ÖABT Sürecini En Verimli Şekilde Nasıl Planlayabiliriz? Genel Yetenek Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavını geride bıraktınız. O an en iyisini yapmaya gayret ettiniz, elinizden geleni yaptınız ve ilk sınav bitti. Şimdi sırada ÖABT var. Peki kalan sürede ÖABT’yi en verimli şekilde nasıl planlayabiliriz?
1- GYGK ve EB sınavını an itibariyle düşünmeyi bırakın.
Türkçe çok zordu, Matematikte son 10 soruyu göremedim, Güncele bakamadım, Eğitim Bilimlerini yetiştiremedim… vb. söylemlerden artık uzak durmanızı öneririz. Bu düşünceler size hiçbir şey kazandırmaz. Şu an sadece alana yoğunlaşma zamanı.
2- Bu kadar az netle ÖABT beni kurtarmaz diye düşünmeyin.
ÖABT’nin önemi diğer sınavlardan çok daha yüksek unutmayın. Ayrıca standart sapmanın da önemini hatırlamanızı öneririz. Sizin yapamadığınız testlerde, sorularda belki de herkes zorlandı. Net ortalamalarını bilmeden kendi netimize iyi ya da kötü demek doğru olmaz biliyorsunuz.
3- ÖABT’de Son Bir Tekrar Zamanı
ÖABT için eksikleri kapatabileceğiniz çok kritik bir zaman zarfına sahipsiniz. Şu an yapacağınız tüm tekrarlar bilgilerinizi tazeleyecek ve unutmanıza fırsat kalmadan sınava girmiş olacaksınız. Eksik gedik ne varsa detaylı bir tekrarın tam zamanı!
4- Günde 2 adet ÖABT denemesi çözmek hiç fena bir fikir değil
Alanın toplamda 75 soru olduğunu düşündüğümüzde 2 hafta boyunca günde 2 adet deneme çözmenin hiçbirinize zor gelmeyeceğini düşünüyoruz. Bu denemelerin de ayrıntılı analizlerini yaparsanız artsın netler, gelsin atamalar…
5- Alan Eğitimi Okumaları Yapabilirsiniz
Alan eğitimi tüm ÖABT branşları için önemli bir ağırlığa sahip. Hele branşınız İngilizce ya da Sınıf Öğretmenliği ise getirisi çok daha yüksek. Alan eğitimi için yapacağınız çalışmaların ve alan eğitimi okumalarının bu dönemde olması da çoğu adayın netlerini artırabilmesi için önemli bir fırsattır. Günde en az 1 saatinizi buna ayırmaktan hiçbir şey kaybetmezsiniz ama çok şey kazanırsınız emin olun.
6- Çıkmış Sorulara Bakmadan Sınava Girmeyin
Günde 2 deneme çözerken birini özgün bir yayından birini ise çıkmış sorulardan çözebilir ya da her ikisini de çıkmış sorulardan çözebilirsiniz. Çıkmış sorular bize sınavda nasıl soruların gelebileceğine yönelik ipuçları verir. Bu sebeple en son çözülen soruların çıkmış sorular olması yine muhatabınız olan ÖSYM’yi en tanıdık şekilde sınava girmenize olanak sağlar.
İlk sınav oturumları nasıl geçmiş olursa olsun şunu unutmayın ki farkı meydana getirecek asıl oturum ÖABT oturumudur. Alanda yapacağınız netler altın değerindedir ve bu netler atanmanızı sağlar. Şimdi geçmişi değil geleceği düşünme zamanı, geriye değil ileriye bakma vakti. Nasıl geçtiyse geçti ilk sınavlar. Şimdi önümüzde çok daha önemli alan sınavı var. ÖABT’nin hepsinden çok daha iyi geçmesini diliyor, sınavınızda yürekten başarılar diliyoruz.
Farklı Uzem Rehberlik Birimi