Son 100 Metreye Girerken Başarı İçin 6 Önemli Faktör
Sürecin bu aşaması adayları zaman zaman strese sokmakla birlikte aslında bir yandan hazırlıkların bitişi ve beklenen zamanın gelmesi açısından motive edici olması gereken bir dönemdir. Hem dönemi değerlendirmek hem de önümüzdeki zamanı değerlendirmek adına önerilerimizi sunalım.
1- Süreci Objektif Değerlendir
Dönemdeki stres katsayısının artmasının temel nedeni adayların kafasından geçen olumsuz düşüncelerin varlığıdır. Özellikle sınav sonrasına ilişkin olarak geliştirilen düşünceler (ki genelde olumsuz yönde olur) fazlaca kaygıya neden oluyor. Bu noktada yapmanız gereken yaşadığınız hazırlık sürecini bir başkasının gözünden bakar gibi objektif olarak değerlendirmenizdir. Bunu yaptığınızda aslında ne kadar çok iş başardığınızı, birçok konu, ders ile mücadele ederek bu aşamaya kadar geldiğinizi görecek ve aslında olumsuz düşünceler yerine tersine daha çok motive olmanız gerektiğini fark edeceksiniz.
2- Heyecan Kontrolü Sizde Olsun
Aylardır emek verilen bir uğraşın sonlarına yaklaşırken heyecan hissetmek çok normal bir durumdur. Burada önemli olan ise heyecan seviyesinin artmasına izin vererek strese dönüşmesine izin vermektir. Heyecan duygusu motive edici bir duygudur ama kontrolün sizden çıkmasına izin vermeyin.
3- Deneme Ağırlıklı Programa Geçiş Yap
Temmuz ayı itibariyle artık her gün kendi saatinde deneme yapmaya başlamalısınız. Her deneme asıl sınava hazırlık anlamında prova niteliğindedir. Provaları ne kadar özenli yaparsanız asıl sınavda o kadar rahat edersiniz. Denemeler bittikten sonra analizini yaparak eksik gördüğünüz noktaları hızlı bir şekilde gidermeye bakın.
4- Sınav Günü Yaşantısı
Denemeleri kendi saatinde yapmak önemli olduğu kadar bütün olarak sınav günü yaşantısı moduna geçmek önemlidir. Uyku ve beslenme düzenini sınavına uygun olarak düzenlemeli ve temmuz ayı itibariyle bu yaşantıya geçmelisiniz. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak sınav hazırlığını yapmalısınız. Sınav günü farklı bir şey yaşamamak için şimdiden o güne uygun olarak gününüzü düzenlemeniz heyecan seviyenizin de normal düzeyde kalmasını sağlayacaktır.
5- Alan Çalışmasını Azaltabilirsiniz ama Bırakma
Çoğu aday bu zaman diliminde alan çalışmasını bir kenara bırakmak gibi bir fikre kapılıyor. Arkadaşlarınızdan, sosyal medya ortamlarından vs. bu tip şeyler görebilirsiniz. “zaten 15 gün alan için zamanım var şimdilik dursun” gibi yanlış bir söylemle hareket etmeyin. Alan çalışması için ayırdığınız süreyi azaltabilirsiniz fakat gün içinde mutlaka zaman ayırmalısınız.
6- Sadece Hedefe Odaklan
Bu süreçte pek çok aday çevresinden, sosyal medya gruplarından etkilenip kendi çalışmasını yetersiz görüyor, başka kişiler ile kendini kıyaslıyor, yaptığı çalışmanın yanlış olduğu gibi anlamsız bir düşünceye kapılıp odağını dağıtabiliyor. Son dilimde tabiri caizse güdümlü füze gibi sadece hedefe odaklanmalı ve hiçbir şeyden etkilenmeden bu hedefi gerçekleştirmek için tüm enerjinizle çalışmaya devam etmelisiniz.
Gözünüzü hedeften ayırmayın, güzel günler yakındır…