LGS ile hedeflerine ulaşmayı isteyen sevgili öğrenciler, sınava hazırlık sürecinde çoğunlukla ihmal edilen çalışma önerilerimizi hatırlayarak başarıya birlikte ilerleyebiliriz. Gelin hedeflediğimiz yüzdelik dilim için ihmal edilmemesi gereken noktaları beraber inceleyelim;
- Kat Sayı Oranına Ve Soru Sayılarına Göre Çalışma Ağırlığının Oluşturulması
LGS puan hesaplaması için kullanılan ders kat sayıları her ders için eşit değildir. Bu sebep ile LGS hazırlığı boyunca derse vermemiz gereken önemi belirleyen, dersi sevip sevmemek ya da o dersi kolay ya da zor bulmak olmamalıdır. Dikkat edilmesi gereken kısım, LGS puan hesaplanması için kullanılan ders katsayılarıdır. LGS derslerin katsayı oranları MEB tarafından Türkçe 4, Matematik 4, Fen Bilimleri 4, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1, Yabancı Dil 1 şeklinde belirlenmiştir. Sınavda bulunan dersler için belirlenmiş soru sayıları ise; Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinin her biri için 20 soru, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil derslerinin her biri için 10 soru olarak belirlenmiştir.
Derslerin soru sayıları ve kat sayı oranlarına göre; Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri dersleri için çalışma ağırlığı daha yoğun tutulmalıdır. Bu sebep ile sınavın sayısal bölümünü oluşturan Matematik ve Fen Bilimleri dersleri için daha çok soru çözümü ile öğrenmeyi pekiştirebiliriz.
- LGS Geçmiş Yılların Ortalaması ile Minimum Çıkartılması Gereken Net Aralığının Bilinmesi
Her yıl sınava katılan öğrencilerin ortalamaları, sözel ve sayısal bölümlerinde bulunun alt testler için ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Hazırlık sürecimizde her test için en yükseği hedeflemek ve elimizden gelenin en iyisi ile çalışmak gerekmektedir. Daha iyi yüzdelik dilimlerde olabilmek için; çalışırken zorlandığımız derslerde geçmiş yılların ders ortalamalarıyla motivasyon artışımızı sağlayabiliriz. İstediğimiz net sayısını, geçmiş yılların ortalamasının 1-2 net üzeri olarak belirleyebiliriz. Bu netleri zorlandığımız dersler için ulaşılması daha kolay ilk hedeflerimiz haline getirmeliyiz.
Örneğin LGS 2023 yılı soru sayısı 20 olan alt testler arasında en yüksek ortalama 9,99 ile Türkçe testindedir. Fen bilimleri alt testinde ortalama 9,01 ve Matematik alt testinde ortalama ise 5,95 olmuştur. Soru sayısı 10 olan alt testler arasında ise ortalama doğru cevap sayısının en yüksek olduğu alt test 6,29 net ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testidir. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testinde ortalama 6,06 ve Yabancı Dil alt testinde ortalama ise 4,91 olmuştur. Bu net ortalamalarının 1 net fazlasını özellikle ders denemelerimizde ulaşılması gereken ilk hedef haline getirebiliriz. En az yanlışla ya da yanlışsız sınavı bitirme hedefimize bu şekilde yaklaşabiliriz.
- Yeni Nesil Beceri Temelli Sorular Mantığının Kurulması
LGS puan hesaplamasında alt testlerin kat sayı oranları farklılık göstermektedir. Örneğin sınavda bir Türkçe sorusunun kat sayı oranı bir Yabancı Dil sorusunun 4 katıdır. Ancak bir dersin farklı zorlukta olan iki sorununda puanımıza olan getirisi eşittir. Örneğin, LGS Matematik testinde bulunan çok az kişinin yaptığı 10. Soru ile başka bir Matematik sorunun puan getirisi eşittir. İşte bu sebeple yeni nesil soruların puan getirisi diğer sorulara göre yüksek değildir. Çalışmalarımızda Beceri Temelli soru olarak da bilinen Yeni Nesil Sorulara olan ‘çok zor’ ön yargısını kırmalıyız. Yeni Nesil sorularda daha fazla zorlandığımızı düşündüğümüz durumlarda önceliğimiz mutlaka çözümlü testler olmalıdır. Çözümlü testler ile yapılan yanlışların doğrusunu öğrenmek çok daha kolaydır. Çok boyutlu düşünme, tablo yorumlama ve görseller ile zenginleştirilmiş bu sorularda daha fazla soru kalıbı öğrenmek için bol soru çözmek gerekmektedir.
Çalışmalarımızda ihmal etmememiz gereken bu bilgiler ile başarı için, herkese iyi çalışmalar.