Zor bir yılın, zor olayların ardından her şeye rağmen yolumuza devam ettiğimiz bir sınav yolculuğunun sonuna yaklaşıyoruz. Çalıştığımız bildiğimiz konuların cebimizde kaldığı, “ikinci döneme halledebilir miyim acaba?” sorularını sorduğumuz sırada aslında 12. Sınıfın yoğun bir kazanım dönemi olan 2. Dönemi ve Alan Yeterlilik Testi’nin pek çok konusunun iptal edilmesi ile pek çoğunuzun kalan süreçte çalışma alışkanlıkları değişmiş olabilir. Sınava tam bir ay kalmış durumda… Stresin, kaygının, belli başlı yapabildiğiniz konularda ani bir gerilemenin, netlerdeki dalgalanmaların zirve yaptığı günler sizlerle olabilir. Fakat çalışmak için hala zamanınız olduğunu unutmayarak hareket etmelisiniz. Çalışmak diye nitelendirdiğimiz durum hepimiz için farklı olabilir fakat ve sıfırdan başlamak, her şeyi baştan almaya çalışmak gibi bir sistemle ilerlemek çok sağlıklı olmayacaktır. Sınava kalan süreç içerisinde nasıl verimli geçirebileceğinizle ilgili Farklı Uzem Rehberlik Birimi’nden size birkaç ipucu geliyor!Deneme analizlerine çok iyi odaklanmalısınız. Bu analizler sonucunda eksik olduğunuz noktaları doğru tespit ederek onlara yoğunlaşmalısınız. Dipnot: Yoğunlaşacağınız eksiklerin daha önceki yıllarda ne kadar ve ne sıklıkla sorulduğunu mutlaka inceleyerek bu analizleri yapın.
Eksikleri kapatmak istediğiniz noktada tabi ki bütün konulara hakim olmaya çalışın fakat analizlerinizde çok fazla konuda eksik olduğunu görüyorsanız ağrılığı ve önceliği soru sayısının yoğun olduğu konulara verin. Bu noktada branşların soru dağılımlarını iyi bilmek gerekir.
2023 yılında iptal edilen konuların Covid-19 süreci sebebiyle 2020 senesinde de iptal edildiğini biliyoruz. Özellikle AYT kısmında çıkmış sorularla ilgili çalışmalar sürdürürken konuların iptalini göz önünde bulundurmakla beraber 2020 yılını referans alın. Yani çıkmış denemeler çözerken ağırlık vereceğiniz sınav senesinin 2020 olduğunu unutmayın.
Düşünerek değil, yaparak vakit kaybedin! Evet yanlış duymadınız. Genel itibariyle günü, haftayı ya da kalan zamanı planlarken düşünülen zamanda öğrencilerin pek çoğu vakit kaybı yaşar. Siz de bu kayıp yaşayan ekiptenseniz ve masa başına plan yapmaktan geçemiyorsanız kendi planınızı ders çalışmaya başlayarak uygulamaya koyun. En azından yapmaya başlamış olmakla gelen motivasyonla devam edebileceğinizi bilin.
Masa başına plansız bir şekilde geçmeyi önermedik fakat başlangıçla ilgili verebileceğimiz en iyi taktik geçmiş yılların paragraf ve problem sorularını bu bir ayda günlük bir rutin için ideal diyebiliriz. Bugüne dek çıkmış soruları hiç çözmediyseniz kalan zaman bunları eritmek için çok uygun. Çözmüş olsanız bile naçizane tavsiyemiz tekrar etmeniz. Çünkü ÖSYM özellikle Türkçe’de paragraf sorularını kendi tarzında bir dille yazar ve yayınevlerinin sorularından bile daha faydalıdır. Aynı zamanda problemlerde de senaryoyu değiştirerek aynı süreci işlettiği pek çok örnekle karşılaştık geçmiş yıllarda.
Öğrenemediğiniz konular olduğunu hissettiğiniz noktada öğrenme stili ve tekniğinizi değiştirin. Örneğin sessiz bir okumanın iyi gelmediğini düşünüyorsanız tekrar etmek istediğiniz konuyu bir de sesli okumayı deneyip kalıcılığı arttırın.
Konu tekrarlarınızı soru çözerek ve doğru bile olsa soru çözümlerini okuyarak ilerleyin. Bu zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
Toplu bir soru çözümü ve konu anlatımları için konu bazlı çıkmış sorular kitaplarına ve özellikle branş denemelerine yönelin.
Bu bir ay içerisinde haftada en az 2 TYT ve AYT denemesini kendinize görev edinebilirsiniz. Özellikle sınav günü ve saatini baz alarak bir hazırlık yapın ki sınava kalan sürede sınavı prova etmeye başlamış olun.
Uyku, beslenme ve günlük rutinlerinizi sınava göre düzenlemeye başlayın. Zaman geldiğinde bu noktalarda zorluk çekmek istemezsiniz. Unutmayın ki başarıya giden yolda fizyolojik ihtiyaçlar akademik çalışmalar kadar önemlidir!