TYT-AYT Hakkında Her Şey
Bir önceki yazımızda genel kapsamda YKS hakkında bilgiler verirken sizlere Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT)’nin detaylarını da bir sonraki yazımızda anlatacağız sözünü vermiştik. Haftamızın konusu tüm detayları ile TYT ve AYT…
Geçen yazımızda da bahsettiğimiz üzere TYT alan fark etmeksizin tüm öğrencilerin sorumlu olduğu bir sınav türü ve YKS’nin ilk ayağı. AYT ise alanlara göre ayrılan, herkesin kendi bölümleri özelinde çözdüğü bir sınav olarak ikinci sorumlu olduğunuz alan.
Eğitimde sınav türleri pek çok sınıflandırmaya tabii tutulabilirken hız ve güç testleri olarak karşımıza çıkan sınavlar mevcut. ÖSYM’nin üniversitelere giriş yaparken uyguladığı YKS’yi de TYT ve AYT olarak ayırdığımızda TYT için hız, AYT için güç testi diyebiliriz.
Hız testleri genel itibariyle soru sayısının süreden daha az olduğu fakat çözülmesi zaman alan muhakeme yani yorum sorularından oluşurken, güç testleri daha çok sürenin yeterli fakat bilmeden işaretlemenin zor olduğu yani bilginin sınandığı testler olarak ele alınıyor. Bu bağlamda TYT bir hız testi, AYT bir güç testi olarak karşımıza çıkıyor.
TYT, 9 ve 10. Sınıfta öğrenciler henüz alan seçmeden evvel işledikleri tüm dersler ve tüm konuları içeriyor. 120 soruluk testin 40’ar sorusu Türkçe ve Matematik. Kalan 40 sorunun 20 soruluk kısmı sosyal bilimler testi, diğer 20 soru ise fen bilimlerinden oluşuyor.
Sosyal bilimler testi içindeki dersler ve soru dağılımları;
Tarih: 5 soru Coğrafya: 5 soru Felsefe: 5 Soru Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 5 soru
Fen bilimleri testi içindeki dersler ve soru dağılımları;
Fizik: 7 soru Kimya: 7 Soru Biyoloji: 6 Soru
Ek olarak sayısal, sözel, eşit ağırlık ya da dil bölümü fark etmeden sınav hesaplanırken soruların işaretlenme durumlarına göre ağırlıkları Türkçe ve Matematik testinde %33, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testinde %17 olarak ele alınıyor.
AYT’de tüm bölümlerin dersleri tek bir kitapçıkta toplam 160 soru olarak sunuluyor fakat öğrencilerin kendi alanlarından sorumlu oldukları düşünüldüğünde kitapçıktaki 80 soruyu cevaplamaları bekleniyor. Sınav; Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi olarak dörde ayrılıyor. Her bölüm 40 sorudan oluşuyor. Üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerini tercih etmek isteyen öğrencilerden;
Sayısal bölümler için Matematik ve Fen Bilimleri Testi’ni,
Eşit ağırlık bölümleri için Matematik ile Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 Testi’ni,
Sözel Bölümler içinse Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 Testi ile Sosyal Bilimler-2 Testi’ni cevaplandırmaları bekleniyor.
Bu da öğrencileri genel toplamda 80 sorudan sorumlu hale getiriyor ve 80 soru için verilen süre 180 dakika yani 3 saat. Başta da belirttiğimiz üzere AYT bir güç testi olmasından kaynaklı verilen süreden ve muhakemeden ziyade bilgi ağırlıklı bir sınav. Burada konular ve soruların içerikleri daha çok 11. Sınıf itibariyle alan seçiminden sonra alınan derslerin kazanımlarını içeriyor. Yani genel yoğunluk 11 ve 12. Sınıf konuları üzerinde. Fakat AYT içerisinde yine TYT kazanımlarına ve muhakeme içerikli sorulara yer veriliyor.
AYT branş ve soru dağılımları ise şöyle;
Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler-1 Testi:
Türk Dili ve Edebiyatı: 24 Soru Tarih: 10 Soru Coğrafya: 6 Soru
Sosyal Bilimler-2 Testi:
Tarih: 11 Soru Coğrafya: 11 Soru Felsefe Grubu: 12 Soru (Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık)
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 6 Soru
Fen Bilimleri Testi:
Fizik: 14 Soru Kimya: 14 Soru Biyoloji: 14 Soru
Matematik Testi: 40 Soru
Katılacağınız sınav hakkında bilgi sahibi olmanız, sınavı tanımanız sizlere çalışmalarınızda yol gösterici olacaktır. Sınavı her yönüyle tanımak için bizi takip etmeye devam edin.