Hayaliniz olan lisans bölümünü tamamlamak, kariyerinizi yeniden şekillendirmek için Dgs adeta kariyeriniz için ikinci bir şans. Bu şansı doğru değerlendirmek için sınav hazırlık sürecinizi başlatmanın tam zamanı. Hayallerinize ulaşmanız için yapmanız gereken şeylerin başında harekete geçmek olduğunu bilmelisiniz. “Tam olarak nereden başlamalı? “ diyenler için işte hedefleri gerçekleştirmenin 6 adımı!
- Kendinizi Tanıyın:
Tamamlamak istediğiniz bölüm size ne kadar uygun? Mezun olduktan sonra iş koşullarına uyabilir misiniz? Gibi soruları mutlaka kendinize yöneltin. Kendinizi tanımadan belirlediğiniz hedef yüzünden gelecekte mutsuzluk ya da hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Sizi nelerin dersten uzaklaştırdığını, hangi öğrenme yöntemi ile daha iyi dersi öğrendiğinizi bilmek gibi sorular kendinizi tanıma süreciniz için önemlidir. Bu yüzden kendimizi ve başlangıç kapasitemizi bilerek yola çıkmak için kendinize doğru soruları yöneltin.
- Başardığınızı Hayal Edin:
Kendinizi tanıdıktan sonra başardığınızda nelerin hayatınızda değişeceğini düşünün. Hayallerinizi not alın. Gerçekleşmesi için emek vermeniz gerektiğini kabul ederek yola başlayın.
- Hedefinizi Belirleyin:
İyi bir meslek ya da kariyere sahip olma hayaline sahipseniz bunun gerçekleşmesi için hedefinizi belirlemelisiniz. Tüm sürecin sonunda ulaşmak istediğiniz bölüm ve üniversite için kendinize ara hedefler koyun. Örneğin, matematik dersinde çok zorlanıyorum. Önümüzdeki iki ay boyunca matematik dersini hafta da en az 8 saatlik çalışmalar ile kuvvetlendireceğim. İlk hedefim matematik ile aramı düzeltmek gibi.
- Hayallerin ve Hedeflerin İçin Harekete Geç:
Bu maddeye kadar ki tüm adımları hep zihnimizde tasarladık ve kararlarımız için belirlememiz gereken yol haritalarını çizdik. Ama sürekli bahaneler yaratarak kendinizi ya da çalışmalarınızı sabote ediyorsanız bu çelişkili durum sizi engellemeye devam ederek hayallerinizden uzaklaştıracaktır. Çaba olmadan başarı olmaz. İsteklerimiz için harekete geçmeniz şart. Her gün neden çalışmak zorundayım diye düşünmeyin ya da çalışma masasına giderken içinizden bu süreç için söylenmeyin. Bunun yerine hayallerinizi gerçekleştirecek olanın siz olduğunu kendinize hatırlatarak motivasyonunuzu sağlayın.
- Programlı İlerle:
Tamamlamak istediğiniz bölüm ve üniversite için gerekli puan aralığını almak için en az kaç nete sahip olmanız gerektiğini puan hesaplama robotlarından destek alarak hesaplayın. Puan türünüze göre derslerin getirisine dikkat ederek, derslere vermeniz gereken ağırlığı belirleyin. Ve mutlaka kendinize bir program oluşturun. Günlük yapılmış planlarda zamanla ihmal edebileceğiniz dersler olabileceği için planlarınızı haftalık olarak oluşturmaya gayret edin. Düzenli şekilde programlı çalışmak için dinlenme zamanlarını programlarınıza eklemeyi unutmayın.
- İlerlemeni Analiz Et:
Konu çalışmalarınız devam ederken bir süre sonra konun pekişmesi için soru çözümlerimizi analiz etmeniz gereklidir. Örneğin, biten bir konu için yaptığınız soru çözümlerinde hala yanlışınız çok çıkıyorsa o konuya mutlaka geri dönmelisiniz. Ara tekrarlar ile konunun pekişmesini sağlayarak ilerlemenizi devam ettirebilirsiniz. Sürekli aynı hatayı tekrarlamak yerine yanlışlarınızın doğrusu öğrenmek, biten dersler için ders denemesi çözmek ya da genel tekrar yapmak gibi döneme uygun çözümler ile çalışma analizlerinizi sonuçlandırabilirsiniz.