İÇSEL ENGEL: ATALETİ YENMEK
Çoğu kez başarının önünde engel olarak dışsal engellerden çok içsel engeller daha çok yer alır ve aslında kolaylıkla ulaşılabilir olan bir hedefe ciddi anlamda mesafe koyarlar. Dışsal engeller için yapabileceğimiz şeyler sınırlı olmakla birlikte niteliğine göre çözüm üretilebilir pek çoğuna. Bizim asıl üzerinde duracağımız/durmamız gereken ise bizim kontrolümüzde olmasına rağmen kontrol etmekte güçlük çektiğimiz içsel engellerimiz olacak.
İçsel engel olarak ise en fazla karşılaştığımız durum “atalet” duygusu oluyor. Diğer bir deyişle hareketsizlik, devinimsizlik hali içinde olabiliyoruz zaman zaman. Sınav hazırlığı içinde olunması gereken bir süreç içinde bulunmamıza rağmen atalet duygusu nedeniyle harekete geçmekte güçlük çekebilirsiniz. Atalet duygusunun pek çok nedeni olabilir. Sınav bağlamında değerlendirecek olursak bunlardan bazıları:
– Başarısızlık korkusu
– Yetersizlik duygusu
– Öğrenilmiş çaresizlik
gibi belirgin sebepler olabilir. Ataleti ortaya çıkaran nedenler öncellikle kişiden kaynaklı olmayan dış engeller olmakla birlikte sonrasında bu engellerin yarattığı içsel engellere dayanıyor. Atalet duygusuna iten bu durumların sonucu ise isteksizlik ve erteleme gibi kaçış durumlarıdır. Bu durumdan kurtulmak için yine içsel bir öz değerlendirme yapmak gerekecek. Farklı konularda, hepimizin içinde olan bu atalet sarmalından optimum ölçüde nasıl kurtulabiliriz?
Olumsuz düşünceleri bırak
Çalışma esnasında zaman zaman olumsuz düşünceler zihnimizi meşgul eder ve odaklanmayı güçleştirir. Bu tip durumlarda durup bu olumsuz düşünceleri sorgulamak, zihnin üretimi kurgular olduğunu farketmek uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır.
Hedefleri daha belirginleştir
Hedef belirsizliği de ataletin önemli bir sebebidir. Hedeflerin belirgin olması, içsel motivasyonumuzu yükselten önemli bir unsurdur. Gelecek sene hedeflerinize ulaşmış bir şekilde şimdiye dönüp tatlı bir tebessümle hatırlayacaksınız. Hedefinizi bir kağıda yazıp çalışma masanıza yapıştırmak sık sık görmek ve okumak motive olmanızı sağlayacaktır.
Kendini hayalini kurduğun yaşama değer hisset
Gireceğiniz sınav yaşamınızda sonraki aşama için bir basamak sadece. Kendinizi yapmak istediğiniz işe, yaşamak istediğiniz hayata, hayallerini kurduğunuz konuma değer hissetmeniz gerekli. Kendinizle gurur duymak için kendinize sonsuz güvenin.
Mükemmel olmayı bekleme
Harekete geçmek içim hem mental olarak hem de donanım olarak en üst düzeye erişmeyi beklemek zaman kaybından öte bir şey değildir. Kusursuz bir hazırlık fikri eyleme geçmeyi engelleyeceği gibi sürekli bir yetersizlik duygusunu da beraberinde taşır. Mükemmel olmak diye bir durum zaten söz konusu değil, en iyi haliniz ile sınava gireceksiniz, o yüzden en doğru zaman şimdidir.
Geçtiğin yolları düşün
Sürecin başında hangi durumda olduğunuzu, şimdi hangi aşamaya geldiğinizi değerlendirin. Büyük bir yol kat ettiğinizi, birçok engeli aşıp bu noktaya vardığınızı göreceksiniz. Gelişiminizi görmek sizi hedefinize daha bir tutku ile bağlayacaktır. Şimdi yolun bitmesine ve hayallerinize ulaşmanıza kısa bir zaman var. Bu zamanı olabildiğince iyi değerlendirmelisiniz ki şimdiye kadar çektiğiniz zorlukların, verdiğiniz emeklerin kıymeti olsun.
Harekete geçmek için ataletin geçmesini beklemeyin. Harekete geçin ki ataletten kurtulabilesiniz. Şimdi kalk ve yapman gerekeni yap!