ve düzenli tekrar ile hazırlığınıza daha iyi motive olduğunuzu görebileceksiniz.
7) Sıkça Sorulan sorular
-Tekrarlarımı ne sıklıkla yapmalıyım?
Öğretmenlik için çalışmalarımızın planlanmasında, düzenli tekrar sistemi ile ilerlenmesi şarttır. Unutulma oranı tekrar azlığından artmaktadır. Akılda kalıcılık oranı ilk 24 saat içerisinde bilginin tekrar edilmesi ile çok daha yüksektir. Günlük çalışmalarınızı da hafife almayın çünkü gün içinde bulunan dinlenme zamanları olan molalar, sadece fiziksel bir dinlenme zamanı değildir. Bu molalarda asıl dinlenme zihin içindir. Zihin mola süresini, yeni öğrendiği bilgiler için bir tekrar ya da kendi içinde konuyu şekillendirme için kullanmaktadır. Günlük tekrarların yanında, bu hafta ne yaptığınızı tekrar kısa bir şekilde ele alma ve uzun vadede çalışmalarda unutmaları en aza indirmek için, aylık tekrarlar ile ilerlenmelidir. Aylık tekrarlar belirli sıklıklar ile yanlış oranımızda ki artışa göre yerini ara tekrarlara bırakmalıdır. Yine deneme sürecinde netleri artırmada en doğru yardımcımız ise yapılacak genel tekrarlar olacaktır.
-Zaman yönetimini nasıl geliştirebilirim?
MEB-AGS hazırlık sürecinde çalışma yapılacak dönemin verimli geçirilmesi için aylık, haftalık ve günlük planlamalarınızı önceden gerçekleştirerek zaman yönetiminizi sağlayabilirsiniz. Sınava hazırlık dönemi için yapılacak tüm planlamalar tek düze sürekli birbirinin aynısı planlar olmamalıdır. Eksiklerinize ve sınava kalan süre ile orantılı şekilde yapılması gerekenler planlanmalıdır. Örneğin, sınava hazırlığın son aylarında daha sık deneme çözeceğiniz bir evreye geçmelisiniz. Sınava hazırlık sürecinde zaman yönetimi çalışmadan alınacak verimi artırmaktadır. Aynı zamanda planlı yürütülen bir süreç motivasyon dalgalanmalarını da minimuma indirecektir.
-Hangi kaynaklar AGS için uygundur?
ÖSYM tarafından 2025 yılında ilki uygulanacak olan AGS için güncel ve güvenilir kaynak bulma zorluğu memurluk sınavından sürecin ayrılması ile ortaya çıkmıştır. KPSS sınavındaki benzer içerikleri sayesinde, sınavın bir bölümü için; konuları iyi kontrol ederek bu kaynaklardan faydalanılabilir. Ancak özellikle sınavın tam kapsamından soru çözümü ve ilerleyen süreçlerde deneme çözümleri için mutlaka yeni AGS kaynaklarına ihtiyaç duyulacaktır. Örneğin Sayısal ve Sözel Yetenek bölümleri DGS sınavında olduğu için buradaki soru kalıplarından faydalanılabilir. Yine KPSS içeriğine yakın olarak AGS içeriğinde karşımıza çıkan Tarih ve Türkiye Coğrafyası derslerimiz için KPSS de yıllardır hizmet vermiş, AGS içerikleri oluşturan yayınevleri tercih edilebilir. Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ve Mevzuatı konuları için AGS eğitiminin ilk kaynaklarından Retro Yayıncılık ders notları ve soru bankası gibi öğretmenler tarafından önerilen kaynaklardan faydalanılabilir. MEB-AGS sınavına hazırlanan tüm öğretmenlerimiz için tüm çalışma adımlarında ve sınavımızda başarılar dileriz.