Sınav Yaklaştıkça Artan Stresle Nasıl Baş Edilir? KPSS’ye ortalama 40 gün kadar bir süre kaldı. Kalan süre azaldıkça da sınava hazırlanan öğrencilerde stres ve kaygı artmaya, çalışmalarda isteksizlik oluşmaya başladı. Peki stres ve kaygıyla baş ederek çalışmaları daha verimli bir hale getirmenin yolları yok mu? Gelin adım adım sınav stresiyle başa çıkmanın yollarını ele alalım.
Yetersizlik Hissinden Kurtulun
Ya çalışmalarım deneme çözmek için yeterli değilse? Ya kazanamazsam? Ya süreyi yetiştiremezsem?.. Tüm bu ve benzeri düşünceler sınava hazırlık sürecinde sıklıkla aklımıza gelir. Ama bunları düşünmenin bize hiçbir faydası olmadığı gibi aksine zararı vardır. Bu hislerin hiçbirinin gerçekçi olmadığını, sınav anına kadar sınavı kazanıp kazanmayacağınızın belli olmadığını kendinize kabul ettirmeniz gerekir.
Olumsuz Düşüncelerin Yerini Olumlulara Devredin
Sınav stresi yaşamayan öğrencilerin bile sınava hazırlık sürecinde kurdukları olumsuz cümleler ile kendilerini strese soktukları sıklıkla gözlemlenmiştir. Bu olumsuz cümleler süreç boyunca zihnimize olumsuz mesaj göndererek başarısızlık elde etmekten başka hiçbir işe yaramaz. Aklınıza gelen her olumsuz cümleyi olumluya çevirerek bu alışkanlıktan kurtulabilirsiniz. Örneğin ‘’deneme netlerim bir türlü artmıyor’’ yerine ‘’deneme sonrası doğru analiz yaparak netlerimi artırabilirim’’ demek daha sağlıklı olacaktır.
Sınavın Çok Zor Olacağı Düşüncesini Zihninizden Çıkarın Evet binlerce kişiyle yarıştığımız bir sınava hazırlanıyoruz doğru ama bu sınav kesinlikle çok zor değil.Sınavın çok zor olduğu düşüncesi tam anlamıyla öğrencilerin ortaya çıkardığı bir efsane aslında. KPSS istikrarlı çalışan her öğrencinin kazanabileceği zorlukta bir sınav. Ama uzun soluklu bir çalışma süreci gerektirdiği için bu istikrarı koruyabilen öğrenci sayısı oldukça az. Bu sebeple de öğrencilerin çoğu için zor bir sınav olarak adlandırılmakta. İstatistiklerden gidecek olursak KPSS’nin yalnızca %10’u çok zor, %20’si ise zor sorulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %70’ini ise; çok kolay, kolay ve orta düzey sorular oluşturmaktadır. Yani sınavın tamamının çok zor olması istatistiksel olarak da mümkün değil.
Stresli Anların Kurtarıcısı Nefes Egzersizi
Stresli hissettiğiniz her anda uygulayacağınız doğru nefes egzersizi de stresi azaltmak için yapılabilecek en sağlıklı aktivitelerden biridir. Bu egzersizi yaparken psikolojik olarak da hazır hissetmek çok önemlidir. Yaklaşık 2 dakika boyunca önce tüm nefesinizi verdikten sonra 2 birim zamanda ciğer kapasitenizin tamamını dolduracak şekilde nefes alarak, 4 birim zamanda bu nefesi tutup 2 birim zamanda nefesin tamamını vererek egzersizi tamamlayabilirsiniz. Her nefes verişinizde stresten arındığınızı, olumsuzluklardan kurtulduğunuzu düşünüp; her nefes alışınızda olumlu duygularla dolduğunuzu hissederseniz nefes egzersizi boyunca da maksimum faydayı alabilirsiniz.
Sınav stresiyle baş etmenin yollarından bahsederken tamamen stressiz ve kaygısızlıktan söz etmediğimizi de belirtmekte fayda var. Her ne kadar aşırı stres öğrenmeyi zorlaştırıp bildiklerimizi hatırlamamızda güçlük yaratırsa, hiç stresin olmaması da motivasyonu düşürür ve harekete geçmekte zorlanmamıza sebep olur. Unutmayın ki yeteri düzeyde olan stres ve kaygı sizi hedefinize daha kısa sürede ulaştırır. Yeter ki dozunu aşıp kendinize zarar vermenize sebep olmasın. Stresi ve kaygıyı yöneterek kalan süreçte maksimum verimi aldığınız bir hazırlık süreci dileriz.