Zaman Yönetiminde Optimal Faydayı Sağlamak
KPSS hazırlığının uzun bir süreci kapsadığını bildiğimize göre bu süreci yönetebilmekte önemlidir. Sınava hazırlanan çoğu aday zamanın yetmediğinden yakınır. Zamanın yetmeme sebebi ise çoğunlukla yönetilememesinden kaynaklanır. Zamanı hem kısa vadede hem de uzun vadede süreçle ilgili tasarılar geliştirerek etkili bir şekilde kullanmak gerekir. Öncelikle gününüzü bölümlere ayırmalı hangi zaman dilimlerinde hangi çalışmaları yapacağınızı belirlemelisiniz.
Zaman Kaygısı
Eğer aşağıdaki durumları yaşıyorsanız zaman planlaması ile ilgili sorun yaşıyorsunuz demektir.
Devamlı olarak çalışmayı yetiştirememe endişesi
Hiçbir şey yapmadan günü boşa geçirmek
Verimsiz, gereksiz işlerle dolu boş bir dün geçirme duygusu ile yorgunluk, üzüntü ve stres yaşamak.
Zaman yönetiminde temel hedef, kişinin kendisini ve yapacağı çalışmaları var olan süre içinde optimal düzeyde planlamasıdır. Gerçekten de zamanın planlanması, en verimli biçimde kullanılması birçok sorunu engellemektedir. Zaman planlamasının uygulamasında başarılı olmak için şu noktalara dikkat etmek gerekir;
Çalışmaları zor olandan kolay olana doğru yapmak.
Çalışmaları planlanan güne ve saate göre yaparak, ertelememek.
Bir çalışmayı bitirmeden diğerine geçmemek.
Tam konsantrasyon ve enerji ile odaklanmak.
Gereksiz ayrıntılardan uzak durmak.
Çalışmayı engelleyen unsurları saptayarak, bunları ortadan kaldırmak.
Zamanın Etkin Kullanımı
Zamanın etkili kullanılması için dört aşamalı bir yol takip edilmelidir.
1- Öncelikle bir zaman çizelgesi hazırlanmalıdır. Gün içinde yapılan işler bu çizelgeye kaydedilmelidir. Bir hafta boyunca bu çizelge doldurulmalı ve hangi işlere ne kadar zaman ayrıldığı belirlenmelidir. Böylelikle önemli olan ve gereksiz işlere ne kadar zaman ayrıldığı ortaya çıkar. Çalışmak için ayırabileceğiniz azami zamanın tespiti için bunu yapmanız gereklidir.
2- Daha sonra çalışmak için belirlenen zamanın nasıl kullanılması gerektiğine dair bir plan hazırlanır. Bu planın mutlaka yazılı olması gerekir ve sonraki günlerde bu plana olabildiğince uyulmalıdır. Yapılacak olan çalışmalar önem sırasına göre plana yazılır.
3- Hazırlanan plan artık uygulanmaya başlanmalıdır. Yapılacak çalışmalar zordan kolaya doğru ilerlemeli, enerjiyi aktif kullanılması gereken çalışmalar en önde yapılmalıdır.
4- Gün sonunda yapılan çalışmalar mutlaka not edilmelidir. Hangi ders için ne kadar zaman ayrıldığı, hangi konuların çalışıldığı, toplam kaç soru çözüldüğü gibi yapılan tüm çalışmalar çizelgeye işlenmelidir. Gün sonunda değerlendirme yaparak çalışma için ayrılan zamanın ne kadarının verimli kullanıp kullanılmadığı belirlenmelidir. Eğer zamanı etkin kullanmayı engelleyen zaman tuzakları varsa bunlar ortaya çıkarılıp, ortadan kaldırılmalıdır.
Zaman Tuzakları
Zaman yönetiminde üzerinde önemle durulması gereken konulardan birisi de “Zaman Tuzakları”dır. Bunlar zamanın etkili kullanılmasını engelleyen ya da kesintiye uğratan faktörlerdir.
Düzensiz çalışmak
Telefon görüşmeleri
Sosyal medyada geçirilen zaman
Gereksiz ziyaretler/ziyaretçiler
Uygun olmayan çalışma ortamı
Buna benzer şekilde çalışmayı engelleyen pek çok Zaman Tuzağı mevcuttur. Bunları tespit ederek sınırlanmalı, çok sorun yaşanan durumlar varsa ortadan kaldırılmalıdır.
Zamanın Etkin Yönetimi
Zaman yönetimi temelde kişinin kendi kendisini denetim alması ve gün düzenlemelerini buna göre yapmasını sağlamasıdır. O halde kaygılanmamız gereken, zamanın yetersizliği değil, zamanın büyük bölümünün kalitesiz biçimde harcanması eğilimidir. Bu durumda yapılması gereken zamanı etkili kullanmak için kendi öz denetimimizi de sağlamamız gerektiğidir. Bu noktada önerilerimizi uygulamanız kısa süre içerisinde zaman ile ilgili kaygılarınızı gidermenize yardımcı olacaktır.