2023 KPSS: Ne Zaman ve Nasıl Başlamalı?
Genelde eylül ayında başlatılan KPSS hazırlıkları 2022 KPSS sürecinin uzaması nedeniyle henüz adaylar tarafından başlatılamadı ya da tam manası ile gönüllü bir başlangıç yapılmadı. Elbette 2022 KPSS’nin sonucunu gördükten sonra çalışmaya başlamayı düşünenler vardır. Fakat herhangi bir beklentisi olmayan adayların zaman kaybetmeden bir an önce hazırlığa başlamalarını öneriyoruz.
Başlamak İçin Özel Bir Zaman Bekleme
Uzun soluklu sınav maratonlarında sürece başlamak ve sonrasında sürdürebilmek adayların zorlandığı durumlardan oluyor. Adaylar genelde hazırlığa başlamak için takvimde bir gün belirleyip sonrasında o gün geldiğinde isteksizlik nedeniyle başka tarihlere ertelemekte ve bu döngü bir süre devam ettikten sonra zaman daraldı endişesi yaşamaktalar. Sürecin uzun olması adaylar üzerinde bazen rahatlık yaratıyor, bazen konsantrasyon sıkıntısı ve belirsizlik düşüncesi erteleme davranışının nedenleri olabiliyor.
Fakat 2023 KPSS’ye girmeyi düşünen adayların bir an önce bu düşüncelerden sıyrılıp harekete geçmeleri gerekiyor. Başlamak için doğru zaman diye bir gün yoktur. En ideal zaman içinde olduğumuz şu andır.
Nasıl Başlamak Gerek
Birçok adayın bu konuda kafası karışık, çünkü KPSS hazırlığına nasıl ve nereden başlamaları gerektiği konusunda tam olarak kafalarında bir şablon oluşturmakta güçlük çekebiliyorlar. Çalışılması gereken birçok ders, öğrenilmesi gereken birçok konu, çözülmeyi bekleyen soru bankaları ve denemeler… Merak etmeyin hepsi için yeterli zaman var. Yapmanız gerekenler;
Doğru Planlama Yap: Sürecin en önemli etkeni planlamadır. Plansız başlayan hazırlıklar bir süre sonra etkili ve verimli olmadığı gerekçesi ile yarıda kalıyor ya da başa sarıp yeniden başlamak gibi zaman kaybettiren bir çabaya girişilebiliyor. Doğru planlama için var olan durum iyi analiz edilmeli, eksik ve ihtiyaç olan noktalar tespit edilerek gerçekçi bir program oluşturmak gereklidir.
Gerçekçi Program Oluştur: Adaylar sürecin başında istek ve enerji baskısı ile ağır bir program yapabiliyor. Bu programlar bir süre uygulandıktan sonra erken yorgunluk yarattığı için terkedilip programsız bir sürece geçilebiliyor. Başlangıç aşamasında hafif ve yormayan bir program tercih edilmeli, uygulama sonuçlarına göre yavaş yavaş tempo artırılmalıdır.
Konfor Alanını Terket: KPSS hazırlığında adaylar bazı alışkanlıklarını, kişisel zevklerini sınav sonrasına ertelemeli, KPSS hazırlığını bir mesai gibi görüp düzenli olarak uygulamalıdır. Bu anlamda gerekli olan her ne varsa kararlı bir irade ortaya koyarak sürdürmek önemlidir.
Sistemli Çalış: Çok çalışmak ile sistemli çalışmak birbirinden farklı kavramlardır. KPSS gibi sınavlarda zamanı kısa, orta ve uzun vadelere göre iyi planlayıp sistemli bir çalışma yapmak gerekir. Her insanın öğrenme yaşantısı, algısı, bilgi birikimi birbirinden farklıdır. Bu yüzden her sınav adayı kendi kişisel koşullarını gözeterek, aşırıya kaçmayan, yapılabilir planlamalar oluşturup istikralı bir şekilde uygulamalıdır.
Enerjini Dikkatli Kullan: Yorucu bir süreç olacak, öncelikle bunun böyle olacağını kabullenmek gerek. O yüzden enerjiyi dikkatli kullanmak önemlidir. Süreçte ihtiyaç duyulacak enerjiyi kontrollü kullanmak kadar zaman zaman enerjiyi tazeleyecek, deşarj olacak zamanlar ve alanlar yaratmak adayların çalışma temposunu sürdürebilmesi için gereklidir. Aralıksız yapılan çalışmalarda bir süre sonra vücut tepki vermeye başlar, zihinsel olarak isteksizlik ve ders çalışmaktan kaçınma durumları başlayabilir. O yüzden programlarınızda bireysel dinlenme zamanları mutlaka olmalı ve KPSS’nin aklınızda olmadığı vücut ve zihin olarak rahatlayacağınız aktif bir dinlenme yapmalısınız.
“Başlamak için en uygun zamanı beklersen hiç başlamayabilirsin; şimdi başla, şu anda bulunduğun yerden, elindekilerle başla.”Aldous Huxley