Deneme çözmeye nasıl ve ne zaman başlanmalı, netlerinin durumuna göre nerede TYT nerede AYT denemeleri çözülmeli, tekrarlar için hangi zamanda branş denemeleri çözülmeli senin için anlattık. Deneme çözümlerinin öneminden ise bahsetmeye gerek yok. Çünkü çalışmalarının karşılığını görebildiğin, tekrarlarının ve pratik yapmanın harika yollarından biri.
Peki deneme çözmeye ne zaman başlamalı?
Sınav yılında deneme sıklığımız ne olmalı?
Öncelikle bu soruların cevabını vermeliyiz.
Deneme Çözmeye Ne Zaman Başlanmalı ve Ne Sıklıkla Çözülmelidir?
TYT Denemelerine Ne Zaman Başlanmalı?
Öncelikle bu dönemde daha önceki yazılarımızda da tavsiye ettiğimiz üzere mutlaka bir başlangıç TYT denemesi çözülmeli. Başlangıç noktamızı görmek, konu eksiklerimizi bilmek önemli. Örneğin; 30 net mi yapıyorsun? Bu denemenin sonucunda artık 30 net yaptığını öğrendin. Ne çalışman gerektiğini, neleri daha iyi yaptığını görebildin. Artık çok daha sağlam ilerleyebilirsin. Yahut temeldeki konuları bildiğinden 90 net mi yapıyorsun? Plan olarak artık kalan netler için ne çalışman gerektiğini, nereye yoğunlaşman gerektiğini görebilirsin!
Sıklık konusu ise senin YKS’de nerede olduğunla ilgili. Eğer TYT konularını büyük ölçüde biliyor ve yeterli soru da çözdüysen o zaman 2 haftada bir genel deneme seni zorlamayacaktır ve pratik yapmana yardımcı olacaktır. Haftalık programına da branş denemeleri yerleştirebilirsin.
Eğer 60 üzeri netlerdeysen konuları yarılamışsan, matematikte problemler çalışmaya başladıysan 3 haftada bir genel deneme çözebilirsin. Hem tekrar etmeni, hangi konuları derinlemesine öğrenip öğrenemediği gösterir hem de konu çalışması – deneme dengesini sağlayabilirsin.
TYT konularına yeni başlamışsan 40 altı netlerdeysen başlangıç denemeni çözdükten sonra ayda bir deneme 60 nete kadar senin için yeterli olacaktır. Zamanını biraz daha konularını hızlıca ilerletmeye ayırabilirsin. Ancak mutlaka ayda bir nerede olduğunu deneme ile ölçmelisin.
AYT Denemelerine Ne Zaman Başlanmalı
Eğer 11.sınıf konularını halletmiş bir 12. Sınıfsan bir sonraki yılbaşına kadar ayda bir 11.sınıf konularını içeren denemeler çözmen ve bu denemelerden çıkan sonuçlara göre tekrarlarını yapman, unuttuğun konulara yeniden göz atıp üzerine soru çözmen senin için verimli olacaktır.
Mezunsan ve AYT konularını büyük ölçüde tamamlamışsan ocak ayına kadar bir hafta öncelik verdiğin branşı, diğer hafta kalan branşı çözümleyebilirsin. Yani eğer bir eşit ağırlıkçı ise bir hafta matematik bir hafta sosyal bilimler testi çözebilirsin.
Eğer AYT çalışmalarına yeni başlıyorsan denemelerini ayda bir kontrol denemeleri şeklinde götürebilirsin. Bu konuları denemede yapıp yapamadığını öğrenmen için önemli bir nokta. Bazen bir soruyu soru bankasında görmekle denemede tüm konuların içerisinde o soruyu görmek farklı olabiliyor. O yüzden kontrol denemeleri başlangıçta da önemli.
Son olarak deneme çözüp kenara bırakıldığında hiçbir anlam ifade etmez. Mutlaka analizi yapılmalı ve çalışmalar ona göre planlanmalı.
Denemelerden sonra yapamadığın soruların cevabını bulmayı unutma!
Deneme sonrası deneme analizi yapmak üzerine yazacağımız yazımız için bizi takipte kalmayı unutma!