Yks (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) Nedir?
İdealinizdeki yaşama ulaşmak, belki de çocukluk hayalinizi gerçekleştirmek için gireceğiniz yolda atacağınız ilk adım… YKS!
Vize ve final haftalarında sabahlayacağınız, özgürce adımlar atacağınız, yeni deneyimler edineceğiniz, belki de hiç görmediğiniz bir şehirde yıllarınızı harcayacağınız, kendi hayatınızın pusulasını tam anlamıyla elinize aldığınız üniversite yılları… Kendinizi keşfedeceğiniz bu yıllara sağlam bir adım atmak için lise hatta ortaokul yıllarından itibaren çalışmaya başlıyorsunuz.
Bu çalışmaların karşılığını görebildiğiniz nokta ise YKS yani “Yükseköğretim Kurumları Sınavı” sonrasında şekilleniyor. Bu yazımızda 2024 Farklıları için YKS’yi anlatmak akıllardaki sorulara biraz olsun cevap verebilmek istedik.
Peki nedir bu YKS?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı, YKS, Türkiye’de ön lisans ya da lisans programlarına kayıt yaptırmak isteyen öğrencileri kapsayan genel bir sınavdır. Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okulları) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.
2018 itibariyle “YGS-LYS” yerine uygulanmaya başlayan YKS toplam 2 oturumdan oluşmaktadır.
Bu oturumlardan ilki “Temel Yeterlilik Testi-TYT” diğer oturum ise “Alan Yeterlilik Testi-AYT” adı veriliyor. Yabancı dil bölümü okuyan öğrenciler için ise AYT’den farklı olarak “Yabancı Dil Testi-YDT” ye katılım sağlıyorlar.
Daha önceki sistemlerden farklı olarak bu oturumlar birbirini takip eden günlerde yapılıyor. TYT’de daha çok 9 ve 10. Sınıf konularını kapsayan soyut muhakeme temelli sorular hazırlanırken AYT’de ise 10. Sınıfın sonunda seçmiş olduğunuz alanlara göre TYT’ye göre daha bilgiye dayalı sorularla karşı karşıya kalıyorsunuz.
TYT’de toplam 120 soru varken süre 165 dakika, AYT’de toplam 160 soru varken süre 180 dakika olarak karşımıza çıkıyor. YDT ise toplam 80 soru ve 120 dakikadan oluşuyor.
Bu iki sınavın branş bazlı detaylarından, katsayılarından ve ne gibi işlevleri olduğundan önümüzdeki yazılarımızda bahsedeceğiz. Fakat YKS kapsamında da şunu bilmek gerekiyor ki TYT, AYT’nin ön koşulu.
Yani yalnızca AYT’ye katılım sağlayarak herhangi bir ön lisans ya da lisans bölümüne kayıt yaptırmak mümkün değil.
Yalnızca TYT’ye giriş yaparak üniversitelerin 2 yıllık bölümleri olarak adlandırdığımız ön lisans programlarına ya da açık öğretim programlarına adaylar tercihte bulunabiliyor.
Lisans programları için ise hem TYT hem AYT ya da YDT’ye girmek gerekiyor.
Daha önceki dönemlerden farklı olarak 2022 yılı itibariyle üniversitelere giriş için yapılan bu sınavda artık baraj puanı bulunmuyor.
Fakat bu durum “o zaman her üniversitenin her bölümüne giriş yapabilirim.” gibi bir algı oluşturmasın. Baraj kalktığı halde hala açıkta kalma durumu da söz konusu. Bunun temel sebebi ise her bölümün kendine ait bir kontenjanının bulunması ve adayların birbirine bağlı bir değerlendirmeye tabii tutulması.
Aynı zamanda bazı bölümlerin baraj puanından bağımsız olarak özel isteği olan sıralamalar mevcut. Örneğin tıp, mühendislik, hukuk vs. gibi pek çok bölümde TYT için minimum bir sıralamada olmak gerekiyor.
Bu gibi detayları öğrenmek istiyorsanız bizi takipte kalın ve YKS’nin tüm detaylarını bizimle keşfedin.