Uygulanabilir Bir Çalışma Programı İçin 10 İpucu
Çalışma planlarını hazırlamak en az uygulamak kadar güç bir nokta. Düşünmekten, planlama yapmaktan ya da yapamamaktan masa başına geçmek bazen bazı öğrenciler için güç olabiliyor.
Çalışma planları aylık ya da haftalık olarak kolaylıkla hazırlansa bile dikkat edilmediği noktada fonksiyonelliği ve sürdürülebilirliği düşüyor. Bu da motivasyon kaybıyla beraber akademik erteleme dediğimiz duruma sonrasında da kaygı ve strese yol açıyor. Şimdi sizlere bunları yaşamamanız ya da yaşadığınız zamanlarda hemen müdahale edebilmeniz için 10 farklı ipucundan bahsedeceğiz.
Çalışma planlarınızı oluşturmadan önce yıllık, aylık, haftalık ve günlük hedeflerinizi belirlemeniz gerekiyor. Yani yalnızca günlük ya da haftalık bir plan uzun soluklu bir sınav için faydalı olmayacaktır.
Hedeflerinizi yine ulaşmak istediğiniz yere göre belirlemelisiniz. Başlangıçta nerede olduğunuzu ve netlerinizi nereye ilerletmeniz gerektiğini görebilmek adına hiçbir şey bilmediğiniz halinizde bir deneme sınavı çözmenizi öneririz.
Kendi hedefinizin ne olduğunu öğrenmek adına da “Yökatlas” programının “Net Sihirbaz”ını kullanabilirsiniz.
Yıllık planları çok detaylı yapmak işlevsel olmayacaktır. Yıl sonuna kadar hangi konuları hangi ayda bitirebileceğinize dair bir öngörüde bulunmak, kaç soru bankası kullanacağını hesaplamak, kaç denemenin yeterli geleceğini tahmin etmek yıllık bir planlama için yeterlidir.
Aylık planlamalarda ise ders ve konu bazlı ilerlemek sağlıklı olacaktır. Örneğin TYT özelinde bir sayısal öğrencisinin öncelikli olarak kapatabileceği ve hâkim olduğu alana yönelmesi, ilerleyen aylarda diğer branşlara göz atması daha sağlıklı olacaktır.
TYT konularını bitirip AYT’ye başlamak gibi bir mit sağlıksızdır. Çok konu ve ders olsa bile ikisini bir arada götürmek, AYT’nin yüzdesinin daha fazla olduğunu unutmamak planlamalarınızda her zaman aklınızda tutmanız gereken bir noktadır.
Haftalık planlar aslında iş birimini küçültmek adına avantajlıdır. Tıpkı aylık planlamalarda bir hedef oluşturduğunuz gibi haftalık planlamalarınızda da kaç saat ders çalışacağınız, kaç saat konu anlatımı dinleyeceğiniz ve kaç saat soru çözümü yapacağınıza dair hedefleriniz olması sürdürülebilir ve fonksiyonel bir çalışma programı için avantaj oluşturacaktır.
Günlük planlamalarda ise düşülen en büyük hata saat bazlı bir çalışma planı oluşturmaktır. Örneğin sabah 08.00 de başlayacağınız bir program yazıp belli aralıklarla saat olarak ilerlemek hayatın olağan akışına terstir. Uygulayamadığınız bir anda kalan gün için motivasyon kaybedebilir, erteleyip biriktirebilir ve o günü verimsiz geçirebilirsiniz. Bunun yerine örneğin günde 8 oturum ders çalışma hedefi, bu oturumların 45 dakika ila 1 saat arasında olması kuralıyla çok daha sürdürülebilir ve verimlidir.
Bunların yanı sıra günlük planlamalarınızda beyninizin öğrenmeye en açık olduğu 6 saati gözden kaçırmamalısınız. 09.00-12.00 ile 14.00-17.00 arasındaki zamanlar öğrenmeye ve öğrendiklerinizi doğru bir şekilde kodlamaya en uygun zaman dilimdir. Oturumlarınızı bu saatlerin de için bulunduğu bir şekilde planlamanız sağlıklı olacaktır.
Son olarak rutinler ve tekrarlar önemlidir. Günlük planlamalarda rutinler her gün paragraf sorusu çözmek olabilir. Haftalık ve aylık planlamalarınızda ise rutinlerinize tekrarı mutlaka eklemelisiniz. Bu noktada tekrarları kendi öğrenme stilinize göre dizayn etmeniz tekrarları sıkıcılıktan alıkoyacaktır. Her haftanın son gününü kendinize mola olarak belirlediyseniz mola gününden önce mutlaka haftalık okumalarınızı, yanlışlarınızı ve analizlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Aylık olarak da bunu her ayın son haftasına entegre etmeniz ve sürekli olarak baştan almanız yıl boyunca konuların size nankörlük etmesine ve unutmanıza engel olacaktır.
Yıllık, aylık, haftalık ya da günlük fark etmeksizin aslında planlamalarınız bir hedef doğrultusunda yapılacak planlamalardır. Bu planlamaları da yine nihai hedeflerinize uygun sonuçlarla bezemelisiniz. Günün sonunda almak istediğiniz meyve için sürdürülebilen, verimli, akıcı bir program her zaman sizleri bir adım önde tutacaktır. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.