LGS Tercih Robotu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akademik başarının ilk anahtarından biri olarak iyi bir lisede eğitim görmeyi rahatlıkla sayabiliriz. Bu başarı isteğinin doğurduğu Lgs sürecinin en zor aşamalarından biride kuşkusuz lise tercih sürecidir. Öğrenci-veliler ve eğitim danışmanlığı açısından açıklanan sonuçların en kolay yorumlanmasını sağlayan yardımcılar Lgs tercih robotlarıdır. Lgs tercih robotları kullanılırken dikkat edilmesi gereken konulardan biride e-okul üzerinden istenen kişisel verilerin ve tercih edilmek istenen lise tipleri gibi filtrelerin doğru girilmesidir. Sınav sonuçları analizinin doğru bir şekilde yapılabilmesinin ilk aşaması yüzdelik dilimlerin yorumlanmasıdır. Ancak Türkiye geneli yüzdelik dilim ve il yüzdelik dilimi sonuçlarının doğru girilmesi, tercih robotlarının sunacağı liste için yeterli değildir. Yani geçmiş yılın verilerine denk gelen okul ile bu yıl başarı yüzdelik diliminize denk gelecek okul aynı olmayabilir. Yüzdelik dilim başarısının geçmiş yıl ile karşılaştırılması sonrası tercihlerde esneklik ve alternatif planlar oluşturulmalıdır. Tercih robotları bir önceki yılın sınav başarı dilimleri ve kontenjanlarının bilgileri ile hazırlanır. Bu sebeple Lgs tercihlerinin puan başarısından daha çok yüzdelik dilim başarısına göre yapılması doğru bulunur.
Tercih robotu sonuçlarında merkezi yerleştirme ile yerleşme ihtimalini kuvvetlendirmek için yüzdelik dilim aralıkları doğru belirlenmelidir. Yüzdelik dilim aralığınızı çok dar tutuğunuzda seçenekleriniz azalacak ve yerleşme ihtimaliniz riske girecektir. Ancak yüzdelik dilim aralığınızı çok geniş tuttuğunuzda ise bu sefer robotun doğru bilgi verme oranı düşecektir. Bulunduğunuz yüzdelik dilim başarısının hem üstü hem de altında bulunan yüzdelik dilimlere de yer vererek yerleşme ihtimalinizi kuvvetlendirebilirsiniz. İl ya da ilçenize yeni açılmış lise ya da var olan liselerdeki kontenjan farklılıkları gibi değişkenlerde göz önünde bulundurulmalıdır.
Tercih sonuçlarının değerlendirilmesi ve son karar aşaması için mutlaka tercih robotunda liste incelenmelidir Ancak tercih robotları %100 doğru yerleşeceğiniz listeyi size vermez. Yüzdelik dilim başarınıza göre yerleşme ihtimalinizin yüksek olduğu liseleri diğer liseler arasından sizin için elemektedir. İşte bu eleme ve öğrencinin daha çok istediği lise tipi göz önünde bulundurularak tercih sıralaması tekrar değerlendirilmelidir. Öğrenci, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Spor Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi gibi lise tipleri için ayrı arama yapabilmektedir.
Ayrıca il dışı tercihte bulunacak adayların karar süreci özellikle öğrenci ve velilerin fikir birliği ile yürütülmelidir. Tercihlerin bir başka kısmında bulunan Pansiyonlu okul tercihleri içinde yine öğrencinin evden ayrılma süreçleri ve imkanlar göz önüne alınarak değerlendirmeler yapılmalıdır. Tercih sürecinin son kararı öğrenci ve veli uyumu ile öğrencinin ilgi başarı ve istekleri çerçevesinde tamamlanmalıdır. Yerel yerleştirme tercihleri merkezi tercih verecek adaylar için zorunlu olmakla birlikte burada tercihlerinde kayıt alanı ve komşu kayıt alanı değerlendirmelerine dikkat edilmesi gerekmektedir.
LGS Tercih Sürecinde Yapılması Gerekenler
Tercih süreci öğrenci rehberlik çalışmaları açısından özellikle tercihlerin öncelik sırasının belirlenmesi konusunda yoğun geçmektedir. Öğrenci istediği Lise Tipleri arasında öncelikli gitmek istediği lise tiplerini tercih robotu yardımı ile oluşturduğu listesinde üst sıralarına taşımalıdır. Okul başarı sıralaması çok yukarıda olan bir okulu başarı sıralaması daha düşük olan okulların altına yazmak ise eğitim uzmanları tarafından “ölü tercih” olarak adlandırılmaktadır. Örneğin her öğrenci kendi ilinde başarı sıralaması yüksek olduğu için Fen Lisesi ya da Sosyal Bilimler Lisesi tercih etmek zorunda değildir. Öğrencinin o lise tipinde ağırlıklı eğitimin verildiği derslere yatkınlık duyması gerekmektedir. Merkezi sınav sonucu ile alım yapan Anadolu Liseleri ve sınavsız yerel yerleştirmede tercih edilebilecek Anadolu Liselerinin, kendi içinde ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir. Tüm iller için sınavlı öğrenci alan Anadolu Liselerinin sayısı sınavsız yerel yerleştirme ile öğrenci alan Anadolu Liselerinden daha azdır. Bu sebep ile öğrenci isteği doğrultusunda, öğrenci ve velilerin özellikle okul türleri ve programları hakkında detaylı araştırma yapması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki her bir lise tipinin eğitim özelliği birbirinden farklıdır. Ülkemizde fen, sanat, sosyal bilimler, spor veya mesleki eğitim veren farklı lise tipleri bulunmaktadır. Bu lise tipinin bulunması ya da sayısı, il ve ilçelere göre farklılık göstermektedir.
Tercih edilecek okulların fiziksel ve akademik imkanlarının değerlendirilmesi mutlaka öğrenciler tarafından veli desteği ile yapılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı aynı zamanda kendi sitesinde tüm okullar için bilgi ve harita detaylarını yayınlamaktadır. Her okul için bulunan derslik, spor salonu, laboratuvar, öğrenci ve öğretmen sayıları gibi detaylı bilgileri okullar için ayrıca kurulmuş sayfalar ile belirtmektedir. Bu bilgiler sayesinde öğrenciler tercih edecekleri okullar hakkında detaylı bilgiye kolaylıkla sahip olabilmektedir. Okulun il/ ilçe merkezine uzaklığı, servis, ulaşım, yabancı dil, okul saatleri gibi detaylarda yine öğrenci ve veliler için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hizmete sunulmaktadır. Okul başarı sıralaması dışında aynı zamanda okul imkanları da tercih sıralamalarının belirlenmesinde öğrenci ve veli için önemi kabul edilmelidir.