LGS Tercih Robotu Nedir ve Nasıl Kullanılır?
İyi bir lisede okuma hayali ile sınav hazırlığını uzun aylarca devam etmiş öğrenciler için sınav gerçekleştiğinde ilk aşama tamamlanmış olur. Tamamlanan ilk aşama sonrası açıklanan sonuçlar ile beklenen son aşama ise tercih sürecidir. Her merkezi yerleştirme ile alım gerçekleştirilen sıralama sınavında olduğu gibi LGS içinde tercih süreci adaylar için zorlu ilerlemektedir. Tercih robotları diğer sınavlarda olduğu gibi bu süreçte Ortaöğretime geçecek adaylar içinde tercih süreçlerine yardımcı olmaktadır. Her yıl binlerce öğrenci Lgs tercih ekranıyla birlikte sınavdan aldıkları puanlara göre lise tercihi yapmaya başlamaktadır. Lgs tercih ekranı www.meb.gov.tr üzerinden e-okul girişi ile yapılmakta ve LGS tercih sürecinde devreye girmektedir. Ancak tercih sürecini nasıl tamamlaması gerektiğini bilmeyen adaylar için bu süreci araştırmadaki en kolay yöntem Lgs tercih robotlarıdır. Lgs adayları için yüzdelik dilimler konusunda geçmiş yılın verileri ile öğrencinin elde ettiği başarı sıralamasının yorumlanması gibi önemli tercih hamlelerinde işini kolaylaştıran noktaları Lgs tercih robotu sağlamaktadır. LGS tercih robotunun ayrıca öğrenciye en çok yardımcı olduğu konulardan biride kontenjanlar konusunda da bilgi vermesidir. Bakanlık tarafından, öğrencilere destek sağlaması için erişime açılan Lgs tercih robotu ise tercihleri kolaylaştırmaktadır. Lgs yerleştirme sürecinde tercih listelerinin elektronik ortamda yapılabilmesi için hazırlanmış iki ayrı tercih robotu, birinci ve ikinci yerleştirmeye esas nakil süreçlerine göre güncellenir ve süreç bitene kadar erişime açık tutulur.
LGS Tercih Noktaları Anahtar Noktaları Nelerdir?
Lise tercih süreci için heyecanlı olan adaylar ve öğrenci rehberlik çalışmalarını yöneten değerli öğretmenler için tercih kılavuzlarının doğru yorumlanmasına katkı sağlayan tercih robotları büyük yardımcıdır. Sınav sürecinde bulunan öğrenci velileri yıl boyunca yürüttükleri destek sürecinin yanında, öğrencinin akademik başarı için hangi yolu izlemesi gerektiği konusunda tercih sürecinde kaygı yaşamaktadır. Sınav sonuçları analizinin öğrencinin aldığı puan yerine geçmiş yılların yüzdelik dilim başarısı ve geçmiş yılların kontenjanlarının değişim gösterip göstermemesine göre belirlenmesi eğitim danışmanlığı açısında uzmanlarca daha doğru görülmektedir. Bu sebep ile tercih robotunun temel işlevi geçmiş yıl kontenjanları ve geçmiş yıl oluşmuş yüzdelik dilimler ile bu yıl tercihlerinde öğrencilerin faydalanmasıdır. Her yıl sınava katılan adaylar ile sınavın Türkiye Geneli ortalamaları ve başarı değerleri değişmektedir. Bu sebep ile en güncel veri tabanı bir yıl önce yapılmış sınav ile sağlanmakta ve tercih robotları bu veriler ile oluşturulmaktadır. Tercih robotları ile Lgs tercih listelerinin elektronik ortamda detaylı incelenmesi ve tercihlerin hızlı bir şekilde oluşturulması sağlanmaktadır. Tercih sürecine yardımcı veliler ve öğrenciler için kolay kullanım sağlayan tercih robotu anlaşılırlık açısından kullanıcı dostu arayüzü ile adımları eksiksiz takip etmenize katkı sağlamaktadır. Ayrıca unutulmaması gereken en büyük adım ise e-okul üzerinden internet ortamında ya da ortaokul/ imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılan tercihlerin mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılmasıdır.
LGS Tercih Robotu İşlemleri Nasıl Yapılır? LGS Tercih Robotu İşlevselliği Nelerdir?
Lgs tercih robotunda öğrenci ve veliler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan ortaöğretim kurumları tercih robotunu kullanarak istedikleri liselerin yüzdelik dilim aralıklarını hem il hem de ülke düzeyinde görebilmektedir. Örneğin bir öğrencinin sınav sonucu iyi bir yüzdelik başarı diliminde olup İstanbul’un köklü bir Fen Lisesinde okumak için şehir dışına gitmek isteyebilir. Ya da ilçede ikamet eden başarılı bir öğrenci kendi ili ya da komşu illerinin Fen Liseleri arasında hangisi için şansının daha yüksek olduğunu tercih robotu sayesinde yüzdelik dilimlerin oluşturmuş olduğu aralık karşılaştırması yapabilir. Bu gibi örneklerde olduğu gibi öğrenci kilometrelerce uzakta bir lise için gerekli bilgileri pratik elde etmek içinde tercih robotlarından faydalanmaktadır. Özellikle yüksek puanlar almış, iyi yüzdelik dilimde bulunan öğrenciler için tercih aşaması ve kontenjanlarda bir kişilik bile artışın ne kadar değerli olduğunu tercih dönemleri sonrasında daha rahat görmekteyiz.
Tercih robotunda okul türlerine göre il, ilçe ve geçen yıla ait yüzdelik dilimlere göre arama yapılabiliyor. Örneğin, öğrenci kendi yüzdelik diliminin belirli aralıktaki üstünü ve altını referans aralığı tutarak kendi il veya ilçesinde ki okulları görüntüleyebilmektedir. Ayrıca okullar hakkındaki detaylı bilgilerde yine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılmaktadır. Okul derslik, laboratuvar sayısı ve okul görseli gibi okul imkanlarına erişimde hem öğrenci-veli ve eğitim danışmanlığı yürüten değerli öğretmenler için fikir vermektedir.
Adrese göre Lise Tercih robotunda öğrencinin ikamet edilen adresinin girilmesi ile konuma yakın okulları listelemektedir. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına ilişkin tercih robotu ile il, ilçe ve okul türlerine göre “kayıt alanı”, “komşu kayıt alanı” ve “kayıt alanı dışındaki” okul listeleri ve okullarla ilgili detaylı bilgiler incelenebiliyor. Lgs tercih robotu özellikle yerel yerleştirme için evlerinin yakınında bulunan okullar için öğrenci velilerin bir fikri olsada, komşu kayıt alanı ya da kayıt alanı dışında bulunan okullar içinde bilgi sahibi olmayı sağlıyor. Tercih işlemleri öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerine gidilerek yapılabilmektedir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılmalıdır. Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmamaktadır. Ancak öğrenci, tercih süresi içinde özel öğretimde bulunan kaydını iptal ettirmesi durumunda tercihte bulunabilir. Ayrıca birinci yerleştirmeye ve esas nakil sonuçlarına göre güncellenen tercih robotları, ikinci yerleştirme sürecinde de hizmet vermektedir.
Lgs Tercih robotunda öğrencinin hedefine göre filtrelendirme yapacağı lise türleri de Kurum Türü olarak verilmektedir. Bu kurum türleri içinden öğrenci, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Spor Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi gibi lise tipleri için ayrı arama yapabilmektedir.
Tercih Robotu Avantajları Nelerdir?
LGS kapsamında sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanları ile geçen yılki yüzdelik dilimlerinin e-okul sistemi üzerinden açıklanması ve tercih robotları, hem merkezî sınav puanı hem yerel yerleştirme ile öğrenci alan lise tercihlerinin oluşturulmasında büyük kolaylık sağlamaktadır. Tercih Döneminde yalnızca kendi ilimizde bulunan tüm Lise Tiplerine özelliklerine hakim olmak bu kısıtlı süre için çok zordur. Öğrenci ve veliler yalnızca okul araştırmak değil aynı zamanda merkezi yerleştirmede başarı yüzdesine göre tercihlerine yerleşme ihtimalinin kuvvetlendiği listeler hazırlamak istemektedir. Bu sebep ile hata yapma riskini ya da hayali boşa gidebilecek tercihler ile zaman kaybetmek yerine tercih robotu ile zaman tasarrufu sağlarlar. Ayrıca lise tiplerinde cinsiyet tercihi bulunan okullar içinde seçim yapılabilmektedir. Tercih robotları öğrencinin kişisel tercihi olan lise türlerini ve öğrenci sonuçlarına göre özelleştirilebilen bir liste sunmaktadır. Tercih robotları öğrenci bilgileri ile sıralama için fayda sağlamaktadır. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı tercih sisteminde hataya yer vermemek için oluşturulmuş uyarı sistemleri ile öğrenci ve velilere tercih aşamasında da yardımcı olmaktadır. Örneğin bir önceki zorunlu aşamayı gerçekleştirmeden sizi bir sonraki basamağa yönlendirmemektedir. Adaylar, ‘merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar’, ‘yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar’ ve ‘pansiyonlu okullar’ olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Merkezi atama ile sınav puanı ile gitmek istediği lise tipinin belirlenmesini isteyen öğrencilerde öncelikle yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekmektedir. Bu şartı yerine getirmezseniz yani ‘yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar’ ekranından tercih yapmazsanız, Milli Eğitim Bakanlığı tercih işleminde ‘merkezi sınavla öğrenci alan okullar’ kayıt ekranını sizin için açmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığınca pansiyonlu okullar için tercih verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Adrese göre Lise Tercih robotu ile öğrencinin ikamet edilen adresine göre konum olarak yakın okulların listelemesinden faydalanılabilir. “Kayıt alanı”, “komşu kayıt alanı” ve “kayıt alanı dışındaki” okul listeleri ve şartlarına mutlaka doğru uyulması için ikamete göre okulların incelenmesi gerekmektedir. Doğru adımlar takip edilerek tercih robotlarından faydalanılarak oluşturulmuş tercihlerin fiziken onaylatılması süreci aksatılmamalıdır.
Tercih Robotu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?
Lgs Tercih Robotuna Nasıl Erişilebilir?
Lgs tercih ekranı https://e-okul.meb.gov.tr/ den Milli Eğitim Bakanlığı sitesi üzerinden e-okul girişi ile yapılmakta ve LGS tercih sürecinde devreye girmektedir.
Lgs Robotu Kullanırken Hangi Bilgiler Gereklidir?
Giriş aşaması için Tc Kimlik Numarası doğum tarihi ile giriş yaparak merkezi sınav puanı il yüzdelik dilimi ve Türkiye geneli yüzdelik dilimine ulaşılır. Bu bilgiler ile tercih robotunda tercih listeleme ile istediğiniz lise tipini ve il ilçe bilgilerinizi girmelisiniz.
Tercih Robotunun Önerileri Ne Kadar Güvenilirdir?
Her yıl sınava giren aday sayısı ve başarı oranlarına göre sınav bilgileri değişmektedir. Tercih robotları bir önceki yılın sınav başarı dilimleri ve kontenjanlarının bilgileri ile hazırlanır. Yüzdelik dilim aralığınızı çok geniş tuttuğunuzda robotun doğru bilgi verme oranı düşer. Ayrıca tercih robotunda çıkan her okul ya da yüzdelik diliminize göre daha düşük başarı ile geçen yıl öğrenci kabul etmiş liselere yerleşme gibi bir kesin durum yoktur. Her yıl il ya da ilçenize yeni açılmış lise ya da var olan liselerdeki yenilemeler sonucunda kontenjanların artışı gibi noktalar ile kontenjan farklılıkları doğmaktadır. Son yıllarda Proje Liselerinin artışı ile meslek öğreten donanımlı liselerin daha çok tercih edilmesi ile başarı yüzdesi değişmiş liselerde bulunmaktadır. Tercih robotları %100 doğru yerleşeceğiniz listeyi size vermez. Ancak yüzdelik dilim başarınıza göre yerleşme ihtimalinizin yüksek olduğu liseleri diğer liseler arasından sizin için elemektedir. Tercih robotu sonuçlarını eleme yapmamıza yardımcı ilk adım olarak değerlendirebilirsiniz.
Lgs Tercih Robotu Yüzdelik Dilim Aralığı Nasıl Belirlenmelidir?
İl yüzdelik dilim ve Türkiye geneli yüzdelik dilim başarınız sınav sonucunuza göre belirlenir. İl dışı tercih vermek için Türkiye geneli yüzdelik dilim başarısındaki yüzdelik diliminide dikkate almanız önemlidir. Tercih robotlarında sizin yüzdelik diliminize yakın okulları tespit etmek için yüzdelik diliminizin hem altında hem de üstündeki aralığı belirlemeniz gerekmektedir. Bu yüzdelik dilim aralığı okul filtrelemenizde size kolaylık sağlayacaktır. Yüzdelik dilim aralığınızı çok genişletmek okul seçeneklerini arttıracağı için doğru tercih ihtimalinizi azaltmaktadır. Yüzdelik dilim aralığınızda kendinizden biraz daha düşük başarı yüzdesini de mutlaka tercihlerinizde bulundurarak yerleşme ihtimalinizi kuvvetlendirebilirsiniz.