Diyanette bir kadroya atanabilmek için sınav müfredatında bulunan her konu için hazır bulunulmalı yüksek bir DHBT puanına sahip olup, okul seviyesine göre; lise, ön lisans ya da Lisans KPSS puanını da yüksek tutmak gerekmektedir.
Mülakat Sınavları
Mülakat sınavlarında daha çok Kuran Yüzünden güzel okuma ve Ezberler ön plana çıkmaktadır. Değişik illerde kurulan sınav komisyonlarında farklı uygulamalar olmakla birlikte Yüzünden okuma ve ezberler haricinde sorularla da sınava katılan adayların mesleki bilgi ve yeterlilikleri de sınanmaya çalışılmaktadır.
Mülakatlar Nasıl Yapılır?
Genelde her adaya bir iki soru sorulmakta kısa bir ayet yüzünden okutulmakta, hangi sureleri ezberden bildiği sorulmakta ve adayın ezbere bildiğini söylediği surelerden birkaç ayet ezbere okunması istenmektedir.
Mülakatta önceki yıllarda adaylara şu sorular sorulmuştu.
Ezber, tecvit, zati sıfatları edillei şerriye, abdestsiz ne yapılmaz, haccın farzları, kefen kaç parçadan oluşur, isimleri…
Peki yüksek bir DHBT puanı için neler yapılmalı?
- Hedeflerin belirlenmesi ve doğru zamanın kullanılması…
- Devamlılık
- Okuma alışkanlığının olması
- Bilgilerin özet, not ve tekrar şeklinde anlatılması
- Derslerin bitirilmesi, tekrar ve testler için zaman kalması…
- Deneme Çözümü…
- İnanmak ve özgüven
Devamlılık
Başlanan bir işi devam ettirebildiğinizde mutlak sonuca erişebileceğinizi unutmamalısınız ve bu yüzden bir anda heves ile çalışmaya başladığınız din hizmetleri alan bilgisi testi (dhbt sınavı) ve Kpss’yi ileriki zamanlarda sıkılıp bırakmamalısınız veya çalışmalarınızı ertelememesiniz.
Özet Notlar
Bilgileri öğrenmeye başladıktan sonra bunları üşenmeden özet notlar haline getirmek ve zamana yaymak son derece önemlidir. Çünkü bu özet notlar sınav zamanı yaklaştığında sizlerin ‘‘bilgilerinizi tazelemeniz ve unuttuklarınızı tekrar edebilmeniz’’ bakımından oldukça işinize yaracaktır.
Çalışmalara Erken Başlamak
DHBT’ye hazırlanan öğrenciler genelde son iki, üç ay kala ders çalışmaya başlıyor. Oysa bizler bu sınavın çalışmalarını son bir ve iki ay kala tamamen bitirilmesi gerektiğini ve bu süre zarfında konuların tamamlanıp tekrar edilip bol bol pekiştirme ve test çözülmesini önermekteyiz.
Konu Sonrası Tekrar Soru ve Deneme
Konuları bitirdikten sonra tekrar edilip sınav öncesine kadar test ile sağlamlaştırılması sınavda sizi bir adım öne geçirecektir. Sınava konular daha bitmeden kısa zamanda yaptığınız çalışmalarla girmek sınavda bilgilerinizin karışmasına, zaman kaybına ve soruları yanıtlarken hata yapmanıza sebebiyet verir.
En Önemlisi Azim ve İrade
Tüm bu çalışmaların; sabırla, inançla, azimle, kararlı ve devamlılık içinde uygulanması ve bütün bunları yaparken kafanızın rahat olması verim almanız için çok önemlidir