Matematik, çoğu öğrencinin zorlandığı bir ders olarak hep karşımıza çıkmıştır. Peki gerçekten zorlanmanın asıl sebebi nedir? Matematik soyut bir alandır ve bu soyut kavramlarla dolu olan bu alanı en iyi şekilde öğrenmenin yolu bol bol PRATİK yapmaktır. Pratikler sayesinde soyut kavramlar somut hale gelmeye başlar ve “zor” olarak algılanan , “ön yargılı” yaklaşım biçimi beli bir süre sonra normalleşmeye, pozitif bir algıya zemin hazırlayacaktır. Unutulmamalı ki; pozitif yaklaşım matematiğin öğrenme sürecini daha verimli ve kolay olmasını sağlayacaktır.
Matematik ile ilgili olan algımıza olumlu 😊 bir çerçeve oluşturduktan sonra gelelim YKS gerçeğine😊. Bilindiği üzere YKS (Yüksek Öğretim Sınavı)’nda TYT (Temel Yeterlilik Testi), AYT (Alan Yeterlilik Testi) ve YDT (Yabancı Dil Testi) oturumları bulunmakta ve bu oturumların TYT ve AYT bölümlerinde matematik soruları sorulmaktadır. Peki TYT Matematik ve AYT Matematik alanlarına nasıl çalışılmalıdır?
TYT Matematik Dersine Nasıl Çalışmalıyım ?
TYT oturumundaki matematik bölümünde akıl yürütme – mantıklı düşünme – yorumlama gibi beceriler test edilmektedir. Temel matematik konularını içeren bu bölümde özellikle kendi yorumunu katmadan soruyu yorumlayabilmenin en önemli yolu “Kademeli Soru Çözümü” dür. Kademeli soru çözümünde öncelikle konu en iyi şekilde öğrenilmelidir.
- Kendi el notunuzun olması
- Notun düzenli olması
- İpuçlarının belirtilmesi çok önemlidir ki bunları kendinizin anlayacağı bir sırayla yapmanız daha kolay öğrenme sağlayacaktır.
Sonrasında defterinize not ettiğiniz soruları tekrar kendiniz çözmeli akabinde çözümlü testler/sorular ile alıştırma yapmanız konuyu daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Bir sonraki aşama ise kolay–orta veya kolay-orta-zor şeklinde kaynak belirleyip soru çözümünün devamlılığı sağlanmalıdır.
AYT Matematik Dersine Nasıl Çalışmalıyım ?
AYT oturumunda öğrencilerin temel matematik bilgilerinin ölçülmesi yanı sıra ileri düzey matematik bilgileri ölçülmektedir. Kısaca bilgiyi kullanma ve uygulanabilmesidir. Formüllerin ve kuralların en iyi şekilde öğrenilebilmesi için;
- Uygulamaya basit sorulardan başlayın
- Uygun metodu belirlemek için çözümlü sorularla pekiştirin,
- Sebep- sonuç ilişkisi kurararak bir sonraki hamleyi düşünün,
- Tekrarlar defter okuması şeklinde olmayacağı için özellikle AYT matematikte formüllerin unutulmaması için sık aralıklarla pratik yaparak kalıcı hale getirin.
- Günlük- haftalık geriye dönüş tekrar testleri ekleyin.
İşin özünde ise şu vardır ; ünlü matematikçi Cahit Arf “matematik zeka işi değil, sabır işidir.” der. Yani matematiği yapanlar sizden daha zeki oldukları için değil, sabırlı oldukları için başarabiliyorlar 😊 hepinize iyi çalışmalar dilerim.