Şubat Sendromuna Dikkat
Sınava çalışmaya başlanılan zaman düşünüldüğünde sınav hazırlığının üçte birlik kısmını tamamlamış bulunuyoruz. Hatta hazırlığa erken başlayanları düşünürsek beş aylık bir kısmı bitirmiş olanlar var. Haliyle yavaş yavaş yorgunluk, sıkılma halleri baş gösterebilir. İşte bu dönemde dikkat edilmesi gereken bir duruma değinmek istiyorum. Ocak-Şubat ayları içerisinde sınav adaylarının %15-20 civarında bir kısmı ders çalışmayı tamamen bırakırlar. Sanki sınav olmuş bitmiş ve başarısız olmuşlar gibi bir ruh hali ile hareket ederek çalışmaktan uzaklaşırlar. İşte bu durumda olan adaylar “Şubat Sendromu” yaşamaktadırlar.
6 Ay Daha …..
Bu sendromu yaşayan adayların kafasında “6 ay kaldı” cümlesi geçer sık sık. Bu durumun altında yatan neden genelde süre baskısıdır. Sanki yeterli zaman kalmadığını, yetersiz çalışma yapıldığını, konuların yetişmeyeceğini düşünürler. İşte bu sürenin az kaldığı düşüncesi adayları panikletmekte, çalışma disiplininden kopararak bir süre sonra tamamen bırakmaya yol açmakta. Aslında bu noktada doğru ifade şöyle olmalıdır: “6 ay daha var.” Gerçekten de doğru yaklaşım budur çünkü önümüzde değerlendireceğimiz 6 ayımız daha var. İlk cümlemizde hazırlık sürecinin yalnızca üçte birlik bölümünü tamamladığımızı belirtmiştik. Üçte ikilik kısım ise hala devam ediyor. Adayların bu tip olumsuz ifadelerden uzak durması, çevreden etkilenmemesi kendi yararlarına olacaktır. Sosyal medya mecralarında sınava şu kadar gün kaldı gibi sayaçların varlığı da yine adayları olumsuz etkilemekte, stres yaratmaktadır. Sizlere önerimiz sizleri olumsuz anlamda etkileyen kişi yada sosyal medya mecralarından uzak durmaları yönündedir. Olumsuz düşünceleri olumlamalar yaparak stres unsuru olmaktan çıkarmalılar.
Hata Yapıyorsan Öğreniyorsun
Şubat sendromunu yaratan düşüncelerden birisi de “çalıştıkça daha çok yanlış yapmaya başladım” cümlesidir. Sanki çalışmalarının boşa gittiğini hala yanlışlarının çıktığını, verimsiz çalışma yaptığını düşünürler. Oysa ki hata yapmak öğrenme sürecinin bir parçasıdır. Öğrenme arttıkça hata da artar. Ne zaman ki konular üzerindeki hakimiyet artar işte o zaman hatalarda azalmaya başlar. O yüzden soru çözmeye devam edilmelidir. Pratik arttıkça konu ve soru hakimiyeti de artacaktır.
Şu Anki Durum Şimdiyi İlgilendirir
Pek çok aday bu dönemlerde içinde bulunduğu duruma bakarak sınava dönük olarak başarısız olacağını düşünürler. Kendilerini yersiz bir stres içine sokarlar. Oysaki sınav hazırlığı hala devam ediyor ve bu dönemden sonra pratik yapma aşamasıdır. Bol bol branş denemesi, genel deneme, çıkmış soruların çözümü yapılarak hazırlık sürecinin pratik kısmı için çalışmalar yapılmalıdır. Şimdiye bakarak genel yargılara varmak doğru değildir. Hazırlık süreci dinamik olarak devam eden bir süreçtir. Konsantre olunması gereken ise var olan sürenin en iyi nasıl değerlendirilebileceği yönünde bir çaba üzerine olmalıdır.
Çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz…