DGS Tercih Robotu Nedir? DGS Tercih İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İyi bir lisans bölümüne tamamlama yapmak isteyen binlerce aday sınavın gerçekleşmesi ile yoğun bir tempodan çıkmaktadır. Sınav hazırlığı ve Dgs puan hesaplama gibi süreçlerdeki yoğun tempoya benzer bir süreç ise tercih döneminde yaşanmaktadır. Tercih danışmanlığı ve öğrencilerin zihninde oluşabilecek sorular açısından yardımcı unsurlardan en önemlisi de tercih robotudur. Her yıl binlerce öğrenci Dgs tercih sürecinde sınavdan aldıkları puanlara göre lisans tamamlama yapacakları bölümleri seçmeye çalışmaktadır. Tercih yaparken dikkat edilmesi gereken süreçleri, Dgs tercih robotu özellikleri, nasıl kullanılacağı üzerine ipuçları ve tercihle ilgili detayları adaylara faydalı olabilmesi için detaylı açıklamak gerekmektedir.
Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir. İki yıllık ön lisans eğitimini dört yıllık lisans eğitimine tamamlamak isteyen adaylar ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) ekranı üzerinden tercihlerini yapmaktadırlar. Adaylar, yükseköğretim program atlasından tamamlamak istedikleri lisans bölümleri hakkında detaylı bilgi alabilirler. Üniversite sıralama bilgileri ya da bölüm detayları gibi noktalara da yine https://yokatlas.yok.gov.tr/ sitesi üzerinden erişebilirler. Adaylar tüm bu bilgilere ayrıca ulaşmak yerine tercih robotundan üniversite öğrenim türü gibi birçok farklı noktaya daha hızlı bir şekilde ulaşabilirler.
Dikey Geçiş Sınavı aslında tüm adaylar için bir sıralama sınavıdır. Ancak adaylar yerleştirme işlemleri sırasında aslında herkes ile değil yalnızca ilgili bölümlerin yerleşmesine dahil olan adaylar ile yarışmaktadır. Her yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Dgs kontenjanları belirlenmektedir. Dgs kontenjanları Yks kontenjanları kadar yüksek rakamlarda olmadığı ve Yks kontenjanlarının belirli bir oranını aşmaması zorunluluğu sebebi ile belirlenen kontenjanlar kısıtlı kalmaktadır. Bu sebep ile adayların bu sürecine yardımcı sayısal bilgileri hızlı bir şekilde analiz etmesine yardımcı tercih robotları, adayların sürecini kolaylaştırmaktadır.
Dgs Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?
Dikey geçiş sınavı sonucunda oluşmuş puanın istediği bölüm ya da üniversite için yeterli olup olmadığını kıyaslamak için tercih robotu adaylara yardımcı olmaktadır. Her yıl bilgilerin tümü güncellendiği için mezun olduğu bölüme göre geçiş yapabileceği lisans programları da tercih robotunda güncellenmektedir. Mesleki ek yerleştirme ile dikey geçiş yapılacak yükseköğretim lisans programları, yer alan yükseköğretim lisans programlarının koşul ve açıklamaları, ön lisans mezuniyet alanlarına göre dikey geçiş yapılabilecek lisans programları tabloları her yıl güncellenerek Ösym tarafından kılavuz bilgileri ile açıklanmaktadır. Tercih yapma sürecinde dikkat edilmesi gereken adımlardan bir diğeri ise istenilen üniversitede ki bölümün taban puanları analizidir. Dgs için oluşmuş taban puanları okulların en son alım yaptığı en düşük puanı ifade etmektedir. Her yıl yerleşen adaylar ile oluşmuş Dgs taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanları da yine tercih robotu ile incelenebilmektedir. Adaylar tercih sürecinde listelerini hazırlarken geçtiğimiz yılın bu bilgilerinden yararlanabilirler. Ayrıca Dgs tercih robotu istediğiniz bölüm, öğrenim türü ya da üniversite türü seçenekleri sayesinde filtrelendirilmektedir.
Ön lisans mezuniyet alanlarına göre geçiş yapılacak lisans bölümleri Ösym tarafından belirtilir ve aday bu liste dışında ki herhangi bir yükseköğretim lisans bölümünü tercih edemez. Çünkü aday yalnızca okuduğu meslek yüksekokulu ya da açık öğretim ön lisans bölümünün ilgili yükseköğretim lisans bölümüne dikey geçiş yapabilmektedir. Yani 2 yıllıktan 4 yıllığa tamamlayacağımız bölümler kısıtlıdır ve yalnızca belirtilen bölümler için dikey geçiş yapılabilir. Yine tercih robotu sayesinde mezun olduğunuz bölümü girer girmez tamamlama yapacağınız bölümler tercih robotunda sizin için sunulmaktadır.
Yine dört yıllığa tamamlamak istediğiniz bölümlerin popülerliği de tercihler için çok önemlidir. Örneğin; mühendislik, hukuk ya da hemşirelik bölümlerinden tamamlama yapmak isteyen adayların çok tercih edilen bölümler olduğundan dolayı tercihlerinde daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Tercih robotlarında özellikle bu bölümler için yoğun aramalar yapılmaktadır.
Dgs Tercih Robotunun Özellikleri Nelerdir?
Dgs tercih robotu adaylar için geçmiş yıllar için tamamlamak istedikleri bölümler hakkında sayısal bilgiler sunmaktadır. Dgs tercih robotunda verilen bu sayısal bilgiler, sıralama ve kontenjan farklılıklarının sonuçlarının son iki yıl için görüntüleme ve kıyaslama şansı vermektedir. Tercih robotunda tamamlama yapmak istemediğiniz bölümleri filtrelendirme ile rahatlıkla çıkartabilirsiniz. Aday yalnızca mezun olduğu bölümü seçerek tüm işlemleri gerçekleştirebilmekte ve daha fazlası için filtrelendirmeler yapabilmektedir.
Ayrıca Dgs ile tamamlanabilecek bölümler için yayınlanan tablo her yıl güncellenmektedir. Bu sebep ile adaylar uzun kılavuz incelemesi yerine tercih robotundan tamamlama yapacakları bölüm bilgilerini kontrol edebilmektedir. Dgs ile tamamlanacak dört yıllık yükseköğretim lisans programı için, yerleştirme sonrasında okunacak sürede yine tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Bitirdiğiniz iki yıllık ön lisans bölümünün devamı niteliğindeki 4 yıllık lisans bölümü için derslerinizin saydırılması işleminde daha çok dersiniz alınmış sayılacaktır. Ancak tercih edilebilir listenizde bulunmasına rağmen ortak derslerinizin az olduğu bölüm değişikliği gibi düşünebileceğimiz lisans tamamlanmalarında ise üniversite için sayılan dersleriniz daha az olacaktır. Halk arasında intibak işlemleri olarak bilenen bu uygulama ile tamamlamaya geçtiğinizde ikinci ya da birinci sınıftan bile dersler almanız zorunlu tutulabilir. Yani bu oluşabilecek fark derslerini almak zorunludur. Bu işlem tabi ki alınacak ders ve kredi işlemini arttıracağı için mezuniyet sürenizi uzatabilmektedir. Bu noktada yine öğrenim sürecini hızlı tamamlamak isteyen adaylar için tercihlerde önemli bir etkendir. Bu adaylar için tercih sürecinde istediği üniversitenin sitesinden o bölümün derslerini kendi aldığı dersler ile karşılaştırma işlemi de yine önerilebilir.
Tercihlerimizde bulunacak bölümler için kontenjan listesinde ki özel koşuların mutlaka detaylı incelenmesi gerekmektedir. Örneğin bu özel koşullarda tamamlamak istediğinin dört yıllık lisans bölümü için eğitim dili İngilizce olarak belirtilmiş olabilir. Bu detaylar kılavuzda belirtilen “Bakınızlar” bölümünde belirtilmektedir. Bakınızlar bölümünde bulunan özel koşullara yine tercih kılavuzu ile beraber açıklanan “Yükseköğretim Lisans Programlarının Koşul ve Açıklamaları” tablosundan bakılmalıdır. Bu uğraştırıcı aşamalar yerine Dgs tercih robotu üniversite ve bölümler için bulunan özel koşulların tablolar ile uğraşılmadan bakınız kodunun üzerine tıklayarak detayları öğrenme imkanı sunmaktadır.
DGS Tercih Robotu İle Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Adayların tercih robotlarında veya bölüm verilerinde dikkat etmesi gereken konulardan biri de kontenjan artışı ya da kontenjanların azaltılmasıdır. Geçen yıl bölüm için toplam verilmiş kontenjan sayısını ve bu yıl bölüm için verilmiş kontenjan sayıları mutlaka tercih edilecek her bölüm için ayrı ayrı karşılaştırılmalıdır. Her yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kontenjanların artırılması gibi bir zorunluluk yoktur. Geçmiş yıllarda bazı bölümler için mezun çokluğundan kaynaklı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kontenjanların düşürüldüğü de görülmüştür. Bu sebeple geçmiş yılın kontenjanlarının değerlendirilmesine Dgs tercih robotunda geçmiş iki yıl için değerlendirme imkanı ile daha detaylı bir inceleme ile dikkat edilmelidir. Yalnızca almış olduğunuz puana denk gelen bir bölüm var mı araştırması olarak tercih robotları düşünülmemelidir. Yapılan her tercih için üniversite ve bölüm detayları araştırılmalıdır. Örneğin, meslek yüksekokulundan mezun olduğunuz iki yıllık bölümünüzün eğitim dili Türkçe olsun. Ama tamamlamak istediğiniz bölümün eğitim dili İngilizce ise tercihlerinizde bir kez daha düşünmelisiniz. Bu gibi bir durumda üniversite de daha önce bu dilde eğitim görmediğiniz için sizi dil yeterlilik sınavına sokabilir. Ayrıca eğitim diliniz uymadığınız için dersleri tekrar yabancı dilde almanız zorunlu tutulabilir ya da yabancı dil hazırlık sınıfı okumanıza karar verilebilir. Bu da adayın tamamlama sürecinin iki yıldan çok daha fazla olmasına sebebiyet verebilir.
Tercihlerde her ne kadar dikkat edilmesi gereken noktalara uyulmuşsa da sınav başarısı ya da kontenjan farklılıkları ile aday tercihlerine yerleşemeyebilir. Sonuçların açıklanması ile yerleşememiş adaylar için tekrar yedek tercih stratejileri kurmak gerekmektedir. Çünkü Dgs ilk tercihler sonrasında boş kalan kontenjanlar tekrar ilan edilir ve ek yerleştirme tercih süreci başlar. Dgs için belirlenmiş yükseköğretim lisans bölümleri için açılan kontenjanlar ek yerleştirme sürecinde çok daha kısıtlıdır. Bu sebeple garanti tercih olarak adlandırılan puanının altında bulunan yerlerde mutlaka yerleşmek isteyen adaylar tarafından değerlendirilmelidir.
Dikey Geçiş ve Tercih Robotu İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?
Dikey geçiş yapmak istediğim bölümü kendim seçebilir miyim?
Aday yalnızca mezun olduğu bölümün Ösym tarafından belirtilen ilgili bölümlerine tamamlama yapabilir. Tamamlama yapabileceği bölümler arasında hangisini seçmek istediği adayın kendi tercihidir. Tercih robotunda tamamlama yapmak istemediğiniz bölümleri filtrelendirme ile rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
Dgs tercih robotu ücretli mi?
Dgs sınav uygulayıcı kurumu Ösym ya da Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından bir tercih robotu hizmeti verilmemektedir. Bu sebep ile Dgs için tercih robotu hizmeti adaylara faydalı olması için oluşturulmuştur ve hizmet ücretsiz sağlanmaktadır.
Dgs tercih robotu kullanırken sık karşılaşılan sorunlar ve çözümleri nelerdir?
Oluşturduğunuz listenizin mutlaka kontrolünü yapmanız gerekmektedir. Dgs tercih rehberi olarak yararlanabilmeniz için tercih robotları oluşturulmaktadır. Dgs adayları için bu bilgiler bir üniversite tercih robotu gibi düşünülmemelidir. Sınav yılına ait başarının puan farklılıklarının kontenjanlara yansıması tercih robotunun taban puan analizi ile daha doğru gerçekleştirilmektedir. Aday tercih robotunda neyi işaretleyeceğini bilmese bile mezun olduğu bölüm verisini girerek işlemleri tümünün analizi ile sorunsuz tamamlayabilir. Geçen yılın yerleştirmesi ile oluşmuş puan ve kontenjan bilgileri ile tercih edebileceğiniz her bölüm için kolaylık sağlamaktadır.
Dgs için açılmış kontenjanların boş kalma ihtimali var mı?
Evet, ilk tercihler sonrasında boş kalan kontenjanlar tekrar ilan edilir ve ek yerleştirme tercih süreci başlar. Ancak Dgs için belirlenmiş yükseköğretim lisans bölümleri için açılan kontenjanlar ek yerleştirme süreci sonrasında da boş kalabilir. Boş kalan kontenjanların büyük çoğunluğu açık öğretim kontenjanları olmasına rağmen örgün öğretim kontenjanlarında da her yıl yapılan yerleştirmeler sonucunda boş kontenjanlar görülmektedir.
Tercih sonuçları ne zaman açıklanır?
Her yıl sınavın yapılacağı tarih ve tercih süreci ile ilgili bilgiler Ösym tarafından açıklanmaktadır. Ancak tercih sonuçlarının açıklanması için resmi belli bir tarih bulunmamaktadır. Çoğunlukla üniversitelerin güz yarıyılı açılışı dönemine yetişecek şekilde ilan Ösym tarafından önceden belirlenmeden, günlük olarak açıklanmaktadır.