KPSS (KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI) NEDİR?
Kamu Personeli Seçme Sınavı kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılan sınavdır. Her öğrenim düzeyi için ayrı olarak yapılır.
KPSS’de Öğrenim Düzeyine Göre Hangi Kadrolar Vardır?
KPSS Lisans düzeyinde sınava girecekler için A-Grubu Kadrolar, B-Grubu Kadrolar ve Öğretmenlik kadroları vardır. Adaylar öğrenim düzeylerine göre bu kadrolardan hangisine uygunluk taşıyorsa ona göre sınava gireceklerdir.
KPSS Ortaöğretim veya Önlisans düzeyinde ise yalnızca B-Grubu kadrolar yer alır.
A ve B Grubu kadrolar nelerdir?
a) A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan kariyer meslekleridir. (uzmanlık, müfettişlik, denetçilik vb.)
b) B Grubu Kadrolar; kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir. genel olarak düz memurluk olarak ifade edilen memurluklardır. Bu kapsamda A-grubu kadroların dışında kalan tüm memurluklar B-grubu kadro olarak nitelendirilir. (Polis, Hemşire, Tekniker, Mühendis vb.)
- B-Grubu kadroların atama işlemlerinde yalnızca çiftli yılların KPSS Puanı kullanılmaktadır.
Ortaöğretim veya Önlisans Mezunu Olan Adaylar Hangi Sınavlara Girmelidir?
KPSS A-Grubu kadrolar ve Öğretmenlik kadroları yalnızca lisans mezunları için açılır. Önlisans ve Ortaöğretim düzeyinde sınava giren adaylar için yalnızca B-Grubu kadrolara atanabilirler. Bunun için KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür testine girilmesi gerekmektedir.
KPSS Lisans Mezunları Hangi Sınavlara Girmelidir?
B-Grubu Kadrolar için yalnızca KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür sınavına katılmak yeterlidir. B-grubu kadroların atama işlemlerinde yalnızca çiftli yılların puanı kullanılmaktadır. (2022,2024,2026 gibi.)
A-Grubu Kadrolar için KPSS GY-GK sınavı ile birlikte KPSS ALAN BİLGİSİ sınavlarına katılmak gereklidir. Bu sınavın kapsamında Hukuk, İktisat, Maliye, Muhasebe, İşletme, İstatistik, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri testleri yer alır. Adaylar düşündükleri A-Grubu kadrolarla ilgili puan türünün gerektirdiği testleri çözmek zorundadır.
Sınavda Uygulanacak Testler, Soru Sayıları ve Süreleri Nedir?
KPSS Eğitim Bilimleri sınavının sonuçları, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen kadrolarına yapılacak atamalarda da kullanılacaktır.
KPSS’ye girmek isteyen adayların KPSS’ye hangi öğrenim düzeyden girmek istiyorlarsa o öğrenim düzeyinden mezun olmaları ya da sınavın geçerlilik süresi içinde mezun olabilmeleri gerekir. Sınavın geçerlilik süresinde öğrenim gördüğü düzeyden mezun olabileceğini düşünen bir aday KPSS’ye girebilir.
KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Testi İçeriğinde Hangi Dersler Yer Alır?
KPSS Puanları Kaç Yıl Geçerlidir?
KPSS puanı iki yıl boyunca geçerlidir. Yalnız Öğretmen adayları için puan geçerliliği bir yıldır.
B-Grubu kadroların atama işlemlerinde çiftli yılların puanı kullanılmaktadır.
Öğretmenlik ve A-Grubu kadroların atama işlemlerinde ise her yıl alınacak puan geçerli sayılır.