Sınav Hazırlığına Bütünsel Yaklaşım
Sınav sonrasında çoğu kişiden çok çalışmasına rağmen başarısız olduklarına dair serzenişler duyarız. “Çok çalıştım ama yapamadım” cümlesi telaffuz edilir. Bu cümleye sebep olan şey aslında çalışmanın yeterli olup olmaması tek başına doğru bir çıkarım yapmaya engel olur. Hazırlık sürecini tüm yönleriyle ele aldığımızda başarılı olabilmek için her boyutu ile çalışma yapmak önemlidir. Sınav hazırlığında genellikle tek boyutlu bir yaklaşım hakimdir. Adaylar sadece ders çalışma, soru çözüm, tekrar yapmak, deneme sınavlarında başarılı olabilmek gibi tek boyutlu bir yaklaşımla hareket etmekte hazırlığın en az bu kadar önemli olan mental ve fiziksel hazırlık kısmını ihmal etmektedirler. Oysa sınav hazırlığının sağlıklı yürütülebilmesi için diğer iki boyuta da önem verilmelidir. Peki neler yapılırsa hazırlık aşamasının diğer kısımları da tamamlanmış olsun.
1- Bilgisel Hazırlık: Adayların süreçte tek ilgilendikleri kısım bu belki de. Ders çalışma planları, deneme sınavları, soru bankaları, konu çalışma, tekrar yapmak… Hedefler bunlara göre belirleniyor ve tüm enerji bu çalışmaları zamanında bitirebilmek üzere harcanıyor. Bu konuda her adayın kendince yöntemleri, öğrenme yaşantıları var elbette o yüzden çok üzerinde durmayacağız. İhmal edilen diğer kısımlar için neler yapılabilir asıl üzerinde durmamız gereken bu olacak.
2- Fiziksel Hazırlık: Bilgi hazırlığı dediğimiz kısım masa başında geçen saatleri kapsayan bir dönem herkes için. Sürekli masa başında olmak bir süre sonra adaylarda fiziksel anlamda yorgunluk, boyun, omuz, bel ve sırt ağrıları oluşturmaya başlıyor. Sınav sürecinin hesaba katarsak 9-10 aylık bir zaman diliminde fiziksel manada sıkıntı oluşmaması gerçekten çok zor. Bir süre sonra bu ağrılardan kaynaklı olarak ders çalışmada isteksizlik halleri başlıyor. Adaylar çoğu kez bu durumun farkında olmadığı için ya da önemsemedikleri için bu isteksizlik halini başka sebeplerle açıklamaya çalışıyorlar. Fiziksel anlamda yorgun olduğunu hissetmek ruhen de yorgunluk yaratır.
Fiziksel hazırlık anlamında spor yapabilir, evde basit egzersizler yapabilirsiniz. Gün içinde 30 dakika civarı yürüyüşler yapmak sizleri hem rahatlatacak hem de sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Çalışma molalarında mutlaka masadan kalkmalısınız, ev içerisinde bir tur atmak, mutlaka su içmek gerekli ki kan akışı tekrar başlasın, metabolizma harekete geçsin. Bazı adaylar sporla ilgilenmelerine rağmen hazırlık sürecinde bu faaliyetlerini bir kenara bırakıyorlar. Tam tersine asıl bu süreçte sporla ilgilenmek gerekli. Çalışmalarınızı tamamladıktan sonra haftada 2-3 kez yapacağınız spor etkinliği sizi hem fiziksel hem de zihinsel anlamda zinde tutacaktır.
3- Mental Hazırlık: Sınav hazırlığını son bölümlerinde kaygı, stres halleri baş gösterir. Adayların dengesini bozduğu gibi, karamsarlık, isteksizlik, boşverme, ya da aşırı tepki verme gibi durumlar yaratabilir. Bunun nedeni ise sınav hazırlığının psikolojik boyutunun ihmal edilmesinden kaynaklanıyor. Uzun soluklu sınavlarda mental olarak ta hazırlık yapabilmek gereklidir çünkü; aylar boyu yapılan çalışmanın karşılığını alabilmek adına konsantre bir şekilde, kendine güvenerek, yapacağına dair inancı taşıyarak sınava girilmelidir. Bu konuyu adayların çok önemsemediğini görüyoruz.
Mental hazırlığı yapabilmek için kendinize zaman zaman olumlu telkinlerde bulunmalı, zihninizden geçen olumsuz düşünceleri gözden geçirmeli ve tabiri caizse bir nevi zihninizdeki çöpleri temizlemelisiniz. Süreç boyunca kendinize güvenmeli, hedefinizi gerçekleştireceğinize dair inancınızı korumalı ve güçlendirmelisiniz.
Hazırlık sürecini tüm boyutları ile birlikte sürdürebilmek sınav hazırlığının o derece sağlıklı olmasını, sınav sürecinde yaşanan kaygıların normal seviyelerde olmasını sağlayacaktır. Kendine güvenerek ve başaracağına dair inancı taşıyarak sınava girmek, zaman baskısından kaynaklı stresi yaşamaktan sizleri koruyacaktır.
Şimdiden başarılar dileriz. Her şey gönlünüzce olsun…