Tercih kılavuzu yayınlandı ve adayların tatlı heyecanı başladı. Sizlere tercihlerde yardımcı olacağını düşündüğümüz önerilerimizi paylaşıyoruz.
Tercihlerini yaparken öncelik ve beklentilerini gözeterek bir liste hazırlamalısın.
Listeyi oluştururken idealin ve gerçekte var olan durum arasında objektif bir analiz yapmalısın.
Liste hazırlarken başarı puanını değil başarı sıralamanı referans almalısın.
Tercih listeni ilk beş, son beş ve ortada on dört okul olarak üçe bölmek avantaj sağlayacaktır. (Vakıf üniversitelerinin ilk beş tercihe özel güttüğü bir politika ya da devlet üniversitelerinin farklı fakültelerde ilk beş tercihe ayrıcalıklı bir imkân verilip verilmediği göz önünde bulundurulmalıdır.)
İlk beş tercihinde idealinde olan kendi sıralamanın üzerinde ama kontenjan dahilinde yerleşebilmenin düşük de olsa mümkün olduğu okul ve bölümlere yer verebilirsin.
İkinci kısımda kesin olarak girebileceğinden emin olduğun on dört okul ve bölümü kendi içlerinde en çok istediğinden en az istediğine doğru sıralayabilirsin.
Son beşte ise olası bir problemde üstteki hiçbir tercihine yerleşememe ihtimaline karşın yerleştiğin takdirde beklenti ve taleplerini yine karşılayabileceğinden emin olduğun üniversite ve bölümlere yer vermelisin. (Mezun bir sene geçirilmek istenmediği takdirde dikkate alınmalıdır.)
Bu bölme işlemi ve sıralamayı yaptıktan sonra listenin sağlamasını yani tercih listeni araştırmayı ihmal etmemelisin. Ayrıca tercih kılavuzu detaylarına dikkat etmeli, hâkim olan eğitmenlerinden mutlaka destek almalısın.
Araştırmanı yaparken dikkat etmen gereken konuları başlıklarla listeleyerek somutlaştırmalısın. Bu başlıklar;
Üniversitenin bulunduğu şehrin yaşam olanakları,
Tercih edilen fakültenin bulunduğu konum,
Kampüs imkanları ve fiziki durum,
Tercih edilen bölümün akademik kadrosu,
Bölümün iş olanakları,
Üniversitede yan dal, çift anadal gibi programların varlığı,
Erasmus, Farabi, Mevlâna gibi değişim programlarının varlığı,
Burs, staj, yurtdışı olanakları,
Sosyal yaşam alanına verilen öncelik ve öğrenci kulüpleri,
Son olarak önerilen listende kesinlikle okumak istediğin ve mutlu olacağını düşündüğün şehirler, üniversiteler, bölümlere yer vermelisin. Ayrıca bütün tercih listeni doldurmak gibi bir zorunluluğun olmadığını da unutmamalısın.
Herşey gönlünüzde olsun.