Tekrar mı yapmalıyım, deneme mi çözmeliyim?
Sınava sayılı günler kala adayların kafası da heyecandan kaynaklı olarak biraz karışık olabiliyor. Bu dönemde konular genelde bitmiş durumda ya da son demlerinde artık. Bundan sonraki çalışmaların nasıl yürütülmesi gerektiği konusunda adaylardan sıkça sorular gelmekte. Hem dersleri tekrar etmek isteği hem de bir yandan deneme periyoduna başlama düşüncesi arasında kararsız kalabiliyorlar. Hangi sırayla yapılması gerekiyor, önceliği neye vermek gerekiyor gibi karmaşa var.
Aslında burada kafa karışıklığı yaratan şey bu iki çalışmanın bir sıraya göre yapılması gerektiği düşüncesidir. Halbuki bu iki çalışma eş zamanlı olarak ve gün içerisinde yapılacak bir planlama ile birlikte yürütülmelidir. Bir sıraya göre yapılması gerektiği ya da birisini tercih etmek gerekliliği diye bir zorunluluk yoktur.
Haziran ayında bu iki çalışmayı birlikte nasıl yürütmek lazım ve neler yapabilirsiniz, bununla ilgili önerilerimize geçelim.
Tekrar Nasıl Yapılabilir?
Bu kapsamda yapılacak tekrarlar genel çerçevede ve öze dönük olmalıdır. Uzun tekrarlar ya da dersleri başa alarak yapılacak geniş tekrarlar zaman kaybından öteye gitmez.
– Tekrarlarınızı notları okumak şeklinde yapmanız genel çerçeveyi görmek ve bilgiyi tazelemek adına yeterlidir. Yapacağınız denemeler, soru çözümlerinden sonra analizlere göre eksik gördüğünüz kısımlar varsa bunların nokta atışı tekrarını yapmanız daha etkilidir.
– Genel tekrar için soru çözüm videoları kullanabilirsiniz. Özellikle geçmiş yıllarda çıkmış olan sınav sorularının analizli çözümlerinin yer aldığı videolar çok yarar sağlayacaktır.
– Son dönemde yapılan kamp programları da yine tekrar yapmak amaçlı olarak yararlı olacaktır. Belirli bir sistem dahilinde yapılan bu çalışmalar faydalıdır.
– Coğrafya dersi için harita incelemek, vatandaşlık ve tarih derslerinde kavram haritaları incelemek hızlı ve kalıcı tekrar sağlayacaktır.
Deneme Sınavı Periyotları Nasıl Olmalı?
Deneme sınavı çözmek önümüzdeki zaman dilimi için en önemli iştir. Soru pratiğinin geliştirilmesi, süre kontrolü ve strateji geliştirmek için bol bol deneme yapılmalıdır.
– Denemeler sınav saatine uygun olarak yapılırsa çok daha etkili olur.
– Farklı yayınlardan karışık şekilde deneme çözmek bakış açısını genişletmek için önemlidir.
– Geçmiş yıllarda çıkan sorular bir de deneme formatında çözülmelidir.
– Deneme sonrası mutlaka analizi yapılarak bilgi eksikleri varsa giderilmelidir.
– Sınav yönetimi anlamında çalışmalar yapılmalı, farklı akışlar denenerek en uygun yöntem kullanılmalıdır.
– Süre kontrolünü sağlamak adına çalışmalar yapılmalı, sınavlar süre tutularak çözülmeli ve ortalama bir testte harcanan zaman hesaplanarak en uygun süreler tespit edilmelidir.
Çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.