Sınav Konsantrasyonu Ve Çalışmayı Sürdürebilmek
Sınav hazırlığının önemli dönemlerinden birisi de nisan-mayıs aylarıdır. Bu dönem hazırlık süreçlerinde yaşanan ikinci kırılma dönemidir. Daha önceki yazımızda şubat aylarında adayların yaklaşık %20 civarında kısmının süreçten koptuğunu, çalışmayı tamamen terk ettiğini belirtmiştik. Şubat ayında kopma sinyali veren pek çok adayın ise bu aylarda süreçten koptuğuna geçmiş dönemlerde sıkça rastladık. Bunun olayın birkaç nedeni var. Bunlardan bazılarına değinecek olursak:
Sürecin Getirdiği Yorgunluk
Uzun hazırlık süreçlerinde yaşanan yorgunluk durumu çok olağandır. Aylardır süren ders çalışma temposu adayların yorulmasına yol açar. Yorgunluk beraberinde isteksizlik, bıkma, sıkılma gibi haller yaratır. Burada yaşanan sorun enerjinin verimli kullanılmamasından kaynaklı olmaktadır. Enerjinin sürece yayılmadan kısa bir sürede tüketilmesi durumu adaylarda isteksizlik halinin temel nedenidir.
Hedeften Uzaklaşma
Her hazırlık süreci bir amaç doğrultusunda başlar. Herkese göre bu amaçlar değişkenlik gösterir. Sınavda başarılı olmak ise bu amaçları gerçekleştirmek için aslında bir araçtır. Bu motivasyonla başlayan hazırlık süreci bir süre sonra adayların sürece kapılıp asıl hedeften uzaklaşmalarına yol açabilir. Sınavda başarılı olmanın kendisi başlı başına bir amaç haline gelebilir. Böyle olması durumunda haliyle sürecin başındaki asıl amacın unutulması adayların motivasyon düşüklüğüne yol açar.
Mental Hazırlığı İhmal Etmek
Adayların hazırlık süreçleri genelde bilgisel hazırlık üzerine oluyor. Ders çalışma, konuları bitirme, soru çözüm vs. gibi işin bilgi kısmına yoğunlaşır genelde adaylar. Oysaki en az bilgisel hazırlık kadar önemli olan, hatta sınava yaklaştıkça bilgisel hazırlıktan daha önemli hale gelen bir psikolojik hazırlık kısmı var. İşte pas geçilen ya da göz ardı edilen psikolojik hazırlık bu dönemlerde adaylarda sürecin getirdiği stresle başa çıkamama gibi durumlara yol açıyor.
Dönemde oluşan tüm bu durumlar adayların kendine olan güvenlerinde azalmaya, sınavda başarısız olma duygusuna yol açabiliyor. Belki birçok aday şu an “acaba olmayacak mı?”, “ya başaramazsam”, gibi birçok soru işareti ile uğraşmak zorunda kalıyor. Bu sorularla boğuşan adaylar süreçten koparak sonuca odaklı bir düşünce yapısına bürünüyorlar.
Adayların süreçten kopmamak için;
– Düşüncelerini gözden geçirmeleri ve kendilerini çalışmaktan alıkoyan düşüncelerden uzaklaşmaları
– Sürecin başında kendilerini sürece motive eden amaçlarını yeniden hatırlamaları
– Enerjilerini dikkatli kullanarak, dinlenme ve deşarj olma zamanlarını kullanmaları
– Mental hazırlık anlamında kendilerine olumlu telkinde bulunarak özgüvenlerini korumaları
Oldukça önemlidir. Süreçte aslolanın istikrarlı olmak olduğunu unutmayın. Başarılı olmak için kendinize güvenmeli, hedefinize inanmalısınız.