Son Durak: Öabt
Uzun bir maraton koşusu bu hafta sonu itibariyle artık son bulacak. Öncelikle umarız tüm adaylar emeklerinin karşılığını alır. ÖABT sınavı için hazırlıklar devam etmekle birlikte bazı adayların kafasında hala birtakım soru işaretleri var. Yetersiz çalıştım duygusu, diğer adayların çok iyi hazırlandıkları ama kendilerinin tam olarak hazırlanamadığı, bilgilerin sanki hafızadan uçup gittiği gibi buna benzer birçok soru zihinleri meşgul ediyor. Bu soruları incelediğimizde aslında hepsinin sınav stresinin yansıması olduğunu görebiliriz.
Sınav Sonunu Belirleyecek Olan 2 Önemli Faktör
Hazırlık sürecine baktığımızda tüm adayların benzer bir çalışma sürecinden geçtiğini, kullanılan kaynaklar, çözülen soru bankaları, denemeler vs. tüm adaylarda hemen hemen aynıdır. Tabi ki bazı noktalarda farklılıklar söz konusu olmuştur. Bu aşamada ÖABT sonucunu belirleyecek iki önemli faktör var temelde. Bir tanesi “Özgüven” diğeri ise “Sınav Yönetimi” faktörleridir.
1- Özgüven
İlk faktör sınav öncesi için önemli olan Özgüven faktörüdür. Dediğimiz gibi yapılan çalışmalarda tüm adaylarda benzer bir durum vardır. Her aday belirli bir süreçten geçti ve bu aşamaya kadar geldi. Öncelikle kendinizi bu anlamda tebrik etmelisiniz. Kendinizi kesinlikle diğer adaylarla kıyaslamayın, yetersiz çalıştım, bildiklerimi unuttum gibi olumsuz düşüncelerden uzun durmanızı öneriyorum, aksine elimden geleni yaptım, ben bu sınava hazırım, sonucu güzel olacak gibi kendinize olumlu telkinlerde bulunun. İşin doğrusu da zaten budur. Sınava rahat bir kafa ile girmek sınavı yönetebilmek, şimdiye kadar yaptığınız birikimi sınava yansıtabilmek için temel kuraldır.
2- Sınav Anı Yönetimi
Sınav öncesi geliştirilen özgüven duygusu sınav anı yönetimi için çok gereklidir. Sınav stresi dediğimiz durumu öncesinde sonlandırmak sınava girdiğinizde rahat bir şekilde sınavı yürütmenize ve başarı düzeyini en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Elbette her sınavda olduğu gibi bu sınavda da teknik ve taktik açıdan da hazır olmak önemlidir.
– Alan eğitimi kısmını öncelikli çözebilirsiniz. Bu bölüm genelde kapsamı ve sınırları belli olduğu için çalışması ve yapılması en net bölümdür.
– Soruları dikkatli bir şekilde okumalı ve anlamalısınız. Sınavda genelde kaçan sorular küçük ayrıntıların kaçmasından kaynaklı oluyor.
– Geriye dönüşlere dikkat edin. Sınavda genelde geriye yapılan dönüşlerde seçenek değiştirme işleri yapılıyor. Bu değişikliklerde maalesef doğruların silinip yanlışların işaretlenmesi olarak son buluyor.
– Sözel branşlarda süre sıkıntısı genelde olmuyor. O yüzden acele etmeden soruları net okuyarak algılamaları önemlidir.
– Sayısal branşlarda verilen süre bazen sorun olabiliyor. O yüzden sorularda takılmamaları, oyalanmadan geçmeleri önemlidir.
Tüm emek veren adayların karşılığını almaları dileğiyle ÖABT sınavında başarılar…