Atama İlanı Beklerken KPSS Hazırlığına Nasıl Başlamalıyım?
Öğretmen alımlarının belirsizliği nedeniyle çoğu aday stres yaşamaya başladı. Özellikle kritik sıralamada bulunan adaylar yeni sınav hazırlığına başlayıp başlamama konusunda çok kararsız kalmaktalar. Yeniden bir hazırlığa başlama konusunda adım atmak ise 2022 sınav sürecinin uzun sürmesi nedeniyle konsantrasyon sorunu nedeniyle tam olarak yapılamıyor.
Bu konuda sıkça sorulan sorulara cevap vermek ve adaylara fikir vermesi açısından bu haftaki blog yazımızı ilgili konuya ayırdık.
Öncelikle şunu belirtelim; Sözleşmeli Öğretmen Atama Yönetmeliği’nde atama dönemi Şubat ayı olarak belirlenmiştir. Bakanlık ihtiyaç doğrultusunda alım dönemini sayısını artırabilir ifadesi eklenmiştir.
Atama dönemleri
MADDE 6 – (1) Sözleşmeli öğretmenlik pozisyonlarına Şubat döneminde atama yapılır. Bakanlıkça gerekli görüldüğü hâllerde pozisyon imkânları ve ihtiyaç çerçevesinde bu dönem dışında da atama yapılabilir.
Buna göre şubat ayı içerisinde bir ilan çıkması beklenebilir. Ayrıca aralık ayı içerisinde kabul edilen Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ile 2023 öğretmen alım kontenjan miktarları belirlenecektir.
Elbette adaylar için bekleyiş süresi sancılı ve stresli geçiyor. Bir yandan atama ilanı beklerken bir yandan da 2023 KPSS’ye hazırlık yapmaya başlamak konusunda gelgitler yaşanıyor. Bu noktada tavsiyemiz branşına göre yapılan son iki atamanın toplamından geri sıralarda bulunanların hazırlıklarına yavaştan başlamaları yönündedir. Bekleyiş sürerken KPSS hazırlığına da başlanmalı ki olası olumsuz ihtimaller karşısında hemen aksiyon alıp süreci sağlıklı götürebilmek için gerekli zihinsel hazırlığa sahip olunabilsin.
Peki nasıl bir başlangıç yapılmalı ve sonrasında gelişmelere göre nasıl ilerlemeli?
Deneme Sınavları ile Durum Tespiti Yap
2022 sınavının ekim ayında bitmesinden dolayı aslında adayların bilgileri genel olarak hala taze durumda. O yüzden ilk olarak birkaç deneme sınavı çözerek bilgiler ne durumda, konularda zayıflayan noktalar var mı, bilgi karışıklığı yaşanan kavramlar var mı? sorularının cevapları kontrol edilmeli, bir durum tespiti yapılmalıdır. Bu şekilde bir süre ısınma turları ile hazırlığa başlanmalı ve alım ilanı ile ilgili gelişmeler takip edilmelidir. Aralık ayının kalan günleri için bu şekilde bir planlama yapabilirsiniz.
Eksikleri Belirle ve Gidermek İçin Plan Yap
Deneme sınavlarından çıkan sonuçlara göre eksikler belirlenmeli ve bunları gidermek için Ocak ayında planlama aşamasına geçilmelidir. Öncelikle Genel Yetenek Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri ile başlanarak ilan dönemi olan şubat ayına kadar bu kısımlardaki eksikleri kapatarak ilerleyebilirsiniz. Çok yoğun olmayan bir planlama yapıp bu dönemi hafif bir programla geçmek sizin için adaptasyon sıkıntısını gidereceği gibi hazırlığa başlamış olmak aynı zamanda psikolojik olarak rahat etmenizi sağlayacaktır.
ÖABT Çalışmasını Ekle
Ocak ayı içerisinde ilan çıkmaması ya da bununla ilgili bir gelişme yaşanmaması durumunda Şubat ayında programlara ÖABT çalışması da eklenmelidir. Ayrıca programlardaki çalışma süreleri ve temposu yavaş yavaş artırılmalıdır. Bu ay içerisinde ilan çıkmadıysa eğer artık yoğun çalışma temposuna geçilmelidir. Çıkacak ilan ve kontenjan sayıları bilinmezliği nedeniyle herhangi bir sürpriz yaşamamak için hazırlıklı olunmalıdır. İlan bu ay içerisinde çıkarsa ve belirlenen kontenjan içerisinde yer almayan adaylar 2022 sınavına bir sünger çekmeli, çalışma tempolarını artırarak 2023 sınavına hazırlanmalılar.
Kaygılarını Kontrol Et
Varolan süre yeni sınav hazırlığı için yeterli bir süredir. Önemli olan bu süreyi verimli bir şekilde kullanabilmek ve psikolojik anlamda sağlam durabilmektir. Süre azaldı, herkes çoktan başladı gibi olumsuz düşüncelerden uzak durup, süre planlaması yaparak yavaş tempo ile başlayıp sonra tempoyu artırmak çalışma verimliliği artıracak, adaptasyon sorununu ortadan kaldıracaktır.
Her şey gönlünüzce olsun…