“Bildiklerimi Unutmuş Gibi Hissediyorum”
KPSS, YKS, DGS ve diğer sınavlar. Hemen herkes bu sınavlardan birkaçına giriyor. Hayatımız boyunca girdiğimiz birçok sınav oluyor ve elbette bir sınav varsa haliyle her sınav hazırlık sürecinde de adayların yaşadığı psikolojik faktörler de kaçınılmaz olarak bu süreçlerde yerini alıyor. Sınav yaklaştıkça adaylarda sürecin getirdiği heyecan katsayısında biraz artış oluşur, bu durumda beraberinde stres ve devamında zincirleme şekilde panik hallerine sebebiyet verir. Sınav hazırlıkları yolunda gitmesine rağmen kafalardan birçok soru işareti geçer. Bu dönemde en çok duyduğumuz cümleler ise “Çalıştım ama sanki hiçbir şey bilmiyorum”, “Bildiklerimi unutmuş gibi hissediyorum” gibi çok tipik cümlelerdir. Elbette böyle bir durum gerçeklikte yok. Aylardır yapılan çalışmaların bir anda hafızadan silinmesi, unutulması diye bir şey söz konusu olamaz. Adayların yaşadığı bu durum tamamen psikolojiktir. Neden böyle bir duygu durumu yaşanıyor, zihnimiz neden bize oyun oynuyor, gelin bilinçaltımızı biraz yoklayalım ve soru işaretlerimizin nedenlerini inceleyelim.
Öncelikle bu düşüncelerin oluşması çok normaldir. Normal olmayan ise bu düşüncelere kapılıp süreçten uzaklaşmak, çalışma düzenini bozmaktır. Şimdiye kadar birçok ders ve konuya çalıştınız. tabiri caizse zihniniz şu an bilgi çorbasına döndü. Biraz tarih, biraz coğrafya, eğitim dersleri serpiştirdik, tuzu eksik olmasın diye biraz da alan katınca mideye yararlı, beyin yakan bir karışım oldu.
Buraya kadar sorun yok aslında. Her şey olması gerektiği gibi ilerliyor. Biraz heyecan olması gayet normal hatta dikkat ve motivasyon açısından gereklidir. Sorun şurada başlıyor: Bu kadar bilginin anlık hafızada hazır olmasını beklemek.
Sınav yaklaştıkça “acaba yapabilecek miyim?”, “ya olmazsa” gibi soru işaretleri sizleri doğal olarak şimdiye kadar çalışıp edindiğiniz bilgileri kontrol etmeye zorlar. Bu kadar çok bilginin anlık hafızada hazır olması da mümkün olmadığı için unutmuş gibi hissedersiniz. Oysa unuttum diye düşündüğünüz bilgiyi soru üzerinde gördüğünüzde çağrışım yoluyla hatırlarsınız. Çoktan seçmeli bir sınava gireceğinizi unutmayın. Çoktan seçmeli sınavlar çağrışım ve hatırlama üzerine kurgulanmış sınavlardır. Seçenekler bilgiyi uzun süreli bellekten çağırmak için ipucu konumundadır. Anlık olarak aklınıza gelen bir sorunun cevabını hatırlayamamanız ya da zihninizi yoklarken bir bilgiyi hatırlamakta güçlük çekmeniz çok normaldir. O kadar bilgi arasından aradığınız bilgiyi çekip çıkarmak zordur. Ama işte test usulü sınavlar o aradığınız bilgiyi aradan çekip almanız için size ipuçları sunar ve siz seçenekleri gördüğünüzde cevabı uzun süreli bellekten çağırabilirsiniz.
“Unuttum” ifadesi sadece beynin bilgiyi hafızada ararken sizde yarattığı duygu yansımasıdır. Beyin bir kütüphaneci gibi sakin bir şekilde bilgileri uzun süreli belleğe istiflerken sizler sanki her şey birbirine karışıyor gibi algılıyorsunuz. Oysa beyin her bilgiyi kendi bilgi raflarında ihtiyaç duyduğunuz anda çağırmak üzere hazırladı. Sınav günü gereken bilgiyi sizlere mutlaka sunacaktır.