Sınavlarda konuları bilmek kadar bilgiyi soru çözerken kullanabilmek de önemlidir. Çünkü çoğu öğrenci, net artırma tekniklerini bilmediği için cevabı bildikleri halde birçok soruyu doğru olarak cevaplayamaz. Ve sonuçta sınavdan sonra “Aslında ben 5-10 net daha fazla yapabilirmişim, bu cevapları biliyordum ama nasıl kaçırdım” derler.
Dikkatsizliğin Önüne Geçin
Sınavda dikkatsizliklerin en temel sebebi, soruyu okurken gözün cevap şıklarına takılmasıdır.
Şıkları Sonuna Kadar Okuyun
Bir soru son şıkta biter. Tüm şıkları okuduktan sonra çözüm aşamasına geçmemiz hata payımızı en aza indirger.
Önemli Bilgilerin Altını Çizin
Sorulardaki önemli bilgilerin altını çizerseniz görsel dikkatinizden kaçan bilgiler dokunsal dikkatinizden kaçmaz.
Sorunun Sizden Ne İstediğini İyi Anlayın
Bir sorudaki ön önemli ifade en son ifadedir. Soruda neyin istendiği çoğunlukla en son ifadede belirtilir. Bu ifadeyi balon içerisine alarak özel olarak dikkatinizi verin. Çünkü beynimiz, çoğunlukla “değildir, çıkarılamaz” gibi olumsuzlama ifadelerini olumlu algılamaya eğilimlidir. Ve olumsuzlamalardan dolayı çok sayıda soru kaçırılır.
İki Şıkka İndirdiyseniz İlk Aklınıza Gelen Genelde Doğrudur
Bilgi sorularında, iki şıkka indirdiğinizde, çoğunlukla ilk aklınıza gelen doğrudur. Kesin, yüzde yüz emin olduğunuz bir mantığa dayanmadan ilk aklınıza gelen şıkkı değiştirmeyin veya gerekirse soruyu tekrar okuyun. Bunu denemelerden de bilebilirsiniz.
Önce Soru Kökünü Okuyun
Soruları önce soru bölümünden başlayarak okuyun. Yani önce soru bölümünü okuyun sonra bu bakış açısıyla paragrafı okuyun. Önce ne istendiğini bilirseniz metni daha iyi anlarsınız.
Hiçbir Soruya Ön Yargıyla Yaklaşmayın
Tüm soruları okuyun ve çözmeye çalışın. Sorulara önce düz, basit bir mantıkla yaklaşın ve sorunun sizden ne istediğine yoğunlaşın.
Sizin soruyu nasıl anlamak istediğiniz değil, sorunun sizden ne istediği önemlidir. Aslında daha önemlisi soruyu hazırlayan insanların bakış açısıyla bakmaya çalışın.
Her ne olursa olsun istekle ve özenle çalışmaya devam ettiğimizde, bir gün gelir ve hayal ettiğimiz değişim ‘‘gerçeğimiz’’ olur.
Başarılar dileriz.