Yaşam Kalitesini Artırmak: Olumlu Tutumun Gücü
Yaşamda aldığımız kararlar, inançlarımız, algılarımız, nesne ve kişi ve olaylara bakışımızı belirleyen en önemli unsurlardan birisi de geliştirdiğimiz tutumlardır. Ve tutumlarımızın aslında yaşam kalitemizin belirleyicilerindendir. Çünkü ne kadar çok olumlu tutuma sahipsek günlük yaşamda o kadar az sorunla karşılaşırız, karşılaştığımız sorunlarla daha kolay başa çıkarız. Bu demek değildir ki her şeye karşı olumlu tutum geliştirmek gerekir. Sadece bazı olumsuz tutumlarımızı olumlu yönde değiştirirsek hayatımıza bir artı değer daha katmış oluruz.
Tutum Nedir ve Nasıl Gelişir?
Tutum kelimesi genel bir ifadeyle insanlar, nesneler ve durumlara karşısındaki değerlendirmelerdir diyebiliriz. Her şeye karşı mutlaka tutum geliştiriyor değiliz. Burada belirleyici olan ise tutum nesnesinin psikolojik olarak önemli olması ve kişi için anlam taşımasıdır.
Tutumların gelişmesinde birçok şey faktör rol oynar. Ailenin yaklaşımları, arkadaş ve çevre söylemleri, sosyal medya gibi dış etkenler olarak tutum geliştirmeye etki ederken bireysel olarak geçmiş tecrübelerimiz tutum gelişmeye etki eden faktörlerdir.
Tutumlar Neden Önemlidir?
Bir nesneye (kişi, olay, durum, vs.) karşısında geliştirmiş olduğumuz tutum, o tutum nesnesi ve ilişkili olan her şeye karşı davranış biçimimizi belirler. Geliştirdiğimiz tutumlar olumlu ya da olumsuz olur. Pratikte bu gereklidir çünkü insanın düşünce ve hareketlerinde tutarlı olmasını sağlar.
Sınav Olgusu Karşısında Tutum Geliştirmek
Sınavlar karşısındaki tutumlarımız okul yaşantısı ile gelişir. Aile beklentileri, arkadaşların söylemleri, öğretmen yönlendirmeleri gibi çevresel etkenlerden kaynaklı gelişmekle birlikte genel olarak baktığımızda olumsuz yönde bir tutum geliştirmemize neden olduğunu görüyoruz. Yine okul yaşantısı ve sonrasında girilen sınavlarda olumsuz tutumu pekiştiren durumlar olmuşlardır. Haliyle uzun bir dönemi kapsayan bu süre boyunca karşılaştığımız sınav yaşantıları karşısındaki tutumlarımız da olumsuz yönde gelişmiştir.
Genel olarak tutumlarımızın nasıl oluştuğunu açıklamış olduk. Peki, ama olumsuz olan tutumu nasıl değiştirebiliriz. Zihinsel bir süreç olarak incelediğimizde bizi strese sokan, gerginlik yaratan şeylerin aslında nesnenin kendisinden kaynaklı değil o nesneye ilişkin olarak geliştirdiğimiz tutumdan kaynaklı olduğunu görüyoruz. Yani genelleme yaptığımız için her bir tekil durumda bile aynı yargı ile hareket ediyoruz.
Sınav olgusu üzerinden örneklemek gerekirse; çevresel etki olarak başlayan ve sonrasında kişisel deneyimlerimize yansıyan “sınav olumsuz bir şeydir” algısı üzerinden hareketle karşılaştığımız her bir tek sınav içinde bu genelleme nedeniyle stres ve gerginlik yaşıyoruz. Daha sınav ile karşılaşmadan bile öncesinde geliştirdiğimiz peşin hüküm nedeniyle endişe ile yaklaşıyoruz.
Bu noktada yapmamız gereken sınav olgusu ile tutumumuzu değiştirmekten geçiyor. Tutum değiştirmek elbette zordur ama yine de mümkündür. Davranışlarımızın kaynağını biliyorsak sonuçlarını değiştirmek bizim irademize bağlıdır. Yaşamda istediklerinizi elde edebilmek için olumlu bir zihinsel tutum benimsemelisiniz. Zihinsel tutumunuzun üzerinde yalnızca sizin mutlak kontrol sahibi yine sizsiniz.
Olumlu Tutumun Gücü
Olumlu tutum, günlük yaşamda karşılaştığınız sorunlarla daha kolay başa çıkmanıza yardımcı olur. Hayatınıza iyimser bir hava katar ve olumsuz düşünmekten kaçınmayı kolaylaştırır. Bunu bir yaşam tarzı olarak kabul ederseniz, yaşamınıza yapıcı değişiklikler olduğunu ve daha mutlu, başarılı olduğunuzu göreceksiniz. Olumlu tutumlarla hayatın aydınlık tarafını görür, en iyisinin olması için çaba gösterirsiniz. Olumlu tutumlar hayatınızda daha fazla yer aldıkça; hedeflerinize ulaşmada daha kararlı ve azimli olduğunuzu, daha mutlu ve enerjik hissettiğinizi, daha fazla içsel güce sahip olduğunuzu, çevrenizi etkileme ve saygı görmede daha çok fark yarattığınızı göreceksiniz.
“Tüm zamanların en büyük keşfi bir insanın sadece tutumunu değiştirerek geleceğini değiştirebileceğidir.” Oprah Winfrey